Onderwijs is méér dan leren

Dankzij onderwijs leer je als kind rekenen, schrijven en lezen. Het laat jezelf ontwikkelen en tegelijkertijd ontdekken wat je later graag worden wilt. Maar het effect van onderwijs reikt verder dan dat: onderwijs is méér dan leren.

Door onderwijs hebben kinderen in een noodsituatie een veilige plek om te leren en spelen, is een schoolmaaltijd voor sommigen de enige voedzame maaltijd op een dag, lopen kinderen ’s ochtends naar hun klaslokaal in plaats van werk en krijgen meisjes hetzelfde recht op ontwikkeling als jongens.  

Onderwijs biedt dus veiligheid, bevordert de gezondheid, creëert gelijke kansen en biedt een toekomstperspectief: het zijn levensbehoeften van ieder kind. Maar helaas zijn we daar nog niet, want onderstaande feiten laten de harde realiteit zien. 

Slechts 50%

van alle vluchtelingenkinderen krijgt onderwijs

De kans is 6x

zo groot dat een meisje wordt uitgehuwelijkt als zij niet naar school gaat

160 miljoen

kinderen werken als kinderarbeider. Een deel gaat hierdoor niet naar school

Samen kunnen we deze realiteit veranderen.

Help jij mee?

Hoe helpt UNICEF?  

Ieder kind dat geen toegang heeft tot onderwijs is er één te veel. Daarom werkt UNICEF al 75 jaar keihard om dat te veranderen. En gelukkig hebben we al veel bereikt: 

  • In 2020 hebben we 48 miljoen kinderen die niet naar school gingen, bijvoorbeeld kinderen op de vlucht, voorzien van non-formeel onderwijs en hebben hierdoor een veilige plek om te leren
  • UNICEF voorziet scholen van watervoorzieningen, zoals drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook werken we samen met Wereldvoedselprogramma, een organisatie die o.a. schoolmaaltijden levert.  
  • We gaan met overheden in gesprek over het belang van onderwijs voor meisjes en maken gemeenschappen bewust van de risico's van het uithuwelijken van jonge meisjes. 
  • In 2021 heeft UNICEF zich in 66 landen ingezet om kinderarbeid tegen te gaan, onder andere door te pleiten voor betere regelgeving en toegankelijk onderwijs. Mede dankzij UNICEF hebben nu 39 landen een wetgevings- en beleidskader om kinderarbeid tegen te gaan.  

Kinderen wereldwijd hebben jouw hulp nodig

Ieder kind heeft recht op veiligheid, een gezonde ontwikkeling, gelijke kansen en een toekomstperspectief. Onderwijs kan hiervoor zorgen.

Help jij mee?

Blijf op de hoogte!

Wij vertellen je graag meer over onze hulp aan kinderen wereldwijd. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang o.a. inspirerende verhalen, fotoreportages en resultaten van ons werk. 

Meld je aan