Impact dankzij UNICEF's Wereldwijde Noodfonds

Over de hele wereld worden kinderen geconfronteerd met een historische samenloop van crises: van oorlogen en ontheemding tot uitbraken van infectieziekten en toename van heftige stormen en droogtes door de klimaatcrisis. Kortom, de humanitaire noden voor kinderen zijn enorm.

UNICEF medewerker met kinderen
19.268 kinderen in de Democratische Republiek Congo kregen psychosociale ondersteuning

Wereldwijde noodhulp

Maar liefst één op de vijf kinderen wereldwijd wordt geraakt door conflict. Denk aan Gaza en Oekraïne, of de schrijnende situatie in Soedan. Maar ook op minder bekende plekken, zoals Myanmar of de met gewapende groepen gevulde straten van Haïti, betalen kinderen een grote prijs voor het voortdurende geweld. UNICEF biedt wereldwijd noodhulp en speelt een cruciale rol in humanitaire situaties de bescherming en de ontwikkeling van kinderen en hun families. Onmisbaar daarvoor is flexibele ongeoormerkte financiering die ingezet kan worden voor noodhulp wanneer en waar dan ook ter wereld. Hoewel de humanitaire noden sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet zo groot zijn geweest, lopen de fondsen achter op de hoeveelheid behoeften. Erger nog: ze zijn ongelijk verdeeld waardoor op sommige plekken nog minder geld beschikbaar is. De flexibele humanitaire financiering via UNICEF's wereldwijde noodfonds, het zogenaamde Global Thematic Humanitarian Fund, maakt het mogelijk om ook deze kinderen te helpen. Deze fondsen vergroten effectiviteit, snelheid en efficiëntie van hulp en maken het mogelijk om meer kinderen te helpen, ook in moeilijke situaties. 



30.198 kinderen in Irak gingen weer terug naar school
soedanese kinderen

Impact in Zuid-Soedan

Kinderen dragen water naar huis in de stad Renk in Zuid-Soedan. 

Sinds april 2023, toen de gevechten in Soedan uitbraken, zijn bijna 800.000 mensen naar Zuid-Soedan gevlucht, waarvan de helft kinderen zijn. Het grootste deel van deze groep komt aan in Renk. Ter ondersteuning van deze grote stroming ontheemden, heeft UNICEF het watersysteem van de stad Renk hersteld en nieuwe pijpleidingen en toegangspunten aangelegd, onder andere op plekken waar teruggekeerde Zuid-Soedanezen en Soedanese vluchtelingen wonen. 

25.000 mensen getroffen door de heftige tyfoon Yagi in 2024 in Thailand kregen hulpgoederen

De kracht van flexibele fondsen

  • Hulp bij alle conflicten: sommige landen, regio's en sectoren ontvangen weinig tot geen directe financiering voor hulp, terwijl de kinderen daar er net zo goed recht op hebben. De flexibele fondsen worden juist op deze plekken ingezet. Met onze ervaring en deze fondsen van donateurs kunnen we zelfs de meest kwetsbare kinderen die lastig te bereiken zijn helpen. Want UNICEF is er voor ieder kind, overal. Ongeacht welke religie, etnische afkomst, politieke overtuiging van hun ouders, of hun seksuele voorkeur is. 
  • Goede voorbereiding is sneller, duurzamer en goedkoper: door vooraf te investeren in trainingen, noodhulpplannen en voorraden, kunnen we vaak binnen 24 uur ter plekke zijn, zelfs bij beschadigde wegen of gesloten grenzen. Dit kan het verschil maken tussen leven of dood voor kinderen. En elke euro die wordt geïnvesteerd in de voorbereiding op rampen bespaart twee euro in de hulpverlening. Voorbereiding maakt hulpverlening dus sneller, goedkoper en duurzamer. 
  • Hulp bij onverwachte rampen: in de uren en dagen voordat specifieke donaties voor een ramp binnenkomen is ook hulp nodig. Flexibele fondsen kunnen we direct inzetten na een aardbeving, een ziekte-uitbraak, of onverwachte escalatie van geweld. Alleen met deze flexibiliteit en goede voorbereiding kunnen we in de eerste dagen levens redden.
  • Efficiëntie en coördinatie: om zo veel mogelijk kinderen te kunnen helpen moeten we efficiënt werken. Bij flexibele fondsen zijn er minder administratie lasten en kunnen we efficiënt rapporteren. Daardoor blijft er meer geld over om kinderen te helpen. Ook coördinatie tussen hulporganisaties is cruciaal om samen zo veel mogelijk impact te maken.. UNICEF coördineert in noodsituaties hulp op het gebied van onderwijs, voeding, kinderbescherming, en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. 

Hulp in Soedan door het hulpfonds

Om deze video te kunnen zien moet je de cookies accepteren.

Samen impact maken 

Samenwerking is essentieel voor ons succes. Daarom wil UNICEF partners als de Nederlandse overheid en Adyen, en alle andere donateurs bedanken voor hun waardevolle bijdragen aan het Wereldwijde Noodhulp Fonds. Dankzij hun begrip van het belang van de flexibele fondsen en hun vertrouwen in UNICEF kunnen we kinderen in nood sneller en efficiënter bereiken. De Nederlandse overheid en Adyen hebben zo een bijzonder waardevolle impact op de levens van kinderen wereldwijd. 

UNICEF is er voor, tijdens en na rampen en conflicten. We werken hiervoor nauw samen met nationale en lokale overheden, internationale en nationale hulporganisaties en lokale ngo’s om zoveel mogelijk kinderen in nood te bereiken. We zetten hier onze jarenlange en wereldwijde expertise bij in, van vaccinatiecampagnes tot geldondersteuning aan gezinnen.