Legaat

Een deel van uw nalatenschap een concrete bestemming geven: dat kan met een legaat.

Een legaat is een duidelijk omgeschreven deel van uw nalatenschap, dat u concreet toewijst aan een bepaalde persoon of organisatie. Het kan gaan om een tastbaar erfstuk, zoals een schilderij, huis of sieraad. Maar net zo goed kan het gaan om een minder tastbaar maar wel vastgelegd ander deel van de erfenis. Denk bijvoorbeeld aan een effectenportefeuille, een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen.

Legaat niet hetzelfde als erfenis

Een legaat legt u vast in een testament. U laat opnemen dat u het betreffende legaat toewijst aan iets of iemand. Meestal gaat het om een persoon of organisatie die geen wettelijke erfgenaam is - denk aan een vriend of kennis, of aan een goed doel. Degene die het legaat ontvangt, heet legataris. Een legataris is dus géén erfgenaam: hij of zij deelt niet in de rest van de erfenis, maar heeft enkel recht op het legaat.

Erfstelling

Overigens kiezen mensen er soms wel voor een persoon of organisatie die niet bij de wettelijke erfgenamen hoort, toch tot (mede)erfgenaam te benoemen. Dat noemen we een erfstelling. Hij of zij geldt dan als volwaardige erfgenaam. Lees voor alle verschillende vormen van nalaten ook onze brochure.

Wat is een legaat?

Bekijk deze en andere video's met handige en interessante informatie over nalaten.

Meer weten over een legaat en schenken aan een goed doel?

Annemarie blok

Annemarie Blok

Relatiemanager nalatenschappen

nalaten@unicef.nl

+31 (0)88 444 96 50

‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

2,5 miljoen +

2,5 miljoen +

zorgverleners kregen in 2020 kleding ter bescherming tegen het coronavirus

4 miljoen

4 miljoen

kinderen kregen in 2020 een behandeling tegen ondervoeding

86%

86%

van alle kinderen is ingeënt tegen kinderziektes

Laat iets bijzonders na

Vraag de brochure aan