UNICEF-theatermaand laat kinderen spelen

Expressie en creativiteit dragen bij aan het verwerken van trauma’s en zorgen voor verbinding. Bovendien kunnen kinderen met muziek, dans en toneel hun talenten ontwikkelen en van zich laten horen. UNICEF helpt kinderen hiermee. In armere landen en conflictgebieden, maar ook in Nederland. We vertellen u er graag meer over. En waar kunnen we dat beter doen dan in het theater?

Muziek, dans en toneel zijn belangrijke pijlers in het werk van UNICEF. Over de hele wereld helpen wij kinderen met het verwerken van trauma’s en het leren omgaan met emoties en stress. Dit doen we bijvoorbeeld in Oeganda met de HEART methode of het TeamUp programma: met spel- en dansactiviteiten wordt sociale verbondenheid bevorderd en een positieve kijk op het leven gestimuleerd. In Egypte zet UNICEF psychodrama-therapie in bij gezinnen waar kinderen gedragsproblemen vertonen. Binnen deze methode wordt theater gecombineerd met therapeutische sessies. 

Ook in Nederland zet UNICEF zich in zodat kinderen en jongeren beter gehoord én serieus genomen worden. Een voorbeeld hiervan is Jongeren Prinsjesdag. Op deze dag wordt het UNICEF-jongerenadvies, gemaakt door jongeren tussen de 13 en 18 jaar, besproken en aangeboden aan de politiek. In het jongerenadvies laten jongeren weten welke onderwerpen zij écht belangrijk vinden en waarvan ze hopen dat het hoger op de politieke agenda komt. Daarnaast is er ook een creatieve vertaling van het advies gemaakt in de vorm van een Spoken Word: een kunstvorm waarin vaak maatschappelijke onderwerpen worden besproken.

UNICEF-theatermaand laat kinderen spelen

Waarom is expressie zo belangrijk voor kinderen?

  • Het dient als uitlaatklep. 
  • Talenten kunnen ontwikkeld worden.
  • Het zorgt voor verbinding tussen kinderen die zich buitengesloten voelen.
  • Angst en verdriet worden even vergeten. 
  • Het draagt bij aan verwerking van trauma’s.
  • Het zorgt voor plezier. 

Zien we u in het theater?  

Onze vrijwilligers kunnen niet wachten om met u in gesprek te gaan tijdens uw theaterbezoek! We willen graag weten waar uw hart ligt en welk UNICEF-thema u belangrijk vindt. Daarnaast kunt u in het theater een wens achterlaten voor een kind in een conflictgebied.  

In deze theaters kunt u ons in oktober vinden

De Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk)
De Spiegel/ Odeon (Zwolle)
De Goudse schouwburg (Gouda)
Schouwburg Het Park (Hoorn)
Theater De Lievekamp (Oss) 
Het Evertshuis (Bodegraven)
Wilminktheater (Enschede)
Concertgebouw De Vereeniging (Nijmegen)

Winactie

En dat is niet alles: we hebben ook iets leuks voor u. Tijdens de UNICEF-theatermaand verloten wij 40x een Podium Cadeaukaart t.w.v. 
€ 100,-. Meedoen? Vul het formulier in en maak kans op een Podium Cadeaukaart.*

*Mogelijk gemaakt door Podium Cadeaukaart. UNICEF ondersteunt geen enkel bedrijf, merk, product of service. 

TEDxKids-auditie Claude Tuyizere

De 10-jarige Claude Tuyizere uit Rwanda is klaar voor zijn TEDxKids-auditie in het Nyanza-district in Rwanda.

Dit is de 10-jarige Claude Tuyizere uit Rwanda. Bij de TEDxKids-auditie in het Nyanza-district neemt hij deel aan een groepstheaterproductie die pleit voor kinderrechten en voor gelijke behandeling van kinderen met een handicap. 

Om de 30e verjaardag van het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind en de Wereld Kinderdag te vieren, organiseerde UNICEF een TEDxKids-evenement om inspirerende en unieke jonge stemmen en talent in Rwanda in de kijker te zetten. Op dit evenement lieten een aantal van Rwanda's meest gepassioneerde jonge mensen zien hoe een wereld eruitziet waar de rechten van elk kind worden vervuld. 

Maksym piano Oekraïne

Zelfs in oorlogsgebieden blijft muziek altijd spelen. Ook bij Maksym uit Oekraïne.

"Als ik piano speel, vergeet ik de oorlog"

Het is 2 maart 2022 als de klanken van een piano het geluid van oorlogsgeweld overstemmen. In het Academisch Theater in Lviv, Oekraïne, zit de negenjarige Maksym achter de toetsen. 

Zijn publiek bestaat uit tientallen gevluchte moeders en kinderen, die samen met hem tijdelijk verblijven in deze geïmproviseerde vluchtelingenopvang. Piano spelen is voor hem een ontsnapping aan deze nachtmerrie en laat hem dromen over later: “Ik wil graag een keer terug naar dit theater om een toneelstuk te zien”. 

Helpt u mee kinderen weer te laten spelen?

Doneer nu