Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderarbeid

Wereldwijd werken 152 miljoen kinderen als kindarbeider, waarvan 73 miljoen kinderen onder gevaarlijke omstandigheden. UNICEF vindt kinderarbeid onacceptabel.

Kinderarbeid

Kinderarbeid berooft kinderen van hun kindertijd en hun recht op scholing. Daarnaast is het schadelijk voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Kinderarbeid is een complex probleem, daarom hanteert UNICEF een veelzijdige aanpak.

  Ben je benieuwd naar onze mening over kinderarbeid? Lees ons standpunt over dit onderwerp. 

  Meisje werkt op een vuilnisbelt in Irak

  Meisje werkt op een vuilnisbelt in Irak

  Meisje werkt op een vuilnisbelt in Irak

  Wat doet UNICEF?

  UNICEF werkt samen met de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties om kinderarbeid te voorkomen.

  Onderzoek en wetgeving

  Als eerst wordt er onderzoek gedaan om het probleem in kaart te brengen. De resultaten van het onderzoek dienen als basis voor wetgeving en programma's. UNICEF werkt nauw samen met overheden aan goede wetgeving en voorlichting omtrent kinderarbeid. 

  Bescherming en onderwijs

  UNICEF en partners zorgen ervoor dat kinderen worden geregistreerd bij de geboorte, want met een geboortebewijs kan de leeftijd van een kind worden aangetoond en is hij of zij minder kwetsbaar voor uitbuiting. We ondersteunen opvangcentra waar werkende kinderen terecht kunnen voor bescherming en hulp. Daarnaast verbeteren we de toegang tot onderwijs en bieden we beroepscursussen aan voor adolescenten en jongeren. Families die onvoldoende financiële middelen hebben om hun kind naar school te laten gaan ontvangen kinderbijslag, zodat het kind niet hoeft te werken.

  Samenwerking met bedrijven

  UNICEF werkt samen met bedrijven om hun productieprocessen kindvriendelijk te maken. Dit betekent niet alleen kinderarbeid aanpakken, maar bijvoorbeeld ook zorgen voor eerlijke lonen voor ouders, het verbeteren van de dagopvang voor jonge kinderen, en moeders de mogelijkheid bieden om hun kind borstvoeding te geven tijdens werkuren.

  Een verbod op de verkoop van producten van kinderarbeid en het boycotten van bedrijven die met kinderarbeid te maken hebben mag nooit nadelige gevolgen hebben voor de situatie van kinderen en hun families. Bovendien moet een verbod altijd samengaan met een bredere aanpak van de dieperliggende oorzaken van kinderarbeid. 

  Wereldwijd stimuleert UNICEF bedrijven om hun beleid en praktijk duurzaam kindvriendelijk te maken. Team Kinderrechten & Bedrijven doet dat in ons land onder de vlag van het internationale UNICEF-netwerk: Better Business for Children

  152
  miljoen

  kinderen werken als kindarbeider

  33,8
  miljoen

  meisjes doen onbetaald huishoudelijk werk

  73
  miljoen

  kinderen doen gevaarlijk werk, dat schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling

  Feiten over kinderarbeid

  • Bijna de helft van de kindarbeiders woont in Afrika: bijna een op de vijf kinderen moet hier werken (72 miljoen kinderen). In Sub- Sahara Afrika is het aantal kindarbeiders tussen 2012-2016 zelfs toegenomen naar 22,4%. Azië en de Pacific telt ruim 62 miljoen kindarbeiders, wat neerkomt op een op de veertien kinderen.
  • Van de 152 miljoen kindarbeiders zijn 88 miljoen jongens en 64 miljoen meisjes.
  • De meeste kinderen worden als kindarbeider ingezet in de landbouw (agrarische sector), namelijk 71% van de kindarbeiders (108 miljoen kinderen). 17% van de kinderen (26 miljoen) moeten werken in de dienstverlening en 12% (18 miljoen) in de industrie (meestal in de informele sector).
  • Seksuele uitbuiting, rekrutering door gewapende groepen en drugshandel worden gezien als de 'ergste vormen' van kinderarbeid.

  Gerelateerd aan dit onderwerp

  Ik help kinderen wereldwijd aan een betere toekomst.

  Doneer nu