Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nalatenschap & testament

Als u er op een dag niet meer bent, blijft uw nalatenschap oftewel 'de erfenis' achter.

Heeft u geen testament? Dan wordt uw nalatenschap verdeeld onder uw wettelijke erfgenamen volgens het wettelijk erfrecht. Wilt u echter uw persoonlijke wensen vastleggen, die wellicht ook afwijken van hoe de wet het zou regelen, dan moet u hiervoor een testament opstellen. Bedenk wie u tot erfgenamen wilt benoemen - dat kunnen behalve familieleden ook andere dierbaren of een goed doel zijn.

Bij de notaris

Een testament is een notariële akte waarin u vastlegt wat er na uw overlijden gebeurt met uw geld en goederen. Dit is eenvoudig en snel geregeld bij de notaris. U bepaalt wat er in uw testament komt en aan wie u wilt nalaten: familie, partner, een goede vriend en/of een goed doel. De notaris kan u daarbij adviseren, en hij of zij stelt ook het uiteindelijke testament op. Ook kunt u overwegen of u legaten in uw testament wilt opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille of een bepaald bedrag of vastgesteld percentage van uw vermogen. Natuurlijk kunt u uw nalatenschap op elk gewenst moment wijzigen.

  Een testament laten opstellen of wijzigen is gemakkelijk:

  STAP 1: breng uw wensen in kaart

  Bedenk wie u tot erfgenaam wilt benoemen. Ook kunt u overwegen of u legaten in uw testament wilt opnemen. Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Over de verschillende manieren van nalaten leest u meer in onze brochure.

  STAP 2: benoem eventueel een executeur

  Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een goede vriend of een notaris zijn. Benoemt u geen executeur? Dan moeten uw erfgenamen in overleg uw nalatenschap afwikkelen.

  Bekijk ook de video 'Waarom een executeur aanwijzen?' uit onze videoserie over Nalaten.

  STAP 3: zoek een notaris

  Om uw testament op te stellen, maakt u een afspraak met een notaris (op www.notaris.nl vindt u een notaris bij u in de buurt). U bespreekt met elkaar uw wensen, de notaris licht de juridische aspecten toe en u kunt met al uw vragen bij de notaris terecht. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. Zijn uw wensen goed omschreven? Dan maakt u een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.

  Uw testament eenvoudig online regelen? Kijk dan op de website van NuNotariaat

  STAP 4: leg het vast

  De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Een fijn idee: u kunt uw testament op elk moment laten wijzigen.

  Meer weten over nalatenschappen?

  Annemarie blok mgsht

  Annemarie Blok

  Relatiemanager nalatenschappen

  nalaten@unicef.nl

  +31 (0)88 444 96 50

  ‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

  Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

  Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

  50
  procent

  minder kindersterfte sinds 1990

  90
  procent

  van alle kinderen ingeschreven bij een school

  83
  procent

  van alle kinderen ingeënt tegen kinderziektes

  1,9
  miljard

  mensen geholpen met sanitaire voorzieningen

  Laat kinderen een toekomst na

  Vraag de brochure 'Nalaten aan UNICEF' aan

  Gerelateerd aan dit onderwerp