Sterre Koning spreekt zich uit over body positivity, positief zelfbeeld en puberteit #uitblinkers

26 april 2021

In de rubriek #uitblinkers vragen we bekende en onbekende jongeren wat zij belangrijk vinden. In deze blog geven we zangeres en presentatrice Sterre Koning het woord. Sterre spreekt zich uit over onder andere het hebben van een positief zelfbeeld, puberteit en body positivity. 

Uitblinker sterre bos

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom?

"Ik spreek me veel uit over een positief zelfbeeld hebben. Dat doe ik door middel van Instagram stories over body positivity, YouTube videos over je ontwikkelingen in de puberteit, interviews over de realiteit en de imperfectie die er ook gewoon is en m’n boek waarin ik praat over je talenten ontwikkelen en laten zien. Ik vind het belangrijk om daar over te praten omdat ik weet dat veel jongeren steeds meer een beeld in hun hoofd krijgen, onder andere door social media, van hoe ze zouden moeten zijn. Maar er is geen standaard beeld van hoe je eruit zou moeten zien, hoe je je moet gedragen en welke talenten je allemaal zou moeten hebben. Iedereen is uniek en jij mag dat laten zien."

Waarom vind jíj het belangrijk dat jongeren van zich laten horen? 

"Jongeren worden te vaak onderschat. Terwijl zo veel jongeren al vroeg een sterke mening hebben over bepaalde onderwerpen en ook een compleet frisse blik. Laat van je horen! In plaats van met z’n allen te zeuren op internet over dingen die niet goed gaan, kunnen we ook keihard ons best doen om echt iets te veranderen :) We hoeven niet te wachten tot volwassenen met een oplossing komen als het om onze toekomst gaat, of om ons leven op dit moment. We hebben met z’n allen zo’n mega bereik, op school, in onze vrienden groepen, online. Denk na, werk samen en spreek je uit!"

Heb je tips voor jongeren om beter gehoord te worden?

"Wees niet bang! Het is oké om onderuit te gaan en het kan gebeuren dat je weer een vooroordeel over je heen krijgt. Maar jouw mening doet er toe en er bestaan geen domme vragen. Zeg alles wat je denkt, zo ontstaan de beste gesprekken en ideeën. Maar wat als je je heel graag wil uitspreken maar je hebt eigenlijk geen idee waarover? Probeer wat vaker het nieuws te kijken voor inspiratie voor nieuwe onderwerpen en denk na over dingen waar je zelf tegenaan loopt. Praat erover met vrienden of met je ouders en als er op een gegeven moment iets gaat borrelen.. go for it! "

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt.

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!