Jongen in fabriek

Onderwijs pakt armoede aan

Sumon uit Bangladesh is twaalf jaar oud. Een leeftijd waarbij je onbezorgd hoort te spelen en leren, maar voor hem is dat helaas niet het geval. Door armoede werkt hij als kindarbeider en wordt hij beroofd van zijn kindertijd. Wat helpt hem uit deze situatie? Onderwijs! Want onderwijs pakt armoede aan.  

Al vier jaar werkt Sumon (niet zijn echte naam) in een aluminiumfabriek. Hij verricht zwaar en gevaarlijk werk, soms wel acht tot tien uur op een dag. De omstandigheden zijn allesbehalve geschikt voor een kind, maar door armoede is hij genoodzaakt zijn familie financieel te helpen. 

160 miljoen

160 miljoen

kinderen tussen 5 en 17 jaar werken als kindarbeider

79 miljoen

79 miljoen

kinderen doen werk dat direct schadelijk is voor hun gezondheid

28 procent

28 procent

van de kinderen tussen 5 en 11 jaar volgt hierdoor geen school

Wereldwijd probleem

Sumon is helaas niet de enige in deze situatie. Van Bangladesh tot Bolivia en van Turkije tot Burkina Faso: kinderarbeid komt in veel landen op de wereld voor. Te veel, aangezien kinderarbeid een schending van de rechten van het kind is.

De 160 miljoen kinderen wereldwijd die kindarbeider zijn, zitten in een uitzichtloze situatie. Ze werken bijvoorbeeld in mijnen, verkopen eten op straat, werken in de agrarische sector of werken in fabrieken zoals Sumon. Met grote gevolgen voor hun toekomst: bijna 28% van de werkende kinderen tussen de 5 en 11 jaar en 35% van de kinderen tussen de 12 en 14 jaar gaat hierdoor niet naar school. 

Onderwijs pakt armoede aan

Gelukkig kan Sumon sinds kort in de middag terecht bij een opvangcentrum voor kwetsbare kinderen, opgezet door UNICEF. Het centrum staat in groot contrast met zijn werkplek: de muren zijn vrolijk gekleurd en er worden spelletjes gespeeld.  

Dat niet alleen. De kinderen krijgen hier ook informeel onderwijs, waarmee ze worden voorbereid op reguliere schooldagen. Een belangrijk onderdeel, aangezien onderwijs een weg uit armoede biedt. Het geeft ze de kans zich te ontwikkelen en het opent deuren voor een betere baan later én toekomst. 

Hoe helpt UNICEF? 

Wereldwijd zetten wij ons hard in tegen kinderarbeid, met onderwijs als oplossing om hen hieruit te halen: 

  • We verbeteren de toegang én de kwaliteit van onderwijs. Dit doen we door informeel onderwijs aan te bieden aan kinderen die uit de kinderarbeid komen, om hen klaar te stomen voor formeel onderwijs. Kwalitatief goed onderwijs zorgt ervoor dat kinderen minder snel uitvallen van school en dus minder snel in de kinderarbeid belanden.  
  • Families die onvoldoende financiële middelen hebben, steunen wij met kinderbijslag. Hierdoor kunnen ze hun kinderen naar school sturen, in plaats van naar werk.  
  • We ondersteunen opvangcentra voor kwetsbare kinderen, waar ze terecht kunnen voor bescherming en hulp. Ook krijgen ze hier, net zoals Sumon, informeel onderwijs.  
  • We bieden beroepscursussen aan voor adolescenten en jongeren. Hierbij kunnen ze zich ontwikkelingen in een vak waar ze écht iets van leren en waar niet alleen fysiek werk voor nodig is.  

Sumon en alle andere kindarbeiders hebben recht op een betere toekomst. Daarom stopt UNICEF niet voordat ieder kind naar school gaat. Want onderwijs is méér dan leren: het pakt armoede aan.  

Samen kunnen we ieder een kind een toekomst geven!

Help jij mee?

Blijf op de hoogte!

Wij vertellen je graag meer over onze hulp aan kinderen wereldwijd. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang o.a. inspirerende verhalen, fotoreportages en resultaten van ons werk. 

Meld je aan