Paul van Vliet en nalaten aan kinderen wereldwijd Paul van Vliet en nalaten aan kinderen wereldwijd

Paul van Vliet Fonds

Paul, we zetten jouw droom voort

Gepassioneerd, oprecht en bevlogen. Cabaretier en schrijver Paul van Vliet heeft zich jarenlang met heel zijn hart en al zijn talenten ingezet voor kwetsbare kinderen over de hele wereld. 

Op 25 april 2023 overleed hij op 87-jarige leeftijd. Het is zeer verdrietig dat we afscheid hebben moeten nemen van onze fantastische UNICEF-ambassadeur. Maar samen zetten we zijn droom voort. 

Paul had namelijk een grote droom: onderwijs voor ieder kind. “Ik geloof dat het kan. Dat het moet”, zei Paul toen hij 25 jaar ambassadeur was. En daarom richtte hij samen met UNICEF in 2018 het Paul van Vliet Fonds op. 

Al in 1992 was Paul van Vliet ambassadeur van UNICEF Nederland geworden. Een rol die hem werd aangereikt door zijn goede vriendin, de actrice en UNICEF Goodwill Ambassador Audrey Hepburn, nadat zij gegrepen was door zijn liedjes in één van zijn shows.

Toen Audrey hem vroeg voor het ambassadeurschap dacht hij daar hooguit twee minuten over na voordat hij ‘ja’ zei. "Want", zo zei Paul bij leven, "bij kinderen begint álles. Zij zijn nog zo invulbaar, die kunnen nog van alles en die moeten nog zoveel. Als ik maar ergens een paar van die kinderen kan helpen, dan is wat mij betreft mijn ambassadeurschap al geslaagd." 

Gekregen kansen doorgeven

Paul van Vliet bracht met zijn fonds betrokken en bevlogen mensen bijeen. Gelijkgestemden, die gezamenlijk een wezenlijk verschil willen maken voor kinderen.

Onderwijs staat daarbij centraal, want naar school gaan geeft het leven van een kind een sterk fundament. Door deel te nemen aan het Paul van Vliet Fonds kunt u gekregen kansen doorgeven aan kinderen die dat hard nodig hebben. Met kwaliteitsonderwijs (SDG4) kunnen we kinderen een betere toekomst geven, waar ook ter wereld.

Onderwijs Ivoorkust

De toekomst van het kind

Als wij er niet voor zorgen  

dat de toekomst is geborgen  

voor de kinderen van morgen

wie dan wel?

Paul van Vliet

Doe mee en bouw samen aan de droom van Paul van Vliet

Als deelnemer aan het Paul van Vliet Fonds krijgt u uitgebreide informatie over het werk en de programma’s van UNICEF die door het fonds worden ondersteund. U kunt zelf kiezen in welke mate u betrokken wilt zijn bij het Paul van Vliet Fonds. Dat kan als ‘Vriend’ of als ‘Ambassadeur’:  

 Wat kunt u verwachten als u deelneemt aan het Paul van Vliet Fonds? 

Word Vriend van het Paul van Vliet Fonds:

 • Als Vriend ondersteunt u het gedachtegoed van Paul van Vliet. 
 • U wordt Vriend wanneer u tussen de €250 en €5000 doneert aan het Paul van Vliet Fonds voor een periode van minimaal vijf jaar.
 • U ontvangt ieder jaar een themarapportage Onderwijs, waarin wij vertellen wat UNICEF wereldwijd dat jaar bereikt heeft.
 • Als Vriend krijgt u een uniek inkijkje in het werk van UNICEF door middel van bijzondere onderwijsprogramma’s en video-presentaties van veldmedewerkers die hierbij betrokken zijn.
 • Wij versturen gemiddeld twee keer per jaar een nieuwsbrief. 

Word Ambassadeur van het Paul van Vliet Fonds:   

 • Als Ambassadeur draagt u het gedachtegoed van Paul van Vliet uit. 
 • U wordt Ambassadeur vanaf € 5.000 voor een periode van minimaal vijf jaar.
 • Als Ambassadeur krijgt u een exclusieve uitnodiging voor (online) presentaties van veldmedewerkers van UNICEF die betrokken zijn bij onze onderwijsprogramma's.
 • U ontvangt themarapportages over de programma's die door het Fonds worden ondersteund.  
 • U kiest samen met het Paul van Vliet Fonds een (meerjarige) onderwijsprogramma. 
 • In kleine kring maakt u nader kennis met het Paul van Vliet Fonds en andere Ambassadeurs. 
 • Voor huiskamervoorstellingen met het Paul van Vliet Fonds wordt u persoonlijk uitgenodigd.
 • U kunt tweejaarlijks deelnemen aan een Diner Pensant met directieleden en medewerkers van UNICEF

Zowel Vrienden als Ambassadeurs van Paul's Fonds kunnen:

Draag eenmalig bij aan het Paul van Vliet Fonds

Want ieder kind heeft recht op onderwijs.

Doneer nu
jongeren in ivoorkust

Waar uw bijdrage naar toe gaat
(2021 – 2023): Ivoorkust  

Het Paul van Vliet Fonds steunt deze jaren het UNICEF-project ‘Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst’, een uniek project in Ivoorkust dat hele tastbare hulp biedt. U bouwt mee aan een betere toekomst voor kinderen door van plastic afval klaslokalen te bouwen.  

Met een innovatief systeem worden in de zogeheten Plastic Bricks fabriek bouwstenen gemaakt van ingezameld zwerfvuil. Daarbij wordt een bewezen veilige techniek gebruikt. De stenen zijn modulair en werken isolerend, waardoor ook nog eens de hitte buiten het lokaal kan worden gehouden.  

Kinderen naar school, plastic opgeruimd

UNICEF betrekt bij dit project kansarme vrouwen die dankzij het programma een eerlijke prijs krijgen voor het recyclen van plastic en zo kunnen bouwen aan een betere toekomst voor hun gezin. UNICEF traint de moeders in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval, en helpt ze met andere cruciale vaardigheden zoals samenwerken, communiceren en ondernemen.

Kinderen kunnen naar school en het plastic om hen heen wordt opgeruimd en verwerkt in de Plastic Bricks fabriek. Een bijzondere win-win situatie waarmee we een grote impact maken op het leven van kinderen. 

Onderwijs Ivoorkust

‘Ik wil kinderen een toekomst nalaten’

Paul van Vliet had UNICEF ook in zijn testament opgenomen. Ook dat is een manier om iets voor kinderen te betekenen die dat hard nodig hebben. Hij omschreef dat zelf als volgt:

“Ik wil kinderen een toekomst nalaten. Zolang er ondervoede kinderen zijn of kinderen die niet naar school kunnen, moeten we die helpen. Tijdens ons leven én als we er niet meer zijn. Is dat geen mooie gedachte?” Lees meer over nalaten.

U maakt het verschil: bouwt u mee?

We steunen de plastic fabriek al twee jaar en zien de veranderingen in de levens van kinderen. De resultaten die tot nu toe zijn bereikt, spreken boekdelen.

Er zijn tot nu toe 299 klaslokalen gebouwd. UNICEF heeft 200 jonge vrouwen getraind in afvalrecycling. Er is 3.100 ton plastic zwerfvuil hergebruikt en 15.000 kinderen hebben dankzij dit toegang gekregen tot onderwijs.  

Gelooft u ook in een betere toekomst voor kinderen? Doe dan mee en steun dit bijzondere project in Ivoorkust samen met de andere Paul van Vliet Fonds-deelnemers. In een betrokken gezelschap en inspirerende omgeving maakt u zo het verschil voor kinderen. Met onderwijs. Daar waar alles mee begint. Een krachtig fundament, voor ieder kind.

Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst

Programmasheet Ivoorkust

Video's Plastic Bricks Programma

UNICEF: School van plastic bouwstenen in Sanguiné - 2022

Twee jonge journalisten laten zien hoe een school er eerst uitzag in Ivoorkust en wat er met het Plastic Bricks programma voor elkaar is gekregen. Mooie lokalen gebouwd van stenen die zijn vervaardigd van verzameld plastic uit de omgeving. Drie dubbele winst: goede scholen, meer werkgelegenheid, schoner leefmilieu.

Bekijk de video

Plastic Bricks in Ivoorkust

Miljoenen tonnen plastic afval worden elk jaar weggegooid. Dit vervuilt onze wereld. Waardonder de speelterreinen van kinderen. Aan de hand van een innovatieve techniek zetten we afval om in bouwmateriaal voor scholen. Veilig, sterk en hittebestendig.

Bekijk de video

UNICEF Plastic Bricks Ivoorkust De fabriek

In deze video wordt de fabriek getoond waarin het plastic wordt verwerkt dat op straat is geraapt. Zwerfvuil dat ooit de leefomgeving van kinderen vervuilde, wordt op deze plaats omgetoverd tot de grondstof voor bijzonder bouwmateriaal waarmee nieuwe scholen worden gerealiseerd.

Bekijk de video

Terugblik op memorabele momenten van het Paul van Vliet Fonds

2020

Tijdens de coronapandemie gingen de huiskamervoorstellingen gewoon door. Op 14 mei 2020 vond de eerste LiveStream huiskamervoorstelling plaats speciaal voor het Paul van Vliet Fonds. Kijk hier de bijeenkomst terug:

2020

In 2020 gingen we samen op reis. Deelnemers aan het Paul van Vliet Fonds kregen in 2020 een virtuele rondleiding door het project Can't Wait to Learn, een innovatief onderwijsprogramma in Soedan. UNICEF-veldwerkers en UNICEF-onderwijsspecialisten vertelden ter plaatse over het project. Virtuele veldreizen brengen de projecten heel dichtbij en maken ze bijna tastbaar.

Bijzondere verhalen uit het veld tonen aan waar het programma over gaat. En vragen stellen kan ook, via een live Q&A. In 2022 geven we u graag een inkijkje in het programma 'Plastic Bricks' in Ivoorkust: een duurzaam project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.

2019

In maart 2019 verzorgde Paul van Vliet samen met Claudia de Breij de eerste editie van de Huiskamervoorstelling op het Gemeenlandshuis in Amsterdam.

Paul van Vliet en Claudia de Breij

Paul van Vliet: “Bijzonder was deze avond voor mij vooral omdat ik werd vergezeld door mijn goede vriendin en mede UNICEF-ambassadeur Claudia de Breij. Zij begeleidt mij zó warm en nadrukkelijk in mijn reis en gedachtegoed om ‘mijn oude droom’ waar te maken. Mét elkaar kunnen we kinderen over de hele wereld in moeilijke omstandigheden met onderwijs een kans geven op een betere toekomst.”

Meer informatie

We kunnen het ons voorstellen dat u graag persoonlijk contact wilt hebben met de relatiemanager van het Paul van Vliet Fonds. In een persoonlijk gesprek met Geneviève Wehry kunt u uw wensen kenbaar maken.

Geneviève Wehry

Geneviève Wehry

Manager Major Donor & Foundations

gwehry@unicef.nl

+31 (0)6 1150 2576

+31 (0)88 444 82 69

Paul van Vliet

Oprichting

Op 13 maart 2018 vierden wij op feestelijke wijze de start van het Paul van Vliet Fonds, opgericht door Paul van Vliet en UNICEF. Het officiële startschot gaven we in Paul’s eigen vertrouwde en geliefde Theater PePijn in Den Haag. In aanwezigheid van een select gezelschap van geïnteresseerde genodigden hebben we die avond mogen genieten van een inspirerende voorstelling van Paul, met een mooie muzikale toegift van getalenteerde Haagse kinderen.