Ieder kind heeft recht op goede voeding

Leren, spelen en gezond opgroeien: dat lukt alleen als je goed te eten krijgt. Daarom bestrijden we wereldwijd de oorzaken van ondervoeding.
159
miljoen

kinderen onder de 5 jaar waren in 2014 chronisch ondervoed

50
miljoen

kinderen worden bedreigd door acute ondervoeding

3
miljoen

kinderen overlijden elk jaar aan de gevolgen van ondervoeding

1000
dagen

dat is de cruciale periode waarin we ondervoeding bij baby’s en peuters kunnen voorkomen

De eerste 1000 dagen

Onze zorg begint als kinderen nog in de baarmoeder zitten. De eerste 1000 dagen zijn namelijk bepalend voor hun overlevingskansen. Bij goede zorg hoort ook goede voeding. De kans dat kinderen gezond worden geboren en hun kwetsbare baby- en peuterjaren overleven is dan een stuk groter. Daarom:

  • krijgen zwangere vrouwen foliumzuur, ijzertabletten en vaccinaties tegen tetanus.
  • krijgen vrouwen die HIV-positief zijn aidsremmers om te voorkomen dat ze hun baby infecteren.
  • moedigen we moeders aan om hun baby’s in de eerste zes maanden borstvoeding te geven.
  • geven we voorlichting over goede voeding.
  • delen we voedingssupplementen uit.
  • behandelen we kinderen die al ondervoed zijn.
  • zorgen we voor schoon water, sanitatie en hygiëne.
Hulp bij chronische ondervoeding

Als een kind chronisch ondervoed is, krijgt het te weinig of te eenzijdig te eten. 159 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed, waardoor ze achterblijven in hun ontwikkeling. Helaas is die achterstand niet meer in te halen; ze hebben dus de rest van hun leven last van de gevolgen. Ondervoede kinderen hebben vaker een groeiachterstand en kunnen niet goed meekomen op school. Ook hebben ze een veel grotere kans om ziek te worden én om aan de gevolgen daarvan te overlijden.

Basispakket
Natuurlijk staat de zorg voor goede voeding niet op zichzelf. Voeding maakt deel uit van een 'basispakket', waarin ook bijvoorbeeld gezondheidszorg, de zorg voor schoon water, sanitatie en hygiëne zitten.

Alle kinderen hebben dit pakket nodig om gezond te kunnen opgroeien. We moedigen bijvoorbeeld moeders aan om hun kinderen de eerste zes maanden borstvoeding te geven, want in moedermelk zitten alle voedingsstoffen die baby’s nodig hebben. Ook zorgen we voor voedingssupplementen en geven we voorlichting over goede voeding voor moeders en kinderen.

Hulp bij acute ondervoeding

Wereldwijd worden de levens van 50 miljoen kinderen door acute ondervoeding bedreigd. Zij hebben (bijna) niets te eten. Het leven van een acuut ondervoed kind is in gevaar, niet alleen door de ondervoeding zelf maar ook door ziektes die door een verzwakte afweer vrij spel krijgen.

Acute ondervoeding komt voor in noodsituaties, maar in de meeste gevallen lijden kinderen honger door andere oorzaken, zoals armoede en slechte hygiëne.

Basispakket
De complexe oorzaken die ondervoeding veroorzaken verdwijnen alleen met een grootschalige en veelzijdige aanpak. Wij geven kinderen een 'basispakket', waarin niet alleen goede voeding, maar ook bijvoorbeeld gezondheidszorg, voorlichting over borstvoeding, de zorg voor schoon water, sanitatie en hygiëne zitten.

Uiteraard helpen we ook de kinderen die acuut ondervoed zijn. Ze krijgen van ons therapeutische melk en speciale voeding, zoals Plumpy’Nut. Deze pindapasta is calorierijk en zeer voedzaam. Na een behandeling van ongeveer zes weken zijn ondervoede kinderen vaak weer beter.

Kore Jide, Nigeria

“Baba Gana woog drie weken geleden nog maar 3,5 kilo. Hij is dankzij UNICEF al 1,5 kilo aangekomen!”

Kore Jide, Nigeria

Help nu en doneer

Doneer nu