Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Met UNICEF Basics bescherm je kinderen

De kinderen van Syrië hebben het moeilijk, dat hoeven we niemand uit te leggen. Zeker als ze op de vlucht zijn en bivakkeren in kapotte gebouwen of vluchtelingenkampen. Vandaar dat we in actie komen met UNICEF Basics. Help je mee?

Syrische kinderen in een informeel vluchtelingenkamp in Jordanië.

De kinderen van Syrië

UNICEF helpt al sinds het begin van de strijd miljoenen kinderen binnen de landsgrenzen, in de buurlanden - waar veruit de meeste Syrische vluchtelingen naartoe zijn getrokken - en in Europa. Het is een verplichting die we als vanzelfsprekend zijn aangegaan, want wie wil nou dat kinderen lijden onder wat voor ellende dan ook?

In naam van Artikel 6 en Artikel 22

Artikel 6

LEVEN EN ONTWIKKELING
Ieder kind heeft het recht om te leven en zich te ontwikkelen.

Artikel 22

MINDERJARIGE VLUCHTELINGEN
Een kind dat asiel zoekt of erkend is als vluchteling, heeft recht op bijzondere bescherming en bijstand.

Ziehier twee kinderrechten, die zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Elk land dat het Verdrag heeft geratificeerd, moet de rechten die erin staan naleven. Dat de praktijk anders is voor wat betreft artikel 6, artikel 22 en een hoop andere kinderrechten, bewijst het ongekend hoge aantal kinderen dat op de vlucht is voor oorlog en geweld. Het zijn er een kleine 30 miljoen en Syrië is een van de 'grootleveranciers'.

We helpen Syrische kinderen en hun families ook dit jaar op allerlei manieren de winter door. Ze krijgen van ons UNICEF Basics, dat zijn basisvoorzieningen als kleding, dekens, schoon water, hygiënekits en verwarming. Zo komen we tegemoet aan artikel 6, artikel 22 en andere rechten in het Kinderrechtenverdrag.

De kinderen op de foto's wonen in een informeel vluchtelingenkamp in Jordanië. In de video zie je hen opnieuw; ze kunnen lekker buiten spelen dankzij de kleding en andere UNICEF Basics die ze hebben gekregen. Je ziet ook voorbeelden van andere hulp: de bewoners van het kamp leren zelf babykleding maken en we leggen uit wat 'wintercash' inhoudt.

Deel deze video

Kinderen in de Syrische regio krijgen van ons UNICEF Basics, zoals kleding, dekens, schoon water, hyiënekits en verwarming.

UNICEF Basics

Alle kinderen hebben rechten, dus ook kinderen in de Syrische regio die bijna alles zijn kwijtgeraakt. Maar wat hebben ze aan die rechten als ze hun tanden niet kunnen poetsen, geen warme deken hebben om onder te slapen, of onvoldoende schoon water om te drinken? Vandaar dat we weer in actie komen. We helpen kwetsbare kinderen en hun families op allerlei manieren. Ze krijgen van ons UNICEF Basics, dat zijn basisvoorzieningen als kleding, dekens, schoon water, hygiënekits en verwarming.

Doe je mee?

Jij kunt ook UNICEF Basics geven: voor bijvoorbeeld 5 euro geef je een kind een deken en voor 20 euro schoon water.

Geef kinderen waar ze recht op hebben

doneer unicef basics