Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ieder kind heeft recht op goede voeding

Leren, spelen en gezond opgroeien: dat lukt alleen als je goed te eten krijgt. Daarom bestrijden we wereldwijd de oorzaken van ondervoeding.
156
miljoen

kinderen onder de 5 jaar waren in 2017 chronisch ondervoed

50
miljoen

kinderen worden bedreigd door acute ondervoeding

42
miljoen

kinderen onder de vijf jaar hebben overgewicht

1000
dagen

dat is de cruciale periode waarin we ondervoeding bij baby’s en peuters kunnen voorkomen

De eerste 1000 dagen

Onze zorg begint als kinderen nog in de baarmoeder zitten. De eerste 1000 dagen zijn namelijk bepalend voor hun overlevingskansen. Bij goede zorg hoort ook goede voeding. De kans dat kinderen gezond worden geboren en hun kwetsbare baby- en peuterjaren overleven is dan een stuk groter.

Chronische ondervoeding

Als een kind chronisch ondervoed is, krijgt het te weinig of te eenzijdig te eten. 156 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed, waardoor ze achterblijven in hun ontwikkeling. Helaas is die achterstand niet meer in te halen; ze hebben dus de rest van hun leven last van de gevolgen. Ondervoede kinderen hebben vaker een groeiachterstand en kunnen niet goed meekomen op school. Ook hebben ze een veel grotere kans om ziek te worden én om aan de gevolgen daarvan te overlijden.

Acute ondervoeding

Wereldwijd worden de levens van 50 miljoen kinderen door acute ondervoeding bedreigd. Zij hebben (bijna) niets te eten. Het leven van een acuut ondervoed kind is in gevaar, niet alleen door de ondervoeding zelf maar ook door ziektes die door een verzwakte afweer vrij spel krijgen. Acute ondervoeding komt voor in noodsituaties, maar in de meeste gevallen lijden kinderen honger door andere oorzaken, zoals armoede en slechte hygiëne.

Wat doet UNICEF?

Basispakket

De complexe oorzaken die ondervoeding veroorzaken verdwijnen alleen met een grootschalige en veelzijdige aanpak. Wij geven kinderen een ‘basispakket’, waarin niet alleen goede voeding, maar ook bijvoorbeeld gezondheidszorg, voorlichting over borstvoeding, de zorg voor schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne zitten. Alle kinderen hebben dit pakket nodig om gezond te kunnen opgroeien. We moedigen bijvoorbeeld moeders aan om hun kinderen de eerste zes maanden borstvoeding te geven, want in moedermelk zitten alle voedingsstoffen die baby’s nodig hebben. Ook zorgen we voor voedingssupplementen en geven we voorlichting over goede voeding voor moeders en kinderen.

Therapeutische voeding

Uiteraard helpen we ook de kinderen die acuut ondervoed zijn. Ze krijgen van ons therapeutische melk en speciale voeding, zoals Plumpy’Nut. Deze pindapasta is calorierijk en zeer voedzaam. Na een behandeling van ongeveer zes weken zijn ondervoede kinderen vaak weer beter.

Wat hebben we bereikt?

Vandaag de dag zijn 42 miljoen kinderen minder ondervoed dan 15 jaar geleden. Een grote vooruitgang, maar we hebben nog steeds veel te doen. Afgelopen jaar heeft UNICEF ervoor gezorgd dat:

  • 250 miljoen kinderen vitamine A-supplementen kregen, waardoor hun zicht verbetert en hun immuunsysteem wordt versterkt.
  • 3 miljoen ernstig ondervoede kinderen in humanitaire situaties zijn behandeld (87 procent van deze kinderen sterkte aan). In totaal kregen 4 miljoen ernstig ondervoede kinderen therapeutische voeding.
Kore Jide, Nigeria

“Baba Gana woog drie weken geleden nog maar 3,5 kilo. Hij is dankzij UNICEF al 1,5 kilo aangekomen!”

Kore Jide, Nigeria

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help nu en doneer

Doneer nu