Handen wassen en tanden poetsen op de Filipijnen

28 mei 2015 - Marieke Roelfsema

Felicity (9) van de San Fernando school in Tacloban weet hoe belangrijk het is om drie keer per dag je tanden te poetsen. Samen met haar vriendinnetjes poetst ze dan ook elke dag haar tanden op school.

Marieke op de filipijnen

Want samen is het leuker, en de juf kan controleren of het goed gaat. Ook weten Felicity en haar vriendinnetjes alles over handenwassen: schone handen krijgen je door je handen te wassen met zeep, en goed aan alle kanten en tussen je vingers te wassen.

'Samen tandenpoetsen is veel leuker'

De tyfoon Haiyan die dit gebied verwoeste, blies het dak van de school en maakte de school tot een ravage. De kinderen kregen tijdelijk les in een tent, daarna in noodlokalen, en nu is de school gerepareerd en weer helemaal in gebruik. UNICEF zorgde voor een plek om samen handen te wassen en tanden te poetsen. In dit gebied heeft 97% van de kinderen last van tandbederf. Felicity's tanden zijn wit, maar bij sommige vriendinnetjes zie je zwarte tanden. Het is dus heel belangrijk dat kinderen leren hoe je je gebit verzorgt. UNICEF maakte ook mooie toiletten in elke klas, waar ouders aan bijgedragen hebben door te helpen bouwen. Volgens Felicity is deze wc mooier dan die bij haar thuis! Felicity en haar vriendinnen zingen het tandenpoetslied, en op verzoek brengen ze ook het handenwaslied ten gehore. Met de hygiëne van deze kinderen zit het wel goed! Zo zorgen we ervoor dat kinderen minder snel ziek worden.

Joan Kierulf, het schoolhoofd, is ook heel erg blij dat de school weer is gerepareerd, en nu zelfs nog mooier is dan eerst. Haar droom is dat alle kinderen een goede opleiding krijgen, en later een goede baan. Dat is waar ze het voor doet. En ze wil heel graag alle mensen bedanken die geld hebben gegeven om er met de school weer bovenop te komen na de ramp.

Lees meer blogs van Marieke op de Filipijnen

Op 8 november 2013 raasde tyfoon Haiyan over de Filipijnen en liet een immense verwoesting achtern. Marieke Roelfsema werkt als noodhulpspecialist voor UNICEF Nederland en bracht een bezoek aan het land om te kijken wat UNICEF sindsdien gedaan heeft om de bevolking er weer bovenop te helpen. 

Tandenborstels