Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Goed eten om goed te groeien

Leren, spelen en gezond opgroeien: dat lukt alleen als je goed te eten krijgt. Daarom bestrijden we wereldwijd de oorzaken van ondervoeding én overgewicht bij kinderen.
1 op de 3
kinderen

onder de vijf jaar krijgt geen goede voeding

42
miljoen

Zoveel is het aantal ondervoede kinderen gedaald ten opzichte van 15 jaar geleden

1000
dagen

is de eerste, cruciale periode waarin we ondervoeding bij baby’s en peuters kunnen voorkomen

Wereldwijd krijgt één op de drie kinderen onder de vijf jaar geen goede voeding. Daardoor kan een kind chronisch of acuut ondervoed raken, óf overgewicht krijgen. We vertellen hieronder meer over deze drie voedingsproblemen en vertellen je wat UNICEF doet om ze te verminderen.

Wat is chronische ondervoeding?

Ongeveer 149 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar krijgen vaak wel genoeg voedsel binnen, maar moeten belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen missen. Deze kinderen kunnen chronisch ondervoed raken. Dat is niet direct levensbedreigend, maar de gevolgen zijn ernstig en (vaak) onomkeerbaar. Ze blijven achter in de groei, of hun hersenen ontwikkelen zich onvoldoende. Daardoor presteren ze slechter op school en vinden ze later minder snel een goede baan. De kans dat chronisch ondervoede kinderen in armoede eindigen is groot. Bovendien hebben ze als ze ouder worden een grotere kans op medische problemen als diabetes en hart- en vaatziekten.

Dit doet UNICEF

De eerste duizend dagen van een kind zijn bepalend voor zijn of haar overlevingskansen. Daarom krijgen tienermeisjes en zwangere vrouwen voedingssupplementen als vitamine A en ijzer om te voorkomen dat hun (toekomstige) kinderen chronisch ondervoed raken. Ook leggen we aan meisjes en aanstaande moeders uit dat borstvoeding chronische ondervoeding bij baby’s voorkomt. Daarnaast werken we samen met scholen, zodat zij hun leerlingen kunnen helpen bij het aanleren van een gezond voedingspatroon.

Gezichten van honger

De video hieronder illustreert de ernstige gevolgen van chronische ondervoeding. UNICEF maakte hem in 2010 in Guatemala. Hoewel het aantal chronisch ondervoede kinderen in dat land sindsdien is afgenomen, wordt in deze film pijnlijk duidelijk hoezeer te eenzijdige voeding de levens van kinderen beïnvloedt.

Wat is acute ondervoeding?

Een acuut ondervoed kind is ernstig vermagerd en heeft een veel te laag gewicht voor zijn of haar lengte. Acute ondervoeding kan ontstaan als een kind plotseling een groot tekort heeft aan voedsel, of als de voedingswaarde ervan ineens erg laag is. Vaak komen beide voor in combinatie met een ziekte als diarree. Binnen acute ondervoeding maken we onderscheid tussen de gematigde en de ernstige variant. Bij gematigde acute ondervoeding hebben kinderen een ernstig verzwakt immuunsysteem, een grote kans op een ontwikkelingsachterstand en een grotere kans op overlijden. Een kind met ernstige acute ondervoeding is er nog slechter aan toe en zal sterven als het niet direct hulp krijgt. Wereldwijd zijn 49 miljoen kinderen acuut ondervoed.

Dit doet UNICEF

Kinderen die acuut ondervoed zijn, zullen dat zonder hulp niet overleven. Ze hebben zo snel mogelijk therapeutische voeding nodig om aan te sterken. We trainen zorgverleners, zodat zij acute ondervoeding bij kinderen kunnen herkennen en behandelen. Maar we willen natuurlijk veel liever dat het niet zover komt. Vandaar dat we zorgverleners en ouders uitleggen waarom goede voeding zo belangrijk is en voedingssupplementen uitdelen. We stimuleren moeders om hun kinderen de eerste zes maanden alleen borstvoeding te geven, want in moedermelk zitten alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft.  

Een meisje in Ivoorkust eet Plumpy'Nut, een extra voedzame pindapasta voor acuut ondervoede kinderen.

Een meisje in Ivoorkust eet Plumpy'Nut, een extra voedzame pindapasta voor acuut ondervoede kinderen.

Een meisje in Ivoorkust eet Plumpy'Nut, een extra voedzame pindapasta voor acuut ondervoede kinderen.

Is overgewicht bij kinderen ook een probleem?

Jazeker. Steeds meer kinderen hebben overgewicht, zelfs kinderen jonger dan vijf jaar. Dit probleem komt overal voor, dus ook in armere landen. Sterker nog: 88 procent van het aantal kinderen jonger dan vijf jaar met overgewicht woont in lage- en middeninkomenslanden. Omdat deze landen vaak ook kampen met acute en chronische ondervoeding, kunnen de drie voedingsproblemen daar naast elkaar bestaan. 

Overgewicht heeft nogal wat gevolgen: een grotere kans op gezondheidsproblemen (nu en later), een negatief zelfbeeld, gepest worden, slechtere schoolprestaties en daardoor een kleinere kans op een goedbetaalde baan. De oorzaken van overgewicht zijn divers: kinderen bewegen minder, door economische groei is voedsel met veel vet en suiker beter te betalen en reclames verleiden kinderen en ouders om ongezond eten en drinken in te slaan. 

Dit doet UNICEF

De maatregelen die acute en chronische ondervoeding tegengaan, helpen ook bij het voorkomen van overgewicht. Want een gezond dieet en borstvoeding zijn goed voor ieder kind. We willen ook op scholen lichaamsbeweging stimuleren, kindermarketing voor snoep en ongezonde snacks inperken en belasting op ongezonde voeding invoeren. In Nederland werken we daarvoor samen met een aantal gezondheidsorganisaties en gemeentes, bijvoorbeeld in de alliantie ‘Stop kindermarketing ongezonde voeding’.  

Help nu en doneer

Doneer nu