UNICEF-vrijwilligers in Homs doen alles voor een glimlach

8 juli 2020 - Suzanna de Ridder

Stel je voor, het is al 10 jaar oorlog en eigenlijk ken je de wereld niet anders dan dat hij in brand staat. De gevechten lijken wat af te nemen, maar opeens staat daar een nieuwe uitdaging voor de deur: een wereldwijde pandemie. En weer zit je vast in je huis. Ten noorden van Homs gaan UNICEF-vrijwilligers de straat op om kinderen in deze lastige situatie toch te laten lachen. 

UNICEF vrijwilliger in Homs

In Teir-Ma'aleh zitten kinderen voor de zoveelste keer thuis. UNICEF-vrijwilligers gaan met zelfverzonnen activiteiten deur tot deur om de kinderen te vermaken. 

In Teir-Ma'aleh zitten kinderen voor de zoveelste keer thuis. UNICEF-vrijwilligers gaan met zelfverzonnen activiteiten deur tot deur om de kinderen te vermaken. 

In Teir-Ma'aleh, een door oorlog verwoest dorp ten noorden van Homs, zijn kinderen nog maar net bij aan het komen van jaren conflict en geweld. En nu staat er alweer een nieuwe uitdaging voor de deur. Door het coronavirus zitten ze voor de zoveelste keer thuis, weg van hun vrienden en familieleden. Het UNICEF-ondersteunde, kindvriendelijke ontmoetingscentrum waar ze normaal spelen en leren is gesloten.  

‘Het normale leven kwam net weer een klein beetje op gang. De kinderen konden weer naar school en weer op straat spelen, net als kinderen over de hele wereld,’ vertelt Salam, 25, vrijwilliger als animator voor kinderen bij een UNICEF-programma dat psychosociale steun biedt.    

‘En toen kwam corona, en moesten ze het allemaal weer opgeven,’ voegt hij toe. 

UNICEF-vrijwillger in Homs

Geneeskundestudent Aya verzint en zingt educatieve liedjes voor de kinderen in Homs. 

Geneeskundestudent Aya verzint en zingt educatieve liedjes voor de kinderen in Homs. 

Salam, een werktuigbouwkundig ingenieur, leidt nu een team van vier vrijwilligers die het initiatief hebben genomen een beetje vreugde te verspreiden onder de kinderen in het dorp.  

‘We proberen de psychosociale steun en kinderbescherming activiteiten die ze normaal in het centrum zouden krijgen, naar ze toe te brengen,’ gaat hij door. 

‘We helpen ze om al die tijd die ze thuis doorbrengen, in te vullen met iets verrassends, iets leuks en educatief,’ zegt Aya, 24, een geneeskundestudent en een van de vrijwilligers.  

Om dat voor elkaar te krijgen schrijven de jonge vrijwilligers verhalen en liedjes, en bedenken ze leuke activeiten, allemaal rond het thema van kinderrechten en preventiemaatregelen voor corona, en ook over het gevaar van mijnen. De vrijwilligers nemen de lessen en activiteiten op met hun telefoon, en delen ze met de kinderen door ze via Bluetooth naar de smart phones van hun ouders te sturen, met geprinte instructies. Een paar dagen later komt het team terug om de materialen en lessen te bespreken met de kinderen, en om ze nieuwe verhalen en activiteiten te geven.   

UNICEF-vrijwilliger in Homs

Osama gaat deur tot deur om de activiteiten uit te delen. 

Osama gaat deur tot deur om de activiteiten uit te delen. 

‘We dachten al wel dat kinderen goed zouden reageren op onze stemmen, maar we waren blij verrast om te zien hoe enthousiast ze waren!' vertelt Aya, die veel liedjes opnam met haar prachtige stem. ‘Ze luisterden zo vaak naar de opnames dat ze ons op de tweede dag door onze stemmen herkenden.' 

‘De kinderen hier hebben al zo veel meegemaakt, en ze hebben nog steeds geen basisvoorzieningen. Het laatste wat ze nodig hadden was om ook nog eens hun school en vrienden te missen,’ vertelt Osama van 22, een van de vrijwilligers.  

Sinds het vrijwilligersteam begon met de bezoekjes twee weken geleden komen bijna elke dag ouders en kinderen bij Osama aan de deur om te vragen wanneer ze bij hen langskomen.  

‘Het is overweldigend om te zien hoe blij kinderen en hun ouders zijn met wat we doen. Zo kunnen we de druk waaronder deze mensen leven een klein beetje verlichten,’ zegt Osama met een grote glimlach.  

Kinderen in Homs

Met filmpjes op de smartphone en uitgeprinte instructies gaan de kinderen in het dorp aan de slag met de activiteiten. 

Met filmpjes op de smartphone en uitgeprinte instructies gaan de kinderen in het dorp aan de slag met de activiteiten. 

De drie vrijwilligers maken deel uit van een door UNICEF ondersteund netwerk van drie mobiele kinderbescherming-teams, die kinderen in de Homs regio helpen met uitdagingen die hun situatie en de gevolgen van de corona lockdown met zich meebrengen. 

Dit blog is vertaald uit het Engels. Het originele artikel werd geschreven door Lina Alqassab.