Kind eet Plumpy Nut Kind eet Plumpy Nut

Pak honger in Soedan aan met de pinda

Soedan heeft een probleem. Hier woont een van de grootste aantallen ondervoede kinderen ter wereld. Er moet nú iets veranderen, en daarom heeft UNICEF Soedan een uniek programma ontwikkeld om de strijd tegen ondervoeding aan te gaan, met de simpele Sudanese pinda als centraal punt. Help mee om honger in Soedan aan te pakken en steun dit programma!

3 miljoen

3 miljoen

kinderen onder de vijf zijn acuut ondervoed, waarvan 600.00 ernstig

7 miljoen

7 miljoen

mensen in Soedan kampen met ernstige voedselonzekerheid

8 miljoen

8 miljoen

kinderen zijn afhankelijk van humanitaire hulp

Bericht van Florine Bos, UNICEF Soedan 

'Een belangrijk onderdeel in onze strijd tegen ondervoeding ligt hier voor het oprapen: de pinda! Dit kleine nootje is namelijk een onmisbaar ingrediënt van Plumpy’Nut: een calorierijke superpindakaas waarmee ondervoede kinderen snel opknappen. En het is de basis van een unieke en duurzame aanpak van UNICEF Soedan om dit levensbedreigende probleem op alle vlakken aan te pakken. UNICEF Soedan steunt lokale pindaproductie, helpt zorgverleners met kennis en superpindakaas, en zet moeders in hun kracht met moedersteungroepen. Zo gaan we de strijd aan tegen ondervoeding, en daar hebben we veel hulp bij nodig!

“Met deze unieke aanpak gaan we de strijd tegen ondervoeding aan. ”

Florine Bos, UNICEF Soedan
Moeder en kind

Zo werkt het

UNICEF Soedan gaat voor de driedubbele pinda-aanpak: pinda's, praktijk en preventie. 

PINDA

We stimuleren de economie door Plumpy’Nut in te kopen bij lokale fabrieken, die pinda’s verwerken van lokale boeren. De pinda’s worden omgevormd tot levensreddende superpindakaas voor ernstig ondervoede kinderen.   

PRAKTIJK

We trainen gezondheidsmedewerkers om ervoor te zorgen dat die pindapastas ook daadwerkelijk levensreddend worden.  UNICEF draagt zo bij aan het versterken van het gezondheidssysteem en de voedingszorg als onderdeel hiervan. 

PREVENTIE

Via moedersteungroepen vergroten we de kennis van moeders over gezonde voeding, om ondervoeding te voorkomen. Elke groep heeft zo’n 10 jonge moeders en één coach die een UNICEF-workshop heeft gevolgd over goede voeding voor kinderen en het voorkomen van ondervoeding. Deze leider neemt haar kennis mee naar de moeders en past deze aan naar de context waarin de moeders uit haar groep leven, en geeft voorlichting en ondersteuning aan de andere moeders in de groep  

Kind in Soedan eet Plumpy Nut

Power to the pinda

De simpele Sudanese pinda: een lichtbruin ovaalvormig nootje dat eigenlijk een peulvrucht met ongekende krachten is. Heel gewoon en heel bijzonder tegelijk.  En het hoofdingrediënt van de pindapasta die kinderen bij ondervoeding weer op de been krijgt: ‘Plumpy’Nut’, oftewel mollig nootje. In werkelijkheid is het een levensreddende superpindakaas vol vitaminen en mineralen die cruciaal is in de behandeling van acuut ondervoede kinderen. Gisma, het meisje hier op de foto, is er dol op. Toen zij ernstig ondervoed bij een kliniek aankwam, hielp de superpindakaas haar om weer aan te sterken. 

Gezonde voeding voor ieder kind

Meer weten over Plumpy'Nut en wat UNICEF doet voor ondervoede kinderen wereldwijd?

Lees hier meer