Afghanistan: geen tijd te verliezen

Door aanhoudende droogte, jarenlange conflicten, een ingestorte economie en de machtsovername zijn 13 miljoen kinderen in Afghanistan terechtgekomen in een schrijnende humanitaire situatie. Het land is in diepe crisis en kinderen worden hier het hardst door geraakt.

92%

92%

van de huishoudens heeft niet genoeg voedsel

1 miljoen

1 miljoen

kinderen lopen het risico te overlijden door ernstige acute ondervoeding

4 miljoen

4 miljoen

kinderen gaan niet naar school

De armoede is enorm, basisvoorzieningen als zorg en onderwijs ontbreken en om de situatie nog erger te maken beleeft Afghanistan de ergste droogte in 37 jaar. Geschat wordt dat bijna de helft van de bevolking de komende maanden grote moeite zal hebben om aan voldoende eten te komen.  

Minstens één miljoen kinderen lopen het gevaar te overlijden aan acute ondervoeding, als er niks verandert aan de situatie. En daar komt een verhoogd risico op te voorkomen ziektes als longontsteking, mazelen, diarree nog eens bij.  

Wij laten de kinderen in Afghanistan niet aan hun lot over. Wij zijn en blijven in Afghanistan om de kinderen te helpen. We zorgen voor voeding, medische zorg en schoon drinkwater. Maar er is méér nodig. Help jij ons helpen? 

meten lengte baby

De lengte van een baby wordt gemeten in een door UNICEF ondersteund ziekenhuis in Afghanistan.

De lengte van een baby wordt gemeten in een door UNICEF ondersteund ziekenhuis in Afghanistan.

Help de kinderen in Afghanistan

Er is geen tijd te verliezen.

Doneer nu

Gevaarlijkste land om op te groeien

Afghanistan is het gevaarlijkste land om als kind op te groeien. Drie van de vijf kinderen in Afghanistan heeft humanitaire hulp nodig. Door armoede, scholensluitingen door corona en de machtsovername in augustus 2021 gaan niet alle kinderen naar school. UNICEF richt zich in Afghanistan daarom onder andere op het behandelen van ondervoede kinderen en het garanderen van onderwijs voor ieder kind, jongens en meisjes. 

Voedselcrisis in Afghanistan

Eten is onbetaalbaar geworden en er dreigt een voedselcrisis voor miljoenen Afghaanse kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de huishoudens in Afghanistan niet genoeg te eten heeft. 18,9 miljoen Afghanen kampen met acute voedselonzekerheid en ongeveer 3,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar lopen risico op acute ondervoeding. Minstens 1 miljoen van hen dreigt te overlijden aan ernstige acute ondervoeding. 

Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum

Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum

Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum

Onderwijs voor Afghaanse meisjes

Naast een voedselcrisis spelen er nog meer problemen in Afghanistan. Zo maakt UNICEF zich zorgen over de verslechterde positie van Afghaanse meisjes. Meisjes mogen sinds de machtsovername namelijk niet meer naar de middelbare school. En dat terwijl onderwijs vaak bescherming biedt tegen kindhuwelijken en kinderarbeid. Dat maakt dat onderwijs voor meisjes één van de speerpunten is voor UNICEF in Afghanistan. 

meisje met UNICEF-rugtas

Dit meisje heeft een UNICEF-rugtas en gaat daarmee naar een UNICEF-ondersteund leercentrum in Afghanistan

Wat doet UNICEF?

We zijn al meer dan 70 jaar actief in Afghanistan en we blijven aanwezig in elke regio om hulp te bieden. Dit is wat we doen: 

  • UNICEF en WFP zetten mobiele gezondheids- en voedingsteams in moeilijk bereikbare gebieden in. We geven kant-en-klaar levensreddende voeding aan ernstig ondervoede kinderen. Ook behandelen we ondervoede zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 
  • We startten een geldhulpprogramma waarmee gezinnen voedsel en medicijnen kunnen kopen voor hun kinderen. Zo gaan we het risico op honger, kinderarbeid en kindhuwelijken tegen. 
  • UNICEF roept de Afghaanse autoriteiten op om alle meisjes onmiddellijk toegang tot onderwijs te verlenen. Daarnaast ondersteunt UNICEF verschillende onderwijsvormen met geld en leermiddelen zodat zo veel mogelijk kinderen onderwijs krijgen. Bijvoorbeeld in lokale leercentra. 
  • Ook werkt UNICEF samen met lokale organisaties om gemeenschappen bewust te maken van de risico's voor meisjes als ze vroeg trouwen. Schooluitval, huiselijk geweld, discriminatie, misbruik en psychische problemen zijn daar voorbeelden van. 
  • We behandelen kinderen tegen uitdroging bij diarree en vaccineren baby’s en jonge kinderen tegen veelvoorkomende ziekten. 
  • We zorgen voor schoon water en verspreiden hygiënepakketten met onder andere zeep. 

Help kinderen in nood. Vandaag en morgen.

Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp. 

Steun nu kinderen in een noodsituatie