Nalaten aan een goed doel

Ook als u er niet meer bent, kunt u de wereld mooier blijven maken: door aan een goed doel na te laten. Kies de manier die bij u past.

Een schenking doet u bij leven, met een nalatenschap kunt u na overlijden belastingvrij schenken aan een goed doel. Wilt u UNICEF of een ander goed doel (een deel van uw) geld of goederen nalaten, dan moet u dat laten vastleggen in een testament. Een zelfgeschreven document is in dit geval niet officieel rechtsgeldig.

Nalaten op úw manier

Nalaten kan op twee verschillende manieren. Kies de vorm die bij u past. 

Erfstelling Met een erfstelling kunt u UNICEF (of een ander goed doel) benoemen als mede- of als enige erfgenaam. Als mede-erfgenaam ontvangt UNICEF een percentage van de nalatenschap (de hoogte van dat percentage bepaalt u zelf). UNICEF deelt de erfenis dan dus met uw andere erfgenamen. Is UNICEF de enige erfgenaam, dan ontvangt UNICEF de hele nalatenschap.

Legaat Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Een goede optie als u heel precies wilt vastleggen wát u aan UNICEF geeft.

Fonds op Naam

Heeft u hart voor onderwijs, zorg of een ander thema? Dan kunt u, in overleg met UNICEF, een Fonds op Naam oprichten, bij leven of als onderdeel van de erfstelling of het legaat voor UNICEF dat u in uw testament heeft opgenomen. U verbindt zich dan aan een concreet project. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons voor de specifieke voorwaarden van een Fonds op Naam.

Géén erfbelasting

Goed om te weten: UNICEF betaalt géén erfbelasting doordat het de ANBI-status voor goede doelen heeft. Uw nalatenschap komt dus volledig ten goede aan ons werk voor kinderen.

  Hoe werkt nalaten aan een goed doel?

  Bekijk deze en andere video's met handige en interessante informatie over nalaten.

  Meer weten over nalaten aan een goed doel?

  Annemarie blok

  Annemarie Blok

  Relatiemanager nalatenschappen

  nalaten@unicef.nl

  +31 (0)88 444 96 50

  ‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

  Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

  Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

  2,5 miljoen +

  2,5 miljoen +

  zorgverleners kregen in 2020 kleding ter bescherming tegen het coronavirus

  4 miljoen

  4 miljoen

  kinderen kregen in 2020 een behandeling tegen ondervoeding

  86%

  86%

  van alle kinderen is ingeënt tegen kinderziektes

  Laat iets bijzonders na

  Vraag de brochure aan