Wat je moet weten over werk #inhetkort
19 april 2021Wat weet jij over hoe het geregeld is met werk in Nederland? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.
Wat weet jij over hoe het geregeld is met werk in Nederland? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.
© UNICEF / Guus Schoonewille
© UNICEF / Guus Schoonewille
De laatste jaren hadden steeds meer jongeren een bijbaan, maar door de coronacrisis zijn waarschijnlijk 85.000 jongeren hun baan verloren. Veel jongeren werkten bijvoorbeeld in de horeca, die door de sluiting minder werknemers nodig hadden.
Een andere variant van een bijbaan is de maatschappelijke diensttijd, dat is in maart 2020 officieel van start gegaan. Jongeren zetten zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd vrijwillig in voor een anderen. Zo geven ze bijvoorbeeld zwemles aan asielzoekers, geven bijles op basisscholen of organiseren maatschappelijke evenementen.
© UNICEF / Guus Schoonewille
Niet iedereen is enthousiast over werkende jongeren, er zijn voor jongeren namelijk ook nadelige gevolgen van een bijbaan. Verschillende onderzoekers bekijken deze nadelige gevolgen. Ze zijn erachter gekomen dat 14% van de jongeren maandelijks psychische vermoeidheidsklachten hebben door hun werk. Ook ervaart 31% van de jongeren vaak of altijd een hoge werkdruk. Werkende jongeren ervaren bovengemiddeld veel stress, dat is natuurlijk best zorgelijk!
Toch is gelukkig 78% van de jongeren zeer tevreden met het werk dat ze doen, de tevredenheid is de afgelopen jaren zelfs gestegen!