Benito voert actie om de aarde te redden #uitblinkers

24 maart 2021

In de rubriek #uitblinkers vragen we bekende en onbekende jongeren wat zij belangrijk vinden. In deze blog geven we Benito Walker het woord. Benito is 19 jaar en klimaatstaker. Ook is hij voorzitter van Youth For Climate, een jongerenorganisatie die staakt om aandacht te trekken voor het klimaat.

Benito Walker

Over welk onderwerp laat jij je horen en waarom? Hoe doe je dat? 

"Ik laat me via Youth For Climate NL horen over het thema duurzaamheid. Duurzaamheid betekent voor mij ook gelijkwaardigheid, voor elkaar en met elkaar zorgen voor de aarde en haar bewoners. Samen met heel veel andere gedreven jongeren doe ik dat door actie te voeren. Dit doen we als  machtshebbers (de mensen die de beslissingen maken) echt even tot de orde geroepen moeten worden. Maar we gaan ook met organaisaties in gesprek om samen te kijken op wat voor manier we dingen kunnen veranderen."

Waarom vindt jíj het belangrijk dat jongeren van zich laten horen? 

'Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongeren van zich laten horen, omdat juist jongeren de toekomst hebben. Jongeren hebben nu het gevoel dat ze er niet, of er minder toe doen dan anderen en daar moet verandering in komen. Ik wil iedereen laten inzien dat jongeren goede ideeën en goede plannen hebben en dat het voor iedereen goed zou zijn om jongeren meer bij besluiten te betrekken."

Heb je tips voor jongeren? Bijvoorbeeld om beter gehoord te worden of om erachter te komen wat ze belangrijk vinden? 

"Ik roep alle jongeren op om zich aan te sluiten bij een jongerenorganisatie. Op die manier kun jij je namelijk samen met andere jongeren op allerlei manieren “bemoeien” met wat er in Nederland gebeurt. Juist ook door het gesprek aan te gaan met mensen die anders naar de dingen kijken dan jij, leer je weer iets nieuws. Volg je dromen, je ambities en doe vooral wat jij leuk en belangrijk vindt!"

Jongeren hebben een stem die gehoord moet worden. Laat je horen over onderwerpen die jij belangrijk vindt en doe mee met Speak up! Dat kan al heel simpel via deze website. Je kunt ook meer doen en je aanmelden voor andere activiteiten. UNICEF zorgt dat je gehoord wordt.

Wij willen weten wat jij belangrijk vindt!