Een zaal vol ondervoede kinderen - Somalië

27 juni 2017 - Suzanne Laszlo

In Somalië is er door droogte een enorm tekort aan voedsel. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, is in de Somalische regio Somaliland en vertelt over UNICEF's hulp aan moeders en kinderen. 'Eenmaal in de kliniek is de kans groot dat ze het redden.'

Suzanne laszlo  in de somalische regio somaliland

Een moeder houdt haar dochter in haar armen. Het meisje is uitgemergeld en uit haar ogen spreekt pijn. Ido heet ze. Ze weegt nog maar 3,5 kilo terwijl ze met haar 17 maanden al veel en veel zwaarder had moeten zijn. Sinds twee dagen zijn Ido en haar moeder Annab opgenomen in een kliniek voor ondervoede kinderen.

Suzanne laszlo   in de somalische regio somaliland (2)

De zaal in de kliniek telt twintig bedden met kale matrassen. Op elk bed zit een moeder met een verzwakt kind. Sommigen huilen van ellende, andere kinderen lijken bijna levenloos. Doordat het regenseizoen al twee keer is uitgebleven, is er een enorm voedseltekort ontstaan in Somaliland. Het aantal ondervoede kinderen is sinds vorig jaar met de helft toegenomen. Nog steeds heeft een afschuwelijk aantal van 600.000 mensen dringend hulp nodig, waaronder 120.000 kinderen. Gelukkig zijn er meer dan honderd gezondheidscentra in de regio en trekken dagelijks medische teams naar de meest afgelegen plekken om ondervoede kinderen te helpen.

'Dat geeft moed'

UNICEF-collega Amina vertelt trots dat er in de afgelopen maanden veel vooruitgang is geboekt bij het opzetten van dit systeem. Daardoor sterven er minder kinderen door voedselgebrek. De gedachte dat bijna alle kinderen die een gezondheidscentrum bereiken overleven, geeft moed.

Of dat ook voor Ido geldt? Het meisje is al sinds haar geboorte zwak, vertelt Annab. Haar familie, die 35 kilometer verderop leeft, heeft al al langer te weinig te eten. Twee andere kinderen van de 27-jarige moeder zijn al door honger overleden. Ik gun het haar zo dat ze niet nog een kind verliest!