Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Techno Girls

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika besteedt van alle landen in Afrika het meeste geld aan onderwijs. Toch presteren de kinderen in dit land veel minder dan hun leeftijdgenoten op de rest van het continent. 

Afwezige leraren

De schooljaren van veel Zuid-Afrikaanse kinderen staan in het teken van afwezige leraren, tienerzwangerschappen, geweld en misbruik. Meisjes in Zuid-Afrika worden vaker dan jongens geconfronteerd met ongelijkheid in het onderwijssysteem. Ze volgen minder vaak technische vakken en als ze dat wel doen halen ze slechtere cijfers. Dit heeft grote gevolgen voor hun latere leven; ze hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en verdienen minder dan mannen. Ongelijkheid heeft niet alleen effect op de resultaten van meisjes, maar ook op hun veiligheid en kennis over onderwerpen zoals HIV en tienerzwangerschappen. Want meisjes en vrouwen worden nog te vaak geconfronteerd met seksueel geweld op school, in de familie of in de buurt.

Wat doet UNICEF?

We willen met behulp van het Techno Girl programma baankansen voor meisjes creëren en hen een betere toegang tot het voortgezet onderwijs geven. Tienermeisjes tussen de 15 en 18 jaar, afkomstig uit achtergestelde gemeenschappen, volgen 'meeloopstages' bij diverse bedrijven. Ze krijgen daar begeleiding bij het ontwikkelen van hun technische en sociale vaardigheden. Zo maken ze een grotere kans op een baan in de techniek. Meisjes die het programma hebben doorlopen (de alumni) worden door ons gevolgd. Zij dienen als rolmodel voor jongere generaties.

Naast de meeloopstage volgen de meisjes op school het Protecting Futures programma. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze een HIV-infectie of een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen en hoe ze kunnen omgaan met seksueel geweld en intimidatie.

Wat willen we bereiken?

  • 5.000 meisjes volgen een meeloopstage en verbeteren zo hun technische en sociale vaardigheden.
  • 2.500 meisjes die het Techno Girl programma hebben doorlopen, starten hun carrière bij een (technisch) bedrijf.
  • 8.000 meisjes en jonge vrouwen (deelneemsters en alumni) hebben kennis over Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR), HIV-preventie en het tegengaan van geweld tegen vrouwen.

Gerelateerd aan dit onderwerp