Just another day in de Tweede Kamer

15 juni 2018 - Helen Schuurmans

Ik werd tijdens het debat in de Tweede Kamer op 13 juni door de grote kale beveiliger de zaal uit gemaand en vervolgens in de gang streng toegesproken. De reden was dat ik een foto maakte van het debat dat gaande was in de Klompézaal in de Tweede Kamer.

Ao overleg cu

Een beetje voor schut stond ik natuurlijk wel. Maar aan de andere kant, alle Kamerleden hebben me wel even goed kunnen bekijken. En dat is gunstig, want gisteren hebben de meeste van hen mij beloofd om vandaag in het debat over migratie, staatssecretaris Harbers stevig aan de tand te voelen over hoe hij de aanbevelingen van de Werkgroep Kind in azc gaat overnemen. Ik denk dat ze me wel herkend hebben en daardoor misschien extra hun best hebben gedaan.

Een dag eerder hebben we namelijk een Manifest aangeboden waarin 10 aanbevelingen staan hoe de asielopvang voor kinderen te verbeteren. Deze opvang voldoet niet aan de normen van het VN Kinderrechtenverdrag, zo bleek uit een grootschalig onderzoek dat wij samen met het COA hebben laten doen. Zo staat het gezinsleven onder druk, omdat er te weinig privacy is en zijn er te weinig sport, spel en creatieve activiteiten, vooral voor jongeren, terwijl dat juist zo belangrijk is om hun veerkracht te vergroten. Deze lobby is een goed voorbeeld van het werk van UNICEF Nederland achter de schermen. We volgen de situatie van kwetsbare kinderen, werken samen met andere organisaties, doen onderzoek en bij misstanden vragen we achter de schermen maar zeker ook publiekelijk dat de rechten van deze kinderen nageleefd worden. Allemaal kleine stappen zodat die kinderen kind kunnen zijn. 

Aanbieding van het Manifest aan de Tweede Kamer commissie

Aanbieding van het Manifest aan de Tweede Kamer commissie

Aanbieding van het Manifest aan de Tweede Kamer commissie

Gelukkig mocht ik wel weer naar binnen van die beveiliger. Ik heb er maar een beetje bij gelachen, alsof ik het totaal niet ongemakkelijk vond. De foto hoefde ik niet te verwijderen en heb ik meteen naar Gerrit, onze persvoorlichter, gestuurd. Gelukkig was hij scherp genoeg voor een goede tweet. Want Gerrit heeft vervolgens meteen de staatssecretaris onder druk gezet om een goed antwoord te geven, door na het eerste termijn meteen te twitteren. Hij noemde alle Tweede Kamerleden die de staatssecretaris om een reactie hebben gevraagd op ons onderzoek en manifest: Jasper van Dijk (SP) Maarten Groothuizen (D66), Madeleine van Toornburg (CDA), Attje Kuiken (PVDA), Bram van Ojik (GroenLinks) en Joël Voordewind ChristenUnie).

Of het maken van de foto en het twitterbericht effectief waren is moeilijk te bewijzen. Ik zal dat eens terloops vragen bij een kop koffie met de Tweede Kamerleden. Maar op de totale lobby, gesteund door al mijn hardwerkende Unicef Nederland en Werkgroep Kind in azc collega’s, ben ik in elk geval trots. Staatssecretaris Harbers beloofde de kamer een schriftelijke reactie te geven op ons rapport vóór het eerste Algemeen Overleg na het zomerreces. Daarmee staat het stevig op de agenda van zowel de regering als de Tweede Kamer.

De staatssecretaris gaf wel in duidelijke bewoording aan dat hij niet voornemens is de gezinslocaties, waar uitgeprocedeerde gezinnen wonen, te sluiten. Uit ons onderzoek blijkt dat de situatie van kinderen in deze locaties extra schrijnend is. We pleiten voor een alternatief. Naast de stappen vooruit blijft er nog heel wat meer te lobbyen dus. We wachten de brief nu met spanning af en zullen dan direct weer aan de slag gaan in het belang van ieder #kindinazc

Al met al: just another day in de Tweede Kamer…

Asielopvang van kinderen in Nederland kan en moet beter. Kijk op onze campagnepagina voor meer informatie

Download hier het rapport