School-in-a-box

Opgroeien in een oorlog of conflictsituatie is zwaar, zeker voor kinderen. Zij moeten schuilen, vluchten, of voor korte of langere tijd in een opvangkamp leven. Om deze kwetsbare jongens en meisjes een zo normaal mogelijk bestaan te geven, zorgt UNICEF voor onderwijs. Waar ook ter wereld, desnoods onder een boom. Met een school-in-a-box biedt dit (tijdelijk) dé oplossing.

Onderwijs in noodsituaties

Focussen, zelfs in rampsituaties!

Onderwijs helpt kinderen om alle nare dingen even te vergeten en zich te focussen op de les. Zelfs in een rampsituatie, zoals een aardbeving of tsunami, kan UNICEF binnen 72 uur tijdelijke scholen opzetten. De box bestaat uit materialen voor een leraar en 40 studenten en bevat schoolbenodigdheden die overal ter wereld te gebruiken zijn, want de lesboeken worden lokaal ingekocht zodat die passen bij de gebruikte lesmethoden.

De school-in-a-box bevat o.a.: schriften, potloden, pennen, gummen, scharen, puntenslijpers, lijm, bord-geodriehoeken/-linealen, kleurkrijtjes, bordkrijt, bordverf, een kwast, klei, een opblaasbare wereldbol, een houten klok om te leren klokkijken, blokken om te leren tellen, en een radio op zonne-energie.

“Dankzij de hulp van betrokken mensen in Nederland kan UNICEF onderwijs voor kinderen wereldwijd mogelijk maken!”

Lesmateriaal voor onderwijs in noodsituaties

De school-in-a-box is onderdeel van UNICEF’s standaard reactie in noodsituaties en wordt gebruikt in vele back-to-school activiteiten over de hele wereld.

De inhoud van de box is cultureel neutraal, het kan overal ter wereld gebruikt worden. Daarnaast wordt de box wordt vaak aangevuld met lokaal gekochte producten, zoals boeken in lokale talen, speelgoed, spelletjes en muziekinstrumenten. Schriften worden afgedrukt zonder kantlijn, zodat zowel kinderen die van links naar rechts schrijven (bijv. Latijnse en Germaanse talen) als kinderen die van rechts naar links schrijven (bijv. Arabisch, Hebreeuws) ze kunnen gebruiken.

UNICEF's School-in-a-box

Wat kost een school-in-a-box

Met één school-in-a-box (€ 135.- voor de box en € 45,- transportkosten) kan een leerkracht 40 kinderen lesgeven. Het deksel van de doos kan als schoolbord worden gebruikt door het in te smeren met de speciale bordverf uit de box.