Dag in, dag uit maak je lange dagen op school en opeens kom je op een geniepig plannetje. Je komt in conflict met jezelf of je het wel of niet moet doen. Toch doe je het! Maak je geen zorgen hoor, je bent niet de enige. Je bent net zoals wij een van de vele Nederlandse jongeren die niet zo dol zijn op school en het wel prima vinden om een paar uurtjes te missen.
"Een paar uurtjes missen kan toch geen kwaad?", denken de meeste leerlingen. Maar realiseren zij zich wel wat voor gevolgen dat kan hebben voor hun toekomst? Nou, wij denken eigenlijk niet na over onze toekomst als we een uurtje missen. Wie doet dat wel? Als examenklasleerling wil Hisham bijvoorbeeld volgend jaar ruimtevaarttechniek gaan studeren, maar waar heeft hij dan Frans voor nodig? Wat voor gevolgen zal het hebben als hij daar een lesje van mist?
Saaie lessen
Allereerst vragen we ons af waarom leerlingen eigenlijk spijbelen. Er zijn namelijk tig redenen waarom we spijbelen. Een daarvan is omdat we het druk hebben. Dan spijbelen we om schoolwerk af te maken. Ja echt, dat doen we wel eens. Sommige vakken vinden we belangrijker dan andere en zo komt het voor dat we spijbelen om bijvoorbeeld aan een belangrijk project te werken dat over een paar uur al af moet zijn. Een andere reden zijn de saaie lessen. De school verwacht van pubers dat ze vijftig minuten lang in een lokaal stil zitten en geestdodende informatie in hun brein opnemen. Zo ben ik (Rachma) snel afgeleid. Als een leraar een les alleen maar uit zit te leggen, dwalen mijn gedachten in de eerste vijf minuten al af. Ik krijg dan nauwelijks iets mee en vind de lessen alleen maar saai.