Door aanhoudende droogte, jarenlange conflicten, een ingestorte economie en de machtsovername zijn 13 miljoen kinderen in Afghanistan terechtgekomen in een schrijnende humanitaire situatie. Het land is in diepe crisis en kinderen worden hier het hardst door geraakt.
De armoede is enorm, basisvoorzieningen als zorg en onderwijs ontbreken en om de situatie nog erger te maken beleeft Afghanistan de ergste droogte in 37 jaar. Geschat wordt dat bijna de helft van de bevolking de komende maanden grote moeite zal hebben om aan voldoende eten te komen.
Minstens één miljoen kinderen lopen het gevaar te overlijden aan acute ondervoeding, als er niks verandert aan de situatie. En daar komt een verhoogd risico op te voorkomen ziektes als longontsteking, mazelen, diarree nog eens bij.
Wij laten de kinderen in Afghanistan niet aan hun lot over. Wij zijn en blijven in Afghanistan om de kinderen te helpen. We zorgen voor voeding, medische zorg en schoon drinkwater. Maar er is méér nodig. Help jij ons helpen?
De lengte van een baby wordt gemeten in een door UNICEF ondersteund ziekenhuis in Afghanistan.
© UNICEF/UN0726628
De lengte van een baby wordt gemeten in een door UNICEF ondersteund ziekenhuis in Afghanistan.
© UNICEF/UN0726628
Afghanistan is het gevaarlijkste land om als kind op te groeien. Drie van de vijf kinderen in Afghanistan heeft humanitaire hulp nodig. Door armoede, scholensluitingen door corona en de machtsovername in augustus 2021 gaan niet alle kinderen naar school. UNICEF richt zich in Afghanistan daarom onder andere op het behandelen van ondervoede kinderen en het garanderen van onderwijs voor ieder kind, jongens en meisjes.
Eten is onbetaalbaar geworden en er dreigt een voedselcrisis voor miljoenen Afghaanse kinderen. Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de huishoudens in Afghanistan niet genoeg te eten heeft. 18,9 miljoen Afghanen kampen met acute voedselonzekerheid en ongeveer 3,3 miljoen kinderen onder de vijf jaar lopen risico op acute ondervoeding. Minstens 1 miljoen van hen dreigt te overlijden aan ernstige acute ondervoeding.
Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum
© UNICEF/Karimi
Afghaanse meisjes in een door UNICEF gesteund leercentrum
© UNICEF/Karimi
Naast een voedselcrisis spelen er nog meer problemen in Afghanistan. Zo maakt UNICEF zich zorgen over de verslechterde positie van Afghaanse meisjes. Meisjes mogen sinds de machtsovername namelijk niet meer naar de middelbare school. En dat terwijl onderwijs vaak bescherming biedt tegen kindhuwelijken en kinderarbeid. Dat maakt dat onderwijs voor meisjes één van de speerpunten is voor UNICEF in Afghanistan.
Dit meisje heeft een UNICEF-rugtas en gaat daarmee naar een UNICEF-ondersteund leercentrum in Afghanistan
© UNICEF/UN0609154/Karimi
We zijn al meer dan 70 jaar actief in Afghanistan en we blijven aanwezig in elke regio om hulp te bieden. Dit is wat we doen:
Jij kunt ervoor zorgen dat onze teams altijd voorbereid zijn om acuut levensreddende hulp te bieden aan kinderen in nood en á la minuut kunnen schakelen. Met een maandelijkse donatie specifiek voor noodhulp, steun je de kinderen wereldwijd die in de toekomst getroffen worden door een ramp.