Wereldouders douwe

Onderwijs voor ieder kind

Als je denkt aan zowel je eigen kinderen als aan andere kinderen in de wereld, ben je wat ons betreft een echte wereldvader of wereldmoeder. 

Onze kinderen zitten op school. En dat vinden wij heel vanzelfsprekend. Op school kunnen kinderen spelen, leren en creëren ze kansen voor de toekomst. Vaders en moeders zien hun kinderen een nieuwe stap in hun ontwikkeling zetten. Helaas geldt dit niet voor alle ouders. Wereldwijd gaan miljoenen kinderen niet naar school. Wij willen dat daar verandering in komt. 

Cambodjaanse kinderen op school, Kraing Thnong Primary School, Po Senchey District, April 2014.

Drie feiten

Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind en van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs volgt, creëert kansen voor de toekomst en krijgt kennis die het kan doorgeven aan volgende generaties. Toch zijn de cijfers teleurstellend:

  • 263 miljoen kinderen volgen geen onderwijs: 61 miljoen kinderen gaan niet naar de basisschool, 60 miljoen kinderen niet naar de onderbouw van de middelbare school en 142 miljoen kinderen niet naar de bovenbouw van de middelbare school.
  • Een op de vier kinderen woont in een land dat getroffen is door crisis. 75 miljoen kinderen in deze groep zijn gestopt met school, of lopen het risico dat ze dat moeten doen. 
  • Van de 650 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd volgen er 250 miljoen onderwijs van slechte kwaliteit. Daardoor leren ze niet lezen en schrijven. 

Wij vinden dat hier verandering in moet komen. Samen met u kunnen we de kwaliteit van onderwijs en de toegang tot onderwijs verbeteren. Lees meer over onderwijs en wat UNICEF doet.

Wiliame voor zijn door orkaan Winston verwoeste school op Fiji

Williame (11) uit Fiji wil later piloot worden. Daarvoor moet hij eerst naar school, maar dat ging afgelopen februari even niet. Toen werd Fiji getroffen door cycloon Winston, die de school van Williame met de grond gelijk maakte. 'Stilte in de bibliotheek' staat er op het restant van een muurtje dat zich dapper tegen Winston heeft verzet. Iemand (een getergde bibliothecaresse?) heeft een kribbig uitroepteken achter het woord 'stilte' gezet. Gelukkig staat de droom van Williame nog als een huis en helpt UNICEF hem om die waar te maken. Fiji kreeg nieuwe lesmaterialen en schooltenten, zodat Winston en duizenden andere kinderen weer kunnen leren. 

In Vietnam blijft juf Le Thi Tuyet Trang vrolijk lachen en zingen, zelfs als haar leerlingen uit puur enthousiasme over elkaar heen buitelen tijdens het letterspel. De kleuters azen allemaal op een letter in het Khmer, hun moedertaal. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tot etnische minderheden behoren beter leren als ze niet alleen les krijgen in de officiële landstaal, maar ook in de taal die ze thuis spreken. Daarom houdt de door UNICEF ondersteunde school van juf Trang een proef met tweetalig onderwijs: de kleuters krijgen les in het Khmer en het Vietnamees. Later zullen ze daar blij om zijn, maar nu hebben ze wel wat anders aan hun hoofd. De mooiste letter scoren, bijvoorbeeld.

Help kinderen wereldwijd naar school

word wereldmoeder of wereldvader