Twee jaar ‘Samen in actie voor Oekraïne’: hulporganisaties achter Giro555 blijven Oekraïners steunen

24 februari 2024

Giro555 heeft sinds de start van ‘Samen in actie voor Oekraïne’ op 28 februari 2022, inmiddels bijna 5 miljoen Oekraïners van (nood)hulp kunnen voorzien. UNICEF is één van de hulporganisaties die met behulp van de Giro555-opbrengsten de Oekraïners kan blijven steunen in de voortdurende humanitaire crisis.  

De 8-jarige Liza en 4-jarige Illia wachten met hun oma Svitlana in een kindvriendelijke ruimte op het treinstation.

De 8-jarige Liza en 4-jarige Illia wachten met hun oma Svitlana in een kindvriendelijke ruimte op het treinstation van Kiev op hun aansluitende trein. Het is een warme plek waar ze kunnen spelen en ontspannen.   

De 8-jarige Liza en 4-jarige Illia wachten met hun oma Svitlana in een kindvriendelijke ruimte op het treinstation van Kiev op hun aansluitende trein. Het is een warme plek waar ze kunnen spelen en ontspannen.   

Twee jaar lang oorlog

Vandaag precies twee jaar geleden, op 24 februari 2022, escaleerde de oorlog in Oekraïne. Sindsdien is de situatie in Oekraïne uitgelopen op een grootschalige humanitaire crisis, waarbij miljoenen kinderen tot op de dag van vandaag dringend hulp nodig hebben.

Wat heeft UNICEF tot nu toe bereikt in Oekraïne?

Sinds het begin van de oorlog zetten de UNICEF-teams in Oekraïne en de buurlanden alles op alles om kinderen de hulp te bieden die zij nodig hebben - van levensreddende hulpverlening, tot herstelwerkzaamheden, in samenwerking met overheden, gemeentes, en lokale partners - alles om de meest kwetsbare kinderen te bereiken. 

Psychosociale ondersteuning

Door de voortdurende aanvallen en langdurig online onderwijs kunnen jongeren bijvoorbeeld vaak niet meer deelnemen aan sport-, spel-, sociale- en educatieve activiteiten, gericht op hun welzijn. Hun communicatieve vaardigheden gaan achteruit, waardoor kinderen zich vaker onzeker voelen en hierdoor sociale interacties mijden. De hulporganisaties achter Giro555 geven daarom extra aandacht aan onderwijs en psychosociale steun voor kinderen.

Zo heeft UNICEF kindvriendelijke ruimtes opgezet, waar kinderen kunnen spelen en psychosociale ondersteuning krijgen. Via deze ruimtes wordt ook allerlei andere hulp verleend, afhankelijk van wat er in de lokale situatie nodig is. Denk aan gezondheidszorg, onderwijs, en het uitdelen van hulpgoederen. Op deze manier heeft UNICEF met de fondsen van Giro555 in Oekraïne bijna 250 duizend kinderen en meer dan 200 duizend volwassenen bereikt.  

Gezondheidszorg

Daarnaast kon UNICEF dankzij de opbrengsten van Giro555 ook de toegang tot gezondheidszorg verbeteren. Veel ouders met jonge kinderen die op moeilijk bereikbare plekken wonen in Oekraïne durven vaak niet hun huis te verlaten om naar de dokter te gaan. UNICEF heeft 70 voertuigen gekocht waarmee gezondheidsmedewerkers huisbezoeken kunnen doen. Ook heeft UNICEF dankzij de Giro555-fondsen 20 ambulances kunnen kopen en uitrusten voor medisch vervoer en kritieke zorg aan moeders en pasgeboren baby’s.

Humanitair geldhulpprogramma

In het eerste jaar van de oorlog heeft UNICEF in samenwerking met het Oekraïense ministerie van Sociaal Beleid via een humanitair geldhulpprogramma meer dan 23.000 gezinnen ondersteund met een maandelijkse bijdrage. Dit was een aanvulling op de bestaande programma’s voor overheidssteun, en gericht op gezinnen met drie of meer kinderen of met ten minste één kind met een handicap. Met dit extra geld kunnen gezinnen zelf kopen wat ze nodig hebben, zoals medicijnen, voedsel, hygiëneproducten en brandstof. 

Meer informatie

Meer weten over wat UNICEF doet in Oekraïne? Neem dan een kijkje op onze pagina speciaal gewijd aan Oekraïne.