Lunch in Swaziland

28 mei 2015 - Krista van den Berg

Eind juni was ik met makers van het programma Klokhuis in Swaziland. We waren er om twee afleveringen te maken voor de week van 20 november, de Dag voor de Rechten van het Kind.

Img 20150630 wa0013 1

Op het middaguur kwamen we bij een school waar op dat moment eten werd uitgedeeld. Buiten de klas stonden plastic borden en bakjes in een rij op een stenen muurtje. Aan het uiteinde stond een emmer met rijst en een emmer met bruine bonen. De kinderen stonden in een rij te wachten tot ze een bordje konden pakken. De klassenoudsten schepten de rijst en bonen op de bordjes en daarna zochten alle kinderen een plek om te eten. Het zag er al met al gemoedelijk uit.

Ik stond er met Makhosini, de voedingsspecialist van UNICEF, naar te kijken en ik vroeg hem of UNICEF een rol had in deze schoolmaaltijden. Hij zei van niet. Even was ik stil maar toen vroeg ik hem: "En vroeger?" "Toen wel." zei hij. "We hebben het programma opgezet met de overheid en toen het goed liep heeft de overheid het overgenomen."

Terwijl ik naar al die etende kinderen stond te kijken, werd ik overvallen door enorme trots: het werkt! Op alle basisscholen in Swaziland krijgen kinderen nu een maaltijd tussen de middag. Voor sommigen van hen, zoals Sebenele op de foto, is het de belangrijkste maaltijd van de dag.

Lees ook de andere blogs van Krista

Img 20150630 wa0015