Water bij Sheikh Nur Village - Somalië

14 juni 2017 - Suzanne Laszlo

In Somalië is er door droogte een enorm tekort aan voedsel. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, is in de Somalische regio Somaliland en vertelt over de hulp voor moeders en kinderen, over ondervoeding en ontwikkeling. “Nu ik hier ben, realiseer ik me pas echt hoe cruciaal water is.”

Suzanne laszlo in somalië (2)

Zingend heet een groep vrouwen ons welkom in een klein vluchtelingenkamp, gecentreerd rondom de watertanks die UNICEF heeft neergezet in Skeikh Nur. Ze zijn ongelofelijk blij met de hulp van UNICEF, want dankzij de nieuwe watervoorraden zijn er honderden onnodige sterfgevallen voorkomen. De burgemeester van de nederzetting vertelt het mij huilend. Ibrah, een oude vrouw met een stok, legt uit dat ze de coördinator van UNICEF als haar eigen dochter ziet. Zo dankbaar is de vrouw voor alle hulp! Nu ik hier ben, realiseer ik me pas echt hoe cruciaal water is. Voor deze vrouwen betekent de 45 liter schoon water die ze per dag krijgen een kleinere kans op cholera, en veel minder sterfte onder hun geiten en koeien.

Levensreddende bron

Het is in dit deel van Somaliland gort- en gortdroog bij een constante temperatuur van dertig graden. Onvoorstelbaar hoe mensen het hier volhouden! Ik ontmoet Nada Hassan, die met haar acht kinderen zes weken heeft gelopen om Skeikh Nur te bereiken. In januari zijn 430 van haar 500 schapen doodgegaan door de droogte waardoor vluchten de enige optie was. Huda, die al eerder in het vluchtelingendorp belandde, ving Nada en haar kinderen op. Zelf heeft de vrouw vijf kinderen. Toch deelt ze het weinige eten dat zij heeft met het gezin van Nada, waardoor ze tegelijkertijd zelf ook afhankelijk wordt van hulp. Heel bijzonder, deze vorm van samenleven en delen tussen mensen die elkaar niet eens kenden. Waarschijnlijk kan Nada nooit meer terug, vertelt ze, doordat ze geen middelen meer heeft om voor haar gezin te zorgen. Met een blik op de troosteloze hutten voel ik met haar mee. Wat een treurig toekomstbeeld.

Tegelijkertijd put ik hoop uit ons werk; de afgelopen maanden hebben we al 2.700 gevluchte families bereikt met hulp!