Kinderen in Oost-Afrika worden hard geraakt door klimaatverandering, voedselschaarste en conflicten. Dit zorgt voor een van de ergste noodsituaties in 40 jaar en de situatie blijft verslechteren. 20 miljoen mensen - waaronder veel kinderen - in Ethiopië, Kenia, Somalië, Eritrea en Djibouti hebben voedsel en water nodig.
Bij Akol, 1 jaar oud, wordt onderzocht in hoeverre hij lijdt aan ondervoeding.
© UNICEF/Rutherford
Bij Akol, 1 jaar oud, wordt onderzocht in hoeverre hij lijdt aan ondervoeding.
© UNICEF/Rutherford
Kinderen in Oost-Afrika hebben onze hulp nodig, nu en in de toekomst. Alleen samen kunnen we structureel het verschil maken en deze kinderen een betere toekomst bieden. Help jij mee?
Het is steeds vaker en langer extreem droog in Oost-Afrika door klimaatverandering. Hierdoor mislukken oogsten en vee sterft, de voedseltekorten zijn enorm. Veel families in deze regio zijn kwetsbaar en niet opgewassen tegen deze gevolgen van klimaatverandering. Ze leven in armoede en hebben beperkte toegang tot gezondheidszorg en water. Het wordt voor deze families steeds moeilijker om de klappen op te vangen.
Daarbij komend worden de voedseltekorten nog eens verergert door de oorlog in Oekraïne, met name in Somalië, Kenia en Ethiopië. Deze landen kochten namelijk vaak tarwe uit deze regio en dit kan nu niet meer worden ingevoerd. Voedsel wordt zo nog schaarser in Oost-Afrika en dat doet het aantal ernstig ondervoede kinderen nog sneller stijgen.
Alsof de droogte- en voedselcrisis nog niet genoeg problemenzorgen met zich meebrengen zijn er ook nog de conflicten die het gebied onveilig maken. Op zoek naar bescherming, water en voedsel ontvluchten honderdduizenden kinderen en hun families hun huis. Een risicovolle onderneming, want ontheemde kinderen zijn nog eens extra kwetsbaar omdat ze geen veilige omgeving hebben, niet naar school kunnen en minder toegang hebben tot gezondheidszorg.
De opeenstapeling van klimaatverandering, voedselschaarste en conflicten leidt tot een driedubbele crisis voor kinderen.
Een ernstig ondervoed kind krijgt een zakje therapeutische voeding toegediend van een UNICEF-medewerker
© UNICEF/Mugisha
Een ernstig ondervoed kind krijgt een zakje therapeutische voeding toegediend van een UNICEF-medewerker
© UNICEF/Mugisha
We bieden levensreddende hulp aan kinderen en hun families en zetten ons tegelijkertijd hard in om gemeenschappen klimaatbestendig te maken zodat de situatie ook structureel wordt verbeterd. Deze verschrikkelijke situatie mag nooit meer gebeuren.
Om te reageren op de onmiddellijke levensreddende behoeften van getroffen mensen, bieden UNICEF en partners noodhulp op de volgende manieren:
Deze video laat de duurzame oplossingen voor water- en energietekorten zien die UNICEF biedt in Oost-Afrika.