Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Techno Girls

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika besteedt meer geld aan onderwijs dan enig ander land in Afrika. Toch zijn de prestaties van Zuid-Afrikaanse kinderen lager dan die van kinderen uit andere landen in de regio. Goede toegang tot school staat in sterk contrast tot de slechte kwaliteit van het onderwijs. De schooljaren van veel kinderen worden gekarakteriseerd door afwezige leraren, tienerzwangerschappen, geweld en misbruik.

Afwezige leraren

De schooljaren van veel Zuid-Afrikaanse kinderen staan in het teken van afwezige leraren, tienerzwangerschappen, geweld en misbruik. Meisjes in Zuid-Afrika worden vaker dan jongens geconfronteerd met ongelijkheid in het onderwijssysteem. Bovendien volgen meisjes minder vaak technische vakken en halen hierin ook slechtere cijfers dan jongens. Dit heeft grote gevolgen voor hun latere leven; ze hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en verdienen minder dan mannen. Ongelijkheid heeft niet alleen effect op de schoolresultaten van meisjes, maar ook op hun veiligheid en kennis over onderwerpen zoals hiv en tienerzwangerschappen. Want meisjes en vrouwen worden nog te vaak geconfronteerd met seksueel geweld op school, in de familie of in de buurt.

Wat doet UNICEF?

We willen met behulp van het Techno Girl-programma baankansen voor meisjes creëren en hen een betere toegang tot het voortgezet onderwijs geven. Tienermeisjes tussen de 15 en 18 jaar, afkomstig uit achtergestelde gemeenschappen, worden bij diverse bedrijven geplaatst. Onder begeleiding krijgen zij de kans hun technische en sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Deze 'meeloopstage' zorgt ervoor dat de meisjes meer kennis en vaardigheden hebben om later in een technisch beroep aan de slag te gaan. Meisjes die het programma hebben doorlopen, de alumni, worden gevolgd. Zij dienen als rolmodel voor jongere generaties.

Naast de meeloopstage volgen de meisjes het Protecting Futures programma op school. In dit programma leren zij over zaken zoals hiv-preventie, het voorkomen van zwangerschappen en hoe om te gaan met seksueel geweld en intimidatie.

Wat willen we bereiken?

  • 1.000 nieuwe meisjes per jaar volgen een meeloopstage en verbeteren zo hun technische en sociale vaardigheden;
  • 10.000 studenten volgen een programma van in-school coaching in STEM (science, technology, engineering and mathematics)-onderwerpen;
  • 4.000 meisjes per jaar profiteren van een nationaal programma gericht op coderen.

Gerelateerd aan dit onderwerp