De levensreddende kracht van pindapasta - Somalië

5 juli 2017 - Suzanne Laszlo

In Somalië is er door droogte een enorm tekort aan voedsel. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, is in de Somalische regio Somaliland en vertelt over de hulp voor moeders en kinderen, over ondervoeding en ontwikkeling. ‘Iedereen houdt zijn adem in. Kan de kleine Daakir het eten doorslikken?’

Pic 3

Heel voorzichtig houd ik het armpje van Daakir vast terwijl hij in de armen van zijn moeder ligt. Ik ben in een kliniek en zie hoe UNICEF er ondervoede kinderen helpt. Bij Daakir mag ik de omvang van zijn bovenarm meten, zo kunnen we bepalen of en in welke mate hij ondervoed is. Op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen, maar als ik het meetbandje aanschuif, schrik ik. Het pijltje komt echt in het rood, dit betekent dat de eenjarige jongen duidelijk ondervoed is. 

Spannend moment

Meteen krijgt hij Plumpy'Nut, een ultravoedzame pindapasta uit knijpzakjes. Een spannend moment voor iedereen om hem heen: zal hij de voeding op kunnen zuigen? De verpleegkundige houdt haar adem in, ze weet dat het goedkomt met hem als hij gaat eten. Als hij daar niet meer de kracht voor heeft, dan is de kans groot dat hij het niet redt, welke medische hulp hij verder ook krijgt.

Met een zucht van verlichting zien we dat Daakir de pasta langzaam doorslikt. De voeding die hij uit het kleine zakje krijgt is zo krachtig dat hij binnen twee weken flink aangesterkt zal zijn. Een heel fijn vooruitzicht. 

Mee naar Nederland

Het zijn deze indrukwekkende beelden die ik meeneem naar UNICEF Nederland. Ik kan Daakir en alle andere kinderen die ik ontmoet heb in dit dorre land voor de geest halen waar dat maar kan. Als ik in gesprek ben met bedrijven die UNICEF willen steunen bijvoorbeeld, of wanneer ik Kamerleden spreek die willen weten hoe belangrijk noodhulp is. Of ter inspiratie aan collega’s, die net als ik hun uiterste best doen om hulp voor kinderen als Daakir mogelijk te maken.