Spelenderwijs met Squla leren over kinderrechten

11 november 2021

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Een mooie aanleiding om zoveel mogelijk kinderen in Nederland bewust te maken van hun rechten. Om die reden heeft UNICEF-partner Squla acht quizzen over kinderrechten ontwikkeld! Deze quizzen voor kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 zijn te spelen tussen 8 november en 5 december. 

Recht privacy

Welke kinderrechten komen er in de quizzen aan bod? 

De quizzen hebben verschillende thema's: algemene kennis over kinderrechten, gezonde voeding, onderwijs en mentaal welzijn. Deze vier quizzen zijn op twee verschillende niveaus ontwikkeld, namelijk voor kinderen in groep 5/6 en leerlingen uit groep 7 en 8.  

Wat leren kinderen in de quizzen? 

Tijdens het maken van de quizzen maken de kinderen kennis met kinderrechten en leren ze dat de kinderrechten gelden voor alle kinderen op de hele wereld, dus ook voor kinderen in Nederland! In de quizvragen wordt aandacht besteed aan situaties in zowel Nederland als buitenland. Zo leren de kinderen waarom kinderrechten belangrijk zijn, ook voor hen.  

Waar worden kinderen over aan het denken gezet?

Daarnaast worden de kinderen door middel van stellingen aangemoedigd zelf na te denken over kinderrechten. Welke rechten vinden ze zelf het belangrijkst, en wat vinden ze er überhaupt van dat er rechten speciaal voor kinderen zijn? Klaasje, voormalig K3-lid en ambassadeur van de kinderrechteneducatieprojecten van UNICEF heeft daarom speciaal voor deze quizzen filmpjes gemaakt om de stellingen aan de kinderen te introduceren. Door middel van deze stellingen worden de kinderen niet alleen uitgedaagd om zelf na te denken, maar moedigen we ze ook aan om op te komen voor hun eigen rechten en die van anderen. 

De quizzen zijn informatief, zetten kinderen aan het denken en bevatten een aantal leuke spelletjes. Tijdens het maken van deze quizzen kunnen muntjes worden verdiend, die ook gedoneerd kunnen worden aan UNICEF.  De quizzen kunnen zowel thuis als in de klas worden gespeeld. In de klas is Squla gratis te gebruiken voor leerkrachten. 

Leer kinderen over kinderrechten

Help kinderen bewust te worden van hun rechten en moedig hen aan om deze mooie quizzen te spelen!

Speel de quizzen