Artikel 22

Bescherming voor kinderen op de vlucht

kinderrecht 16

Als een kind moet vluchten naar een ander land, moet het kind in dat land beschermd en geholpen worden. Daarvoor zijn speciale organisaties die veel weten over vluchtelingen en alles wat daar mee te maken heeft. Zij moeten ook helpen om de familie van het kind te vinden.

Het verhaal van Salam

Salam zit aan een tafel

Salam in het jeugdcentrum van haar vluchtelingenkamp in Azraq, Jordanië.

Salam in het jeugdcentrum van haar vluchtelingenkamp in Azraq, Jordanië.

Salam was 11 jaar oud toen ze vanuit haar thuis in Syrië moest vluchten naar Jordanië. Ze woont nu in een vluchtelingenkamp in Azraq met haar familie. De dingen die ze op jonge leeftijd meemaakte hebben veel invloed op haar. Het is niet makkelijk om als kind te moeten vluchten en thuis achter te laten. Ook overleed haar vader en moest ze leren leven in een vluchtelingenkamp.

In het jongerencentrum van haar vluchtelingenkamp krijgt Salam de ruimte om te praten over wat ze heeft meegemaakt. Het is een plek waar jongeren elkaar ontmoeten en samen activiteiten ondernemen. Maar ook een plek waar jongeren trainingen krijgen die hen helpen zich later in te zetten voor de problemen waar zij en hun gemeenschappen mee te maken hebben. Kinderen op de vlucht zoals Salam hebben vaak ingrijpende dingen meegemaakt. Het is voor deze kinderen erg belangrijk dat ze goed worden opgevangen en een plek hebben om te praten over hun problemen.