Overstroming door cycloon grens malawi mozambique

Cyclonen in Mozambique

Deze actie is inmiddels beëindigd. Wil je bijdragen aan UNICEF's noodhulp voor kinderen wereldwijd? We stellen je gift zeer op prijs!

UNICEF-tent met kinderen op de voorgrond

UNICEF zet tenten op voor medische hulp in de getroffen gebieden.

De cyclonen Idai en Kenneth hebben een enorme ravage aangericht in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Huizen, scholen en ziekenhuizen zijn vernield of weggevaagd. Bijna 1,5 miljoen kinderen in het gebied verkeren in grote nood. UNICEF is ter plaatse om hen te helpen.

Opvangcentra en hulpgoederen

Op 14 maart 2019 kwam cycloon Idai aan land in zuidelijk Afrika. Onze UNICEF-collega's in de getroffen gebieden waren snel ter plaatse en hebben dag en nacht gewerkt om hulp te bieden aan kinderen en gezinnen. Er zijn opvangcentra opgezet waar schoon drinkwater en voedsel worden uitgedeeld. We hebben ook hulpgoederen geleverd, met daarin basisvoorzieningen als schoon water, voedsel en medicijnen. In één maand tijd hebben we onder meer dit bereikt:

  • Cholera: er zijn bijna 900.000 choleravaccins naar de rampgebieden gebracht. Alleen al in de zwaar getroffen provincie Sofala in Mozambique zijn al meer dan 400.000 mensen gevaccineerd.
  • Schoon water: veel van de watersystemen zijn gerepareerd, waardoor meer dan 400.000 mensen toegang hebben tot schoon water.
  • Onderwijs: sinds cycloon Idai gaan meer dan 300.000 kinderen in Mozambique niet meer naar school. Door de storm zijn veel klaslokalen beschadigd en de gebouwen die nog wel overeind staan worden als noodopvang gebruikt. Tijdelijke klaslokalen zijn opgezet en leraren krijgen steun, waardoor inmiddels meer dan 2.600 kinderen weer naar school kunnen. Lees meer over het onderwijs in ons persbericht.

Op 29 april raasde er een tweede cycloon, Kenneth, over het land. Hierdoor zijn nog eens bijna 370.000 kinderen getroffen en zijn zij afhankelijk van humanitaire hulp. UNICEF teams zijn aangekomen in de Cabo Delgado provincie in het noorden van het land. De teams bieden hulp op het gebied van gezondheid, voeding, water en sanitatie. 

Ondervoeding dreigt

Maaike Arts, voedingsdeskundige van UNICEF, werkt vanuit Beira in Mozambique. De ontstane voedseltekorten zijn vooral voor kinderen erg gevaarlijk, vertelt ze. "Veel mensen hebben gewoon niets meer. Het is moeilijk om eten te krijgen, dus de situatie is heel precair". Arts werkte de eerste weken na de ramp op het vliegveld van Beira, dat tot noodhulp-hub werd omgebouwd. Vanuit daar bezocht ze meerdere screeningscentra voor ondervoeding. Bij een van de centra ontmoette ze de 19-jarige Elizarda, die met twee kleine kinderen drie dagen zonder eten of drinken op een dak had doorgebracht. Toen ze eindelijk werd geëvacueerd, was haar babyzoontje ziek. "Zo’n kind is extra kwetsbaar voor ondervoeding," zegt Arts. "Het is van groot belang dat deze mensen de juiste hulp krijgen."

Help kinderen in nood

Geef nu

Nu en in de toekomst

Lees onze nieuws updates over de gevolgen van de cyclonen Idai en Kenneth.

UNICEF blijft ter plekke om kinderen en hun families te helpen en het gebied weer leefbaar te maken.