Kinderen uit Oekraïne hebben vrede nodig. Nu.

De oorlog in Oekraïne is een grootschalige humanitaire crisis met verwoestende gevolgen voor kinderen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht en raken van elkaar gescheiden. Kinderen zijn getraumatiseerd, in shock. Miljoenen kinderen en hun families hebben dringend veiligheid, bescherming en humanitaire hulp nodig.

Gevlucht meisje en moeder in Lviv

Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kiev. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kiev om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'. 

Dit meisje van 1 en haar moeder Asya vluchtten voor het geweld in Kiev. De vader van het meisje werkt als arts op de eerste hulp, en bleef achter in Kiev om te helpen. 'Hij moest blijven om levens te redden', vertelt Asya. 'We moesten weg om ons eigen leven te redden. Dit is het beste dat ik kan doen voor mijn dochter'. 

Voorbereiden op een koude winter

Nu de winter nadert, zal het leven voor de bevolking van Oekraïne nog moeilijker worden. Meer dan 600.000 huishoudens hebben momenteel al geen elektriciteit, 200.000 huishoudens zitten zonder gas en veel steden hebben geen stromend water. Geconfronteerd met ijskoude temperaturen en zware sneeuwval zullen gezinnen die al moeite hebben om in hun behoeften te voorzien, geconfronteerd worden met de extra kosten en moeilijkheden van de winter in oorlogstijd.  

Ter ondersteuning van kwetsbare kinderen zal UNICEF, naast elementaire winterartikelen zoals kleding, laarzen en dekens, ook ondersteunen bij kinderopvang en financiële hulp. Ziekenhuizen worden voorzien van brandstof, generatoren, verwarmingspompen en kachels, individuele verwarmingssystemen, individuele kits en verwarmingstoestellen. Ook kinderen op de vlucht worden voorzien van warme kleding. 

Help kinderen in nood. Vandaag en morgen.

Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Steun nu kinderen in een noodsituatie

De huidige situatie 

Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 1000 kinderen in Oekraïne gedood of gewond geraakt, meestal bij aanvallen met explosieve wapens in bevolkte gebieden. Bijna twee op de drie kinderen zijn op de vlucht geslagen, 5,2 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. Het onderwijssysteem is verwoest en kinderen kunnen niet veilig naar school. Naar schatting is 1 op de 10 scholen in Oekraïne inmiddels beschadigd of vernield. Er is bijna geen kind in Oekraïne dat in de afgelopen maanden niet is blootgesteld aan de enorme en verontrustende gevolgen van de oorlog in hun land. 

De UNICEF-teams in Oekraïne en de buurlanden werken 24 uur per dag om levensreddende hulp voor kinderen aan te bieden en op te schalen. Zij hebben al veel bereikt.


Herstel van de kindertijd van Oekraïense kinderen 

UNICEF gaat nu een nieuwe fase in bij het ondersteunen van kindgericht herstel en het opbouwen van veerkracht in Oekraïne. We zullen humanitaire voorraden blijven aanleggen, maar ons ook bezighouden met herstelinspanningen. Niet alleen zullen kritieke voorzieningen worden hersteld, maar de nadruk zal ook liggen op de ondersteuning van het herstel van systemen, waaronder menselijk kapitaal, multisectorale dienstenplatforms en verwijzingsroutes voor de meest kwetsbaren. Bovendien zal UNICEF de samenwerking met de regering en de maatschappelijke organisaties versterken, aangezien dit de basis legt voor een samenhang tussen humanitaire hulp, ontwikkeling en vrede.   

Magazijn medewerker van UNICEF in Oekraïne

Drie strategische prioriteiten in 2023

1. Terug naar leren en ontwikkelen én het herstel van de geestelijke gezondheid

Leren, ontwikkeling en een gevoel van veiligheid en normaliteit zijn ernstig verstoord voor de 5,7 miljoen schoolgaande kinderen in Oekraïne. Hoe eerder Oekraïense kinderen kunnen leren, ontwikkelen en socialiseren met hun leeftijdsgenoten en leraren in een leeromgeving, hoe sneller zij in staat zijn zich te wapenen tegen de stress van een gewapend conflict. De door UNICEF gefinancierde programma's richten zich niet alleen op leer- en sociale vaardigheden, maar integreren ook psychosociale interventies en recreatieve activiteiten. Gezinnen en gemeenschappen worden betrokken om de emotionele behoeften van kinderen te ondersteunen. Bovendien wordt online technologie ondersteund om ervoor te zorgen dat kinderen onderweg toegang hebben tot onderwijs. 

2. Immunisatie

Historisch gezien heeft Oekraïne lage immunisatiecijfers. Met het uitbreken van de oorlog en de gevolgen daarvan voor de nationale gezondheidszorg en de plotselinge verplaatsing van de bevolking, is de vaccinatiegraad alarmerend gedaald. Als antwoord op deze uitdagingen steunt UNICEF de regering van Oekraïne rond drie pijlers: het genereren van vraag, de versterking van vaccinbeheer (koelketen en beschikbaarheid van vaccins) en verbetering van een dienstverleningssysteem. 

3. Alternatieve zorg voor kwetsbare kinderen

Sinds het begin van de oorlog zijn ongeveer 43.000 kinderen - waaronder kinderen met een beperking – teruggekeerd naar hun familie. Momenteel verblijven nog duizenden kinderen in instellingen in het land. UNICEF volgt de situatie van kinderen die naar hun familie zijn teruggekeerd om ervoor te zorgen dat zij goede zorg en bescherming krijgen. UNICEF werkt ook aan de situatie van kinderen met een beperking die nog in tehuizen verblijven. In institutionele zorg, vooral voor kinderen met een beperking, worden de fundamentele rechten niet altijd gerespecteerd. UNICEF werkt nauw samen met de regering van Oekraïne om duurzame oplossingen voor de lange termijn te introduceren.