Schoolmaaltijden in Zuid-Soedan

Onderwijs draagt bij aan de gezondheid

Kennis opdoen is niet het enige dat kinderen missen als ze niet naar school gaan. Ze missen ook schoon drinkwater, toegang tot sanitaire voorzieningen, vaccinaties of hun schoolmaaltijd. Dat laatste is voor sommigen de enige voedzame maaltijd op een dag. Onderwijs is dus van levensbelang: het is veel meer dan leren.

149 miljoen

149 miljoen

kinderen wereldwijd zijn chronisch ondervoed

546 miljoen

546 miljoen

kinderen wereldwijd hebben geen toegang tot schoon drinkwater of wasbakken op school

370 miljoen

370 miljoen

kinderen misten tijdens de coronapandemie hun cruciale schoolmaaltijd

Alleen samen kunnen we dit veranderen.

Steun vandaag nog

Ontdek het verhaal van Bakhita

Reis naar Zuid-Soedan en maak in deze video kennis met Bakhita. UNICEF werkt samen met het Wereldvoedselprogramma, een organisatie die schoolmaaltijden levert, om kinderen als Bakhita te helpen. 

Onderwijs bevordert de gezondheid

Onderwijs draagt bij aan de gezondheid. Maar hoe zit dat eigenlijk? Er zijn vier belangrijke factoren die laten zien dat onderwijs een positief effect heeft op de gezondheid. UNICEF zet zich hier al 75 jaar voor in. 

1.       Toegang tot gezondheidszorg

In sommige landen is toegang tot de gezondheidszorg niet vanzelfsprekend, terwijl ieder kind hier recht op heeft. Een goede manier om hen te bereiken met zorg is via school. Zo krijgen kinderen op school bijvoorbeeld een inenting tegen mazelen of krijgen ze een wormenkuur.    

2.       Sanitaire voorzieningen op scholen

Via water, sanitatie en hygiëne-programma's worden scholen voorzien in sanitaire voorzieningen. Zo kunnen kinderen hun schoolmaaltijd met schone handen eten, kunnen ze naar de wc gaan en is er toegang tot schoon drinkwater.  

Vier meisjes met schoolmaaltijd

Bakhita (tweede van rechts) en haar vrienden genieten van hun schoolmaaltijd. Haar honger is weg en energie om te leren terug. 

Bakhita (tweede van rechts) en haar vrienden genieten van hun schoolmaaltijd. Haar honger is weg en energie om te leren terug. 

3.       Voedzame schoolmaaltijden

UNICEF werkt samen met het Wereldvoedselprogramma, een organisatie die schoolmaaltijden levert. Een essentiële vorm van hulp, aangezien een schoolmaaltijd soms de enige voedzame maaltijd op een dag is voor een kind.  

4.      Onderwijs als hulpmiddel in de crisis in de Hoorn van Afrika

Het belang van bovenstaande factoren is enorm, zeker nu de Hoorn van Afrika getroffen wordt door een zeer ernstige droogtecrisis. Met alle gevolgen van dien: kinderen gaan bijvoorbeeld niet meer naar school, omdat ze ontheemd raken als gevolg van de droogte.  

UNICEF zet alles op alles om dit te veranderen: we bouwen tijdelijke leeromgevingen, leveren schoolmaterialen en werken samen met Wereldvoedselprogramma om schoolmaaltijden te leveren.   

Bakhita op school in Zuid-Soedan

Bakhita: "Nu gaat het weer goed met me. Ik wil later graag dokter worden, zodat ik mijn broertjes en zusjes kan helpen gezond op te groeien."

Bakhita: "Nu gaat het weer goed met me. Ik wil later graag dokter worden, zodat ik mijn broertjes en zusjes kan helpen gezond op te groeien."

Help meer kinderen als Bakhita

Doneer nu!

Blijf op de hoogte!

Wij vertellen je graag meer over onze hulp aan kinderen wereldwijd. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang o.a. inspirerende verhalen, fotoreportages en resultaten van ons werk. 

Meld je aan