Jongeren in malawi geven hun mening

UNICEF Podcasts

Beluister hier de podcasts over het werk van UNICEF. 

De situatie voor kinderen in Afghanistan

Hoe gaat het met de kinderen in Afghanistan nu de Taliban de macht hebben overgenomen? We zagen beelden van vertrekkende soldaten maar ook hulporganisaties. Is UNICEF nog wel in Afghanistan? Welke hulp kan UNICEF nu geven? Antwoord op deze vragen hoor je in het gesprek met Sabine de Jong.

Goede voeding voor een goede start

Ieder kind heeft goede voeding nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is niet alleen in het belang van het kind, maar voor de hele gemeenschap en het land. Hoe dat zit, hoor je in deze aflevering waarin Marjolijn van Leeuwen vertelt over UNICEF's internationale voedingsprogramma's.

Gezond of ongezond? Voeding en kindermarketing in Nederland

Welke keuzes maak je als ouder of als kind over voeding? Waarom is fruit duurder dan snoep en hoe weersta je de reclame? Wie is er verantwoordelijk voor het aanbod en wat doet UNICEF op dit gebied? Leonie Barelds, kinderrechtenspecialist, geeft inzicht in het belang van gezonde voeding en de rol van supermarkten, overheid en ouders.

Vaccins, corona en UNICEF

De coronapandemie treft ook de arme - en middeninkomenslanden hard en kinderen zijn daar de dupe van. UNICEF is betrokken bij de wereldwijde verspreiding van coronavaccins. Sabine de Jong legt uit hoe dit COVAX programma werkt, wat de rol van UNICEF is en waarom wij als kinderrechtenorganisatie helpen bij het vaccineren van volwassenen.

Tussen de vluchtelingen in Griekenland (deel 2)

In deel twee vertellen gevluchte kinderen aan UNICEF’s Valeska Hovener hun verhaal. Hun vlucht naar Griekenland is voor hen een levensbepalende ervaring.

Tussen de vluchtelingen in Griekenland (deel 1)

UNICEF’s Valeska Hovener doet verslag vanuit kamp Moria op Lesbos. Zo is ze getuige van het uitdelen van Sheltersuits door Bas Timmer van de Sheltersuit Foundation. Deze pakken beschermen vluchtelingen tegen water en kou.

Het houdt niet op bij Syrië

UNICEF heeft een recordbedrag nodig voor humanitaire hulp, onder meer voor kinderen in het Midden-Oosten. Geert Cappelaere, die jarenlang in deze regio werkte, legt uit wat de redenen zijn voor de enorme vraag naar hulpgeld. Spoiler: niet alleen Syrische kinderen zijn in nood.

De vergeten crisis in CAR

Kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) groeien op in het armste land ter wereld. De CAR telt 2,4 miljoen kinderen, voor wie het niet vanzelfsprekend is om in veiligheid en goede gezondheid op te groeien. Collega Floor vertelt over de situatie in het land en de kinderen die ze daar ontmoette tijdens haar bezoek. Wat doet UNICEF, en kan de juiste zorg en aandacht de mensen in het land hoop brengen?

Onder de radar

Gerrit van den Berg, ten tijde van het opnemen van deze podcast woordvoerder van UNICEF Nederland, werkte twee weken op het UNICEF-kantoor in Jordanië. Daar maakte hij kennis met een bijzonder team dat schendingen van kinderrechten in Syrië vastlegt en rapporteert. Dat gebeurt buiten de spotlights, zodat hun werk en de kinderen om wie het gaat geen gevaar lopen.

UNICEF Rift Valley Marathon Experience

In mei 2018 deden 29 lopers in Kenia mee aan de eerste editie van de UNICEF Rift Valley Marathon Experience. In deze podcast vertellen organisator Walther Hesselink en deelnemer Suzanne Wartenbergh over geploeter door de rode klei, blije kinderen, ontroerde lopers en persoonlijke triomfen.