Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderarbeid

Wereldwijd werken 168 miljoen kinderen als kindarbeider, waarvan 85 miljoen kinderen onder gevaarlijke omstandigheden. UNICEF vindt kinderarbeid onacceptabel.
152
miljoen

kinderen werken als kindarbeider

30
miljoen

meisjes doen onbetaald huishoudelijk werk

85
miljoen

kinderen doen gevaarlijk werk, dat schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling

Kinderarbeid

Kinderarbeid berooft kinderen van hun kindertijd en hun recht op scholing. Daarnaast is het schadelijk voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Kinderarbeid is een complex probleem, daarom hanteert UNICEF een veelzijdige aanpak.

Ben je benieuwd naar onze mening over kinderarbeid? Lees ons standpunt over dit onderwerp. 

Meisje werkt op een vuilnisbelt in Irak

Meisje werkt op een vuilnisbelt in Irak

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt samen met de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties om kinderarbeid te voorkomen.

Onderzoek en wetgeving

Als eerst wordt er onderzoek gedaan om het probleem in kaart te brengen. De resultaten van het onderzoek dienen als basis voor wetgeving en programma's. UNICEF werkt nauw samen met overheden aan goede wetgeving en voorlichting omtrent kinderarbeid. 

Bescherming en onderwijs

UNICEF en partners zorgen ervoor dat kinderen worden geregistreerd bij de geboorte, want met een geboortebewijs kan de leeftijd van een kind worden aangetoond en is hij of zij minder kwetsbaar voor uitbuiting. We ondersteunen opvangcentra waar werkende kinderen terecht kunnen voor bescherming en hulp. Daarnaast verbeteren we de toegang tot onderwijs en bieden we beroepscursussen aan voor adolescenten en jongeren. Families die onvoldoende financiële middelen hebben om hun kind naar school te laten gaan ontvangen kinderbijslag, zodat het kind niet hoeft te werken.

Samenwerking met bedrijven

UNICEF werkt samen met bedrijven om hun productieprocessen kindvriendelijk te maken. Dit betekent niet alleen kinderarbeid aanpakken, maar bijvoorbeeld ook zorgen voor eerlijke lonen voor ouders, het verbeteren van de dagopvang voor jonge kinderen, en moeders de mogelijkheid bieden om hun kind borstvoeding te geven tijdens werkuren.

Een verbod op de verkoop van producten van kinderarbeid en het boycotten van bedrijven die met kinderarbeid te maken hebben mag nooit nadelige gevolgen hebben voor de situatie van kinderen en hun families. Bovendien moet een verbod altijd samengaan met een bredere aanpak van de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid. 

Feiten over kinderarbeid

In Azië werken de meeste kinderen als kindarbeider, ruim 79 miljoen (bijna een op de tien kinderen). Maar in Sub-Sahara Afrika komt kinderarbeid relatief gezien het meest voor, ruim een op de vijf kinderen werkt hier (59 miljoen kinderen).

In Latijns Amerika en de Cariben werken 13 miljoen kinderen en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika werken 9,2 miljoen kinderen als kindarbeider.

De meeste kinderen worden als kindarbeider ingezet in de landbouw (agrarische sector), namelijk 59% van de kindarbeiders of 98 miljoen kinderen. 54 miljoen kinderen moeten werken in de dienstverlening en 12 miljoen in de industrie (meestal in de informele sector).

Seksuele uitbuiting, rekrutering door gewapende groepen en drugshandel worden gezien als de 'ergste vormen' van kinderarbeid.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Ik help kinderen wereldwijd aan een betere toekomst.

Doneer nu