Wat is er allemaal gebeurd in maart?

1 april 2021

Maart is begonnen met een grote klapper! Op 1 maart werd het eerste COVAX-vaccin gezet bij een zorgverlener in Ivoorkust. En er gebeurde nog veel meer, van een project tegen racisme tot mooie gesprekken op Internationale Vrouwendag. Dit is het maandoverzicht van maart.

Installatie rugzakken New York

Eerste COVAX-prik voor Ivoorkust

Phénix Azian, een verpleegkundige in Ivoorkust, kreeg als een van de eerste zorgverleners een COVAX-prik in de bovenarm. Samen met onze partners bij COVAX werkt UNICEF aan de eerlijke verdeling van coronavaccins in 92 lage- en middeninkomenslanden om zo de coronacrisis in te dammen.

Jongerenpanel maakt discriminatie bespreekbaar

Het UNICEF jongerenpanel lanceerde op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie het project “Road to Equality”. Het omvat drie interactieve video’s die bestaan uit fragmenten van alledaagse gebeurtenissen waarna de kijker de vraag wordt gesteld: “wat doe jij?”. Met deze video’s wil het jongerenpanel laten zien dat het niet altijd even makkelijk is om discriminatie bespreekbaar te maken op school.

Internationale Vrouwendag

8 maart was het Internationale Vrouwendag! Diverse generaties van meisjes en vrouwen kwamen bij Paleis het Loo bijeen voor het thema “Impact met invloed”. Mardjan Seighali, directeur van Universitair Asiel Fonds, hield een mooie toespraak over de kracht van het vrouw zijn.

€ 9.654 voor gevluchte kinderen in Griekenland

Medewerkers van het ROC Friese Poort in Drachten zetten zich elk jaar in voor een goed doel met een maatschappelijk thema. Dit jaar voerden ze actie voor UNICEF. In totaal hebben zij een bedrag van € 9.654 opgehaald. Dit bedrag gaat naar gevluchte kinderen in Griekenland.

168 lege schooltafels, 168 ongebruikte rugzakken

Naast het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York was de installatie van een ‘corona klaslokaal’ te zien. Het verbeeldt de enorme impact van de coronacrisis op het onderwijs. Deze impact is ook terug te zien in Nederland. UNICEF is dan ook erg blij dat basisscholen weer volledig open zijn.

UNICEF vreest voor miljoenen kindhuwelijken door coronacrisis

Dit decennium worden mogelijk tot wel tien miljoen extra meisjes uitgehuwelijkt. Dit blijkt uit onderzoek van UNICEF. Het komt mede door de sluiting van scholen. UNICEF roept landen op om scholen te heropenen en sociale diensten koste wat het kost open te houden. Ook moeten er maatregelen komen om gezinnen te beschermen.