Meisje met schooltas

Onderwijs is méér dan leren

Dankzij onderwijs leer je als kind rekenen, schrijven en lezen. Het laat jezelf ontwikkelen en tegelijkertijd ontdekken wat je later graag worden wilt. Maar het effect van onderwijs reikt verder dan dat: onderwijs is méér dan leren.

Door onderwijs hebben kinderen in een noodsituatie een veilige plek om te leren en spelen, is een schoolmaaltijd voor sommigen de enige voedzame maaltijd op een dag, lopen kinderen ’s ochtends naar hun klaslokaal in plaats van werk en krijgen meisjes hetzelfde recht op ontwikkeling als jongens.  

Onderwijs biedt dus veiligheid, bevordert de gezondheid, creëert gelijke kansen en biedt een toekomstperspectief: het zijn levensbehoeften van ieder kind. Maar helaas zijn we daar nog niet, want onderstaande feiten laten de harde realiteit zien. 

Slechts 50%

Slechts 50%

van alle vluchtelingenkinderen krijgt onderwijs

De kans is 6x

De kans is 6x

zo groot dat een minderjarig meisje trouwt als zij niet naar school gaat

Meer dan 160 miljoen

Meer dan 160 miljoen

kinderen werken als kinderarbeider. Een deel gaat hierdoor niet naar school

Samen kunnen we deze realiteit veranderen.

Help jij mee?

Maak kennis met ... 

Ahmed, Naomi, Bakhita en Sumon zijn voorbeelden van kinderen waar UNICEF zich elke dag onvermoeibaar voor inzet. 

Lees hieronder hun verhaal en waarom onderwijs méér is dan leren. 

Jongen in klaslokaal Jemen

Onderwijs biedt veiligheid

Geweld in Jemen dwong Ahmed (12) te vluchten. Hij kwam terecht in de Al-Hamzi school in Jemen: een afgebrokkeld gebouw, waar de sporen van geweld duidelijk zichtbaar zijn. Toch voelt hij zich hier veilig. Dankzij noodonderwijs van UNICEF heeft hij nu weer een veilige plek om naar school te gaan. Benieuwd naar zijn hele verhaal? 

Lees hier verder

Meisje op school in Oeganda

Onderwijs creëert gelijke kansen

De vijftienjarige Naomi uit Oeganda is zwanger. Net zoals een kindhuwelijk of verantwoordelijkheden in het huishouden, is een zwangerschap bij jonge meisjes vaak een reden waarom ze niet meer naar school gaan. Bij Naomi gelukkig niet. Want dankzij UNICEF volgt ze lessen bij de Girls Education Club. Een onderwijsprogramma voor kwetsbare kinderen. 

Lees hier verder

Vier meisjes met een schoolmaaltijd

Onderwijs draagt bij aan de gezondheid

Dankzij UNICEF zit Bakhita, zestien jaar, uit Zuid-Soedan niet meer met honger in de klas. Door de schoolmaaltijden voelt ze zich weer goed en kan ze weer vol energie leren.  

UNICEF doet er alles aan toegankelijk onderwijs te bieden. Niet alleen voor de ontwikkeling, óók voor de gezondheid van kinderen. Wil je weten hoe wij dit doen?

Lees hier verder

Jongen in fabriek

Onderwijs pakt armoede aan

Dit is Sumon uit Bangladesh. Hij is pas elf jaar, maar doet nu al gevaarlijk werk in een aluminiumfabriek. Kinderarbeid berooft hem van zijn kindertijd en zijn recht op onderwijs.

Lees hier meer over Sumon

Hoe helpt UNICEF?  

Een betere toekomst voor een kind begint bij onderwijs. Want onderwijs is méér dan leren. Ieder kind dat geen toegang heeft tot onderwijs is er dus één te veel. Daarom werkt UNICEF al 75 jaar keihard om dat te veranderen. En gelukkig hebben we al veel bereikt: 

  • In 2021 hebben we meer dan 48 miljoen kinderen die niet naar school gingen, bijvoorbeeld kinderen in een noodsitatie, voorzien van onderwijs en hebben hierdoor een veilige plek om te leren
  • In 2021 heeft UNICEF lesmaterialen uitgedeeld aan 42,1 miljoen kinderen
  • UNICEF voorziet scholen van watervoorzieningen, zoals drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook werken we samen met het Wereldvoedselprogramma, een organisatie die o.a. schoolmaaltijden levert.  
  • UNICEF gaat met overheden in gesprek over het belang van onderwijs voor meisjes en maken gemeenschappen bewust van de risico's van het uithuwelijken van jonge meisjes. 
  • In 2021 heeft UNICEF zich in 66 landen ingezet om kinderarbeid tegen te gaan, onder andere door te pleiten voor betere regelgeving en toegankelijk onderwijs. Mede dankzij UNICEF hebben nu 39 landen een wetgevings- en beleidskader om kinderarbeid tegen te gaan.  

Kinderen wereldwijd hebben jouw hulp nodig

Ieder kind heeft recht op veiligheid, een gezonde ontwikkeling, gelijke kansen en een toekomstperspectief. Onderwijs kan hiervoor zorgen.

Help jij mee?

Blijf op de hoogte!

Wij vertellen je graag meer over onze hulp aan kinderen wereldwijd. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang o.a. inspirerende verhalen, fotoreportages en resultaten van ons werk. 

Meld je aan