Welkom bij UNI-connect! Wat goed dat jij je inzet voor kinderrechten. Samen maken we een wereld van verschil, voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal. Op deze pagina word je bijgepraat over het meest recente UNICEF-nieuws.
Kinderen in Ivoorkust staan voor hun school die gemaakt is van gecycled plastic bakstenen.
© UNICEF/UNI479648/Dejongh
Alleen samen kunnen we impact maken! Van Gaza, Oekraïne tot Soedan; mede dankzij jouw inzet kan UNICEF kinderen in nood helpen en zorgen voor een duurzame toekomst voor ieder kind. Bedankt!
In het Impact Report - het jaarverslag van UNICEF Nederland - lees je wat UNICEF Nederland in 2024 heeft bereikt. Een greep uit de resultaten:
Bekijk de video hieronder voor nog meer resultaten.
Van oorlogen en conflicten tot klimaat; wij zetten ons in voor een betere toekomst voor ieder kind.
Een moeder schuilt met haar baby na de aardbeving in Myanmar.
© UNI771831
UNICEF heeft op 31 maart fondsenwervende een e-mail verstuurd voor noodhulp. De ontvangers worden naar deze pagina geleid.
Myanmar in Zuidoost-Azië is op 28 maart getroffen door een verwoestende aardbeving. Kinderen en hun families zijn alles kwijtgeraakt door het natuurgeweld; huizen en scholen zijn ingestort, ziekenhuizen zijn overvol en watervoorzieningen zijn beschadigd. Inmiddels zijn er ruim 2.000 doden en 3.400 gewonden geteld. En de aantallen blijven stijgen.
De aardbeving had een kracht van 7,7 op de Schaal van Richter, enkele minuten erna was er een nageschokt met een kracht van 6,4. Wij zijn ter plekke en zorgen voor essentiële noodhulp: UNICEF levert 80 ton levensreddende benodigdheden aan kinderen en families, waaronder gezondheidskits, medische hulpmiddelen, tenten en hygiënekits met daarin onder meer zeep, maandverband en desinfectiemiddelen. UNICEF-teams zijn aanwezig in de zwaarst getroffen gebieden en werken samen met partners en lokale hulpverleners om behoeften in kaart te brengen en noodhulp te leveren.
“Al voor deze aardbeving hadden miljoenen kinderen in Myanmar te maken met conflict, ontheemding en ontbering. Deze aardbeving zorgt voor nog meer verlies. We vrezen dat miljoenen kinderen risico lopen. UNICEF is aanwezig in de zwaarst getroffen gebieden waar we zorgen voor onder meer tenten, medische hulpmiddelen en zeep", zegt Sabine de Jong, perswoordvoerder UNICEF Nederland
De situatie voor kinderen in Myanmar was al nijpend en de aardbeving maakt het nog erger. Meer dan zes miljoen kinderen in het land zijn afhankelijk van noodhulp vanwege voortdurende conflicten, ontheemding en natuurrampen.
"Mensen van UNICEF kwamen op bezoek en hebben m’n dochter onderzocht. Ze zeiden dat ik snel met Amna naar de dokter moest", vertelt Jamila. In de kliniek blijkt de bovenarm van het meisje zo dun, dat het meetlint rood aangeeft. Hét signaal voor ondervoeding. "Ze krijgt nu pakjes met speciale voeding. Ik hoop dat ze snel herstelt."
© UNICEF/UNI707407/Rajab
In maart hebben UNICEF-donateurs en -giftgevers hierover een donatieverzoek gekregen per DM en EM.
De verwoestende impact van conflicten heeft een dieptepunt bereikt: bijna een op de vijf kinderen groeit op in een conflictgebied. Het ontbreekt kinderen aan van alles: van bescherming en zorg, tot water en voeding. Ook in Soedan, waar kinderen als Amna levensreddende hulp nodig hebben. Sinds het uitbreken van het conflict in april 2023 zijn meer dan vijf miljoen kinderen ontheemd geraakt. Ze worden blootgesteld aan honger, geweld, uitbuiting en ziektes zoals cholera en polio. Ook heerst er een meedogenloze hongercrisis.
Zo pakt UNICEF ondervoeding aan: UNICEF spoort zoveel mogelijk ondervoede kinderen op en zorgt onder meer voor speciale therapeutische voeding, voedingsrepen, en vitamines en mineralen om aan te sterken. Ook zwangere vrouwen krijgen zo nodig extra ondersteuning.
Giftvoorbeelden
"Gisteren was heel eng. Ik wil niet dat de oorlog opnieuw begint", zegt de 5-jarige Mohammed na de luchtaanvallen van 18 maart 2025 op Gaza. Bij meerdere luchtaanvallen zijn honderden mensen om het leven gekomen, waaronder kinderen, en raakten er veel anderen gewond in de Gazastrook. Ook in Al Nusirat Camp waar Mohammed tussen het puin zit.
© UNICEF/UNI764662/El Baba
Volgens de laatste berichten van UNICEF zijn bij de luchtaanvallen door Israël op 18 maart meer dan 130 kinderen gedood in Gaza. Het is daarmee de dodelijkste dag voor kinderen in Gaza in een jaar. Sommige aanvallen hebben naar verluid geïmproviseerde schuilplaatsen (zoals tenten) geraakt, waar kinderen en gezinnen sliepen – een dodelijke herinnering dat er in Gaza geen veilige plek meer is voor kinderen.
Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: ‘’Deze brute aanvallen komen op een moment dat levensreddende hulp nog steeds wordt tegengehouden. Op 18 maart was het al zestien dagen geleden dat de laatste hulptruck Gaza binnenkwam. Ondertussen is de stroomtoevoer naar de belangrijkste ontziltingsinstallatie afgesneden, waardoor de beschikbaarheid van drinkwater drastisch is verminderd.’’
UNICEF veroordeelt de aanvallen in Gaza dan ook krachtig. We roepen op tot onmiddellijke bescherming van álle kinderen en het beëindigen van het geweld. Noodhulp moet ongehinderd binnenkomen. Elektriciteit en water moeten weer stromen. Gijzelaars moeten worden vrijgelaten. Kinderen hebben recht op veiligheid. Dit staakt-het-vuren moet standhouden, niet als een tijdelijke adempauze, maar als een essentiële stap naar een toekomst waarin kinderen niet langer in angst leven.
Giftvoorbeelden
Een jongen wordt gevaccineerd in Madagaskar tegen polio tijdens een vaccinatiecampagne van UNICEF en partners. Polio is bijna uitgeroeid.
© UNICEF/Andriantsoarana
Miljoenen kinderen wereldwijd worden hard geraakt door de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Terwijl dit juist bijdraagt aan indrukwekkende resultaten! Kindersterfte daalde, veel meer kinderen gaan naar school en polio is bijna verdwenen.
Wist je dat...
Lees meer indrukwekkende resultaten dankzij ontwikkelingssamenwerking.
Een kind in nood, ziek of ondervoed... we helpen altijd. Toch? Maar wat als hulp verdwijnt? Dat risico is er nu er minder steun is voor ontwikkelingssamenwerking. Daarom vragen we extra aandacht voor kinderen met de actie: 'Wij zijn er voor ieder kind. Jij ook?’ Samen zijn we niet machteloos!
Bekijk hieronder de inspirerende video. Lees hier verder over de campagne.
© UNICEF
Afgelopen winter hebben we met hulp van velen van jullie de campagne 'Wees het goede nieuws en verstuur een pakje' gevoerd. Super veel dank, want samen met jullie en de betrokkenheid van heel veel mensen in Nederland - kregen kinderen wereldwijd onmisbare hulp, bijvoorbeeld in Gaza, Soedan en Oekraïne.
Deze hartverwarmende steun heeft een heel mooi resultaat opgeleverd: er zijn duizenden symbolische UNICEF-pakjes met onder andere dekens, warme kleding en therapeutisch voeding verstuurd naar kinderen in nood. Een greep uit de resultaten:
Namens iedereen bij UNICEF Nederland: nogmaals bedankt! Jullie inzet gaf kinderen concrete hulp én hoop. Alleen samen kunnen wij ter plekke de hulp bieden die op dat moment het hardst nodig is.
Genan (7 maanden) uit Soedan herstelt met therapeutische voeding van ondervoeding.
© UNICEF/Hasouna
Genan (7 maanden) uit Soedan is nu een gezonde en vrolijke baby. Maar het meisje had een moeilijke start; vlak na haar geboorte overleed haar moeder en raakte zij snel ondervoed. Gelukkig heeft zij levensreddende therapeutische voeding gekregen en wordt zij nu liefdevol verzorgd door haar tante: “Genans gezondheid is al verbeterd en haar gewicht neemt toe.”
© UNICEF
Steeds meer Nederlanders nemen een goed doel op in hun testament. Nalaten aan UNICEF is één van de krachtigste manieren om kinderen wereldwijd te helpen. Via onze nieuwe nalaten-brochure laten we zien hoe men via het testament een blijvend verschil kan maken in de toekomst van een kind.