Xavi (13) voetbalt voor veiligheid

9 juli 2021

In de rubriek #uitblinkers vragen we bekende en onbekende jongeren wat zij belangrijk vinden. In deze blog geven we de 13-jarige Xavi het woord, hij voetbalt samen met andere jongeren voor veiligheid.

Xavidors

Over welk onderwerp laat jij je horen? Waarom? En hoe doe je dat?

Ik laat me horen tegen jongerengeweld. Zelf ben ik er niet mee in aanraking gekomen, maar ik ken genoeg jongeren die hier helaas wel mee te maken hebben gehad. Er zijn regelmatig steekpartijen in Amsterdam en de rest van Nederland en ik vind dat dat moet stoppen. Ik zit zelf op voetbal en kwam samen met mijn vader op het idee om toernooien te organiseren met thema’s zoals jongerengeweld, bodyshaming, omgaan met tegenslagen en racisme. Daar komen dan ook professionals praten zoals de politie, brandweer, profvoetballers, advocaten maar ook jongeren. Het idee hierachter is dat als je met elkaar speelt, je elkaar beter leert kennen en geen tijd en zin hebt om onaardig tegen elkaar te doen.

Waarom vind jij het zo belangrijk dat jongeren van zich laten horen?

Jongeren luisteren beter naar andere jongeren, dan naar volwassenen. Wij jongeren zijn de toekomst, daarom is het belangrijk dat wij onze mening geven. Als we nu iets doen aan de problemen, dan hebben volgende generaties hier niet meer mee te maken. Mijn droom is dat jongerengeweld de wereld uit is en jongeren zich overal veilig voelen en weten dat ze hulp kunnen krijgen.

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden?

Praten, praten, praten. Praat met mensen om je heen als je ergens mee zit, je bent nooit alleen. Sommige jongeren durven hun verhaal niet te vertellen. Tegen hun wil ik zeggen: hoe eerder je hulp zoekt, hoe eerder het probleem is opgelost.  Zoek mensen die hetzelfde denken als jij en bundel je krachten. Sluit je aan bij Voetballen voor Veiligheid. Samen zorgen we voor positiviteit!