Wat je moet weten over werk #inhetkort

19 april 2021

Wat weet jij over hoe het geregeld is met werk in Nederland? Hier lees je alles wat je moet weten en ben je binnen 3 minuten op de hoogte van wat er speelt.

Drie dingen die je moet weten over werk 

  1. In Nederland mag je werken zodra je 16 jaar oud bent. Je mag dan bijna alle werkzaamheden doen, maar naar school gaan moet wel altijd voorop staan. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, zo mag je als je jonger dan 13 jaar bent wel meewerken aan een uitvoering zoals een reclame of een film. Als je tussen de 13 en 16 jaar oud bent dan mag je soms wel wat klusjes doen, maar werken mag nooit nadelige gevolgen hebben voor jongeren.  
  2. Tot 2019 steeg het aantal jongeren die een bijbaantje hebben, in dat jaar had 68% van de 15- tot 27-jarigen betaald werk, dat zijn ruim 1,7 miljoen jongeren. De meeste jongeren werken in een supermarkt, maar ook velen werken in de horeca of in een winkel.  
  3. Het gemiddelde jaarinkomen van 15- tot 27-jarigen die nog naar school gaan of studeren was in 2018 €5.100. Om ervoor te zorgen dat jongeren eerlijk beloond worden voor het werk dat ze doen geldt er een minimumjeugdloon waar je recht op hebt. Voor een 15-jarige is dit €2,92 bruto per uur en wordt hoger naarmate je ouder wordt. Als 17-jarige is het minimumloon €3,84 bruto per uur.  

Hoe staat het er nu voor met werk?

 De laatste jaren hadden steeds meer jongeren een bijbaan, maar door de coronacrisis zijn waarschijnlijk 85.000 jongeren hun baan verloren. Veel jongeren werkten bijvoorbeeld in de horeca, die door de sluiting minder werknemers nodig hadden.  

Een andere variant van een bijbaan is de maatschappelijke diensttijd, dat is in maart 2020 officieel van start gegaan. Jongeren zetten zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd vrijwillig in voor een anderen. Zo geven ze bijvoorbeeld zwemles aan asielzoekers, geven bijles op basisscholen of organiseren maatschappelijke evenementen.   

Wat vinden anderen over werk? 

Niet iedereen is enthousiast over werkende jongeren, er zijn voor jongeren namelijk ook nadelige gevolgen van een bijbaan. Verschillende onderzoekers bekijken deze nadelige gevolgen. Ze zijn erachter gekomen dat 14% van de jongeren maandelijks psychische vermoeidheidsklachten hebben door hun werk. Ook ervaart 31% van de jongeren vaak of altijd een hoge werkdruk. Werkende jongeren ervaren bovengemiddeld veel stress, dat is natuurlijk best zorgelijk!  

Toch is gelukkig 78% van de jongeren zeer tevreden met het werk dat ze doen, de tevredenheid is de afgelopen jaren zelfs gestegen!