Vier meisjes in de klas in Oeganda

Onderwijs creëert gelijke kansen

Ieder kind heeft recht op onderwijs.
Toch is 1 op de 4 meisjes ongeschoold, terwijl dit bij jongens 1 op de 10 is. Deze ongelijkheid moet veranderen. Inclusief onderwijs biedt uitkomst: het creëert gelijke kansen. Zo krijgt ieder kind de kans zichzelf te ontwikkelen.  

129 miljoen

129 miljoen

meisjes wereldwijd gaan niet naar school

1 op 4

1 op 4

meisjes is ongeschoold. Bij jongens is dit 1 op 10.

12 miljoen

12 miljoen

minderjarige meisjes trouwen elk jaar

Van kind naar bruid 

Armoede, de verantwoordelijkheid voor het huishouden, op jonge leeftijd zwanger raken: het zijn enkele oorzaken waardoor meisjes wereldwijd niet naar school gaan. Ook bij de zestienjarige Habiba uit Kameroen werd haar kans op onderwijs ontnomen, toen ze op haar veertiende werd uitgehuwelijkt. Van de één op de andere dag veranderde ze van een kind in een bruid. 

Helaas is Habiba’s verhaal geen uitzondering: elk jaar worden 12 miljoen meisjes onder de achttien jaar uitgehuwelijkt. Ouders erkennen de potentie van meisjes niet of zijn zich niet bewust van de gevolgen van een kindhuwelijk. Inclusief onderwijs maakt het verschil: ieder jaar dat een meisje naar school gaat, wordt de kans zes keer kleiner dat ze op minderjarige leeftijd trouwt.  

Laat een kind leerling zijn. Geen bruid.

Doneer nu!

Onderwijs creëert gelijke kansen 

Onderwijs is méér dan leren. Het creëert gelijke kansen. Want zolang ieder kind naar school gaat, heeft ieder kind dezelfde kansen zichzelf te ontwikkelen. Daarom heeft UNICEF in Oeganda de Girls Education Club opgericht, een school voor kwetsbare meisjes zoals tienermoeders en meisjes die uit een kindhuwelijk komen.  

Naomi op school met een schoolboek

De vijftienjarige Naomi is één van de leerlingen. Ondanks dat ze zes maanden zwanger is, gaat ze dankzij de Girls Education Club dagelijks naar school én wordt ze medisch begeleid tijdens haar zwangerschap. Dankzij dit project kan ze haar droom najagen: verpleegster worden.

De school is een succes. Niet alleen volgen de leerlingen schoolvakken, ze leren ook hoe ze een eigen inkomen genereren en hoe ze voor zichzelf opkomen. Met resultaat: niet één leerling van alle 68 scholen is ongewenst zwanger geworden of uitgehuwelijkt. 

Wat doet UNICEF nog meer?  

UNICEF zet zich al 75 jaar lang in voor onderwijs. Want onderwijs is de basis voor ieder kind. Inclusief onderwijs zorgt voor gelijke kansen, zodat ieder kind de kans krijgt zichzelf te ontwikkelen. Hoe wij dit doen? Wij leggen het je uit! 

  • UNICEF werkt samen met gemeenschappen, overheden en partnerorganisaties om het belang van onderwijs voor meisjes onder de aandacht te brengen.  
  • UNICEF praat met regeringen van ontwikkelingslanden om scholen beter én gratis te maken 
  • UNICEF zorgt voor scholen dichterbij huis, zodat het voor jongens én meisjes veilig te bereiken is 
  • UNICEF geeft voorlichting aan ouders over het recht op onderwijs voor álle kinderen. Daarnaast leggen wij de ouders ook uit dat onderwijs helpt om armoede te verminderen
  • UNICEF zorgt ervoor dat de faciliteiten voor meisjes op school naar behoren zijn. Dit doen wij door het leveren van bijvoorbeeld dignity kits: hygiëneproducten voor meisjes

Alle Naomi’s, Habiba’s en andere kwetsbare meisjes moeten dezelfde kansen krijgen als ieder ander kind. Daarom stopt UNICEF niet voordat ieder meisje op school zit. Want onderwijs is méér dan leren: het creëert gelijke kansen.  

Samen kunnen we ieder kind een toekomst geven!

Help jij mee?

Blijf op de hoogte!

Wij vertellen je graag meer over onze hulp aan kinderen wereldwijd. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang o.a. inspirerende verhalen, fotoreportages en resultaten van ons werk. 

Meld je aan