Koude winters in een vluchtelingenkamp

28 mei 2015 - Renate Verbaan

We kennen allemaal de beelden van de enorme vluchtelingenkampen in de buurlanden van Syrië. Turkije, Libanon, Irak en Jordanië. Allemaal hebben ze te maken met een dagelijkse stroom van vluchtelingen uit Syrië.

Meisje moeder 340

Maar liefst 95% van de vluchtelingen uit Syrië wordt opgevangen in de buurlanden. De overige 5% komt naar Europa. Naast de grote vluchtelingenkampen in Jordanië zijn er hier en daar kleine kampen van tien à vijftien uit het kamp gesmokkelde tenten. 'Informal settlements' noemen ze die. De kampen hebben geen voorzieningen en de bewoners zijn er kwetsbaar.

'Thee drinken in een tent'

Vandaag bezoek ik zo'n klein kamp. We worden hartelijk ontvangen en krijgen thee aangeboden, ook al hebben ze bijna niets. Ik heb zelden zo'n gastvrij en vriendelijk volk ontmoet als de Syriërs. Ik praat in een van de tenten met de vrouwen terwijl de kinderen om ons heen spelen. Ze proberen wat werk te krijgen, maar omdat de vluchtelingen niet mogen werken zijn het vaak de kinderen die wat bijverdienen. Af en toe worden de vrouwen ook oogluikend toegestaan.

Hassan 533

'Met een pasgeboren baby de winter door'

In tijden van oorlog is de wanhoop groot en vaak werken ze voor belachelijk lage lonen in barre omstandigheden. Deze groep is het meest kwetsbaar. Ondervoeding ligt op de loer en ze worden vaak opgejaagd. Ik spreek met een moeder die een baby van een maand oud op haar schoot heeft. Godzijdank is de baby in het ziekenhuis geboren, en krijgt het jonge gezin dankzij UNICEF medische zorg. Maar de moeder ziet geel, is erg mager en geeft borstvoeding terwijl ze zelf nauwelijks eet. Ze maakt zich zorgen over de winter. De kou nadert, ze kan geen geld verdienen en heeft een pasgeboren baby. UNICEF probeert jonge gezinnen te helpen met winterpakketten, met daarin warme kleding, schoenen en dekens. Als je hebt moeten vluchten in je setje zomerkleding is het essentieel dat je warme kleding krijgt. De winters kunnen koud zijn. Heel erg koud.

In Jordanië werken verschillende goede doelen samen om te doen wat ze kunnen. Maar de oorlog duurt al vier jaar en de middelen raken langzaam op. De voedselpakketten zijn al gehalveerd en de kampen zitten overvol. Met de winter voor de deur kan dat rampzalige gevolgen hebben.

Hulp is hier hard nodig…

Lees Renate's andere blogs