Weer naar school in Oost-Aleppo

3 oktober 2017 - Alwin Nijholt

Alwin Nijholt werkt voor UNICEF in Syrië als hoofd onderzoek. Tijdens een bezoek aan het verwoeste Aleppo zag hij hoe hulp daar kinderen een toekomst geeft en hoeveel er nog nodig is.

Kinderen gaan in Oost-Aleppo met hulp van UNICEF weer naar school.

Kinderen gaan in Oost-Aleppo met hulp van UNICEF weer naar school.

Kinderen gaan in Oost-Aleppo met hulp van UNICEF weer naar school.

"Het allerleukste aan weer naar school gaan, is dat ik nu weer elke dag met m’n vriendjes kan spelen en voetballen", zegt Ali, een jongetje van 12 jaar met donkerbruin haar. Hij glimlacht ondeugend als hij het vertelt. Leren doet hij ook graag, want Ali wil later arts worden. Liefst hartchirurg in één van de ziekenhuizen van Aleppo. "Dan kan ik iedereen helpen om beter te worden", zegt hij trots.

Ik spreek hem in een noodschool in Oost-Aleppo, middenin het gebied waar een jaar geleden nog zware bombardementen en gevechten gaande waren. Het lijkt wel een spookstad; de meeste gebouwen zijn totaal vernietigd, huizen kunnen ieder moment instorten. Gisteravond liep ik door de donkere straten en moest ik oppassen niet te struikelen over al het puin. Hier gaan kinderen nu weer naar school, al is het voorlopig in één van de tien noodlokalen die UNICEF met lokale partners op deze plek heeft neergezet. Het biedt Ali de kans om weer te dromen van een toekomst als arts. 

Voor het eerst sinds jaren kan deze jongen weer normaal naar school. Tijdens de hevige gevechten eind 2016 in Oost-Aleppo was naar school gaan of zelfs op straat spelen veel te gevaarlijk, zo vertelt zijn juf. Ongeveer 300 kinderen krijgen nu les in de noodlokalen die geplaatst zijn naast de originele school. Het is direct duidelijk hoe zwaar de strijd hier was, want deze school - waar tot 2012 ongeveer 1.200 leerlingen les kregen - is veranderd in een ruïne.

Ali van 12 die nu weer naar school gaat

Ali (12) kan in Oost-Aleppo weer buiten spelen.

Ali (12) kan in Oost-Aleppo weer buiten spelen.

Als ik de vrolijk spelende kinderen zie, raak ik onder de indruk van de resultaten die we konden bereiken in deze zeer moeilijke omstandigheden. In Oost-Aleppo alleen zijn dit jaar tot dusver 73 scholen heropend met steun van UNICEF in de vorm van lesmateriaal, schoolmeubilair en via de reparatie van dertien schoolgebouwen. En met donaties uit allerlei landen, waaronder Nederland, zijn 48 noodklaslokalen geplaatst. Hierdoor kunnen nu 50.000 kinderen in Oost-Aleppo weer naar school. Ondertussen zijn er volgens de laatste schattingen echter nog steeds ongeveer 1.8 miljoen kinderen in Syrië die niet naar school kunnen.

Maar de herbouw van de school neemt het verleden niet weg. Terwijl een jongen van acht met rossig haar opstaat om een rapnummer te zingen over zijn wens dat de oorlog stopt, zitten twee meisjes er stilletjes bij. Hun juf vertelt dat ze bijna niet meer durven te praten, omdat ze erg getraumatiseerd zijn. Heel veel kinderen die sinds 2011 zijn opgegroeid kennen niets anders dan oorlog. "Juist school is zo belangrijk voor kinderen zoals zij", vertelt de juf. "Ze kunnen weer ritme krijgen, gewone dingen doen, spelen met andere kinderen." Doordat hun trauma op school werd herkend, zijn ze bovendien doorverwezen naar gespecialiseerde psycho-sociale hulp die door UNICEF wordt ondersteund. Hier kunnen ze hun verhaal kwijt. "Ik ben hoopvol, ondanks alles – ook voor hen", zegt de juf.

Tayem de jonge rapper (8).

Tayem de jonge rapper (8).

Tayem de jonge rapper (8).

Het is een indringend bezoek. De vernietiging van Oost-Aleppo en de verschrikkelijke verhalen maken veel indruk. Zeker in combinatie met de voortgaande gevechten op enkele kilometers afstand. Het meest ben ik echter geraakt door de moed en levenslust van kinderen en volwassenen, die weer een leven willen opbouwen.

Het hoofd van de school vertelt dat ze hier als kind ooit zelf les kreeg en er jarenlang als lerares werkte. Door de oorlog moest ze vluchten naar familie in West-Aleppo en van haar huis is niets meer over. Nu komt ze terug om hier in deze buurt ervoor te zorgen dat kinderen weer naar school kunnen. Ze zet zich dagelijks in om de kinderen van Aleppo hoop te bieden. Het is geweldig dat UNICEF haar met hulp van vele donateurs bij deze missie kan helpen.