Aardbeving in Syrië en Turkije

In de ochtend van 6 februari werden het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daarna volgden meer dan 11.000 naschokken en twee nieuwe aardbevingen. De impact is immens: meer dan 50.000 mensen zijn overleden, veel anderen zijn gewond, en 850.000 kinderen kunnen nog steeds niet terug naar hun huis. Miljoenen gezinnen met kinderen zijn afhankelijk van noodhulp.  

Groep jongens in een CFS

Een groep jongens tijdens een psychosociale sessie. Ze zijn in een kindervriendelijke ruimte die door UNICEF is opgezet voor kinderen in Adiyaman, Turkije. In deze kindvriendelijke ruimtes kunnen kinderen even in een veilige omgeving spelen en gewoon kind zijn. 

Een groep jongens tijdens een psychosociale sessie. Ze zijn in een kindervriendelijke ruimte die door UNICEF is opgezet voor kinderen in Adiyaman, Turkije. In deze kindvriendelijke ruimtes kunnen kinderen even in een veilige omgeving spelen en gewoon kind zijn. 

Help slachtoffers aardbeving

Doneer nu

De situatie in Syrië en Turkije

Nog steeds verblijven veel mensen in tijdelijke opvanglocaties, omdat ze niet terug naar huis kunnen. Ook scholen en gezondheidscentra zijn beschadigd of verwoest. Er zijn grote zorgen over toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen, omdat belangrijke waterinfrastructuur beschadigd is. Hierdoor is er extra gevaar voor ziektes, vooral voor kwetsbare kinderen. Daarnaast zijn veel kinderen bang en getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt. 

Na 12 jaar conflict was de situatie in Syrië al zorgelijk. Veel kinderen hebben hierdoor al meerdere keren hun huis moeten achterlaten. Al voor de aardbeving werd geschat dat in 2023 meer dan 15 miljoen mensen in Syrië afhankelijk zullen zijn van noodhulp. Bijna 90 procent van de bevolking leeft in armoede en er was al een cholera-uitbraak. 

Judi met haar UNICEF pakket

UNICEF steunt kinderen met kledingpakketten

Judi, een zesjarig meisje dat alles kwijtraakte tijdens de aardbevingen in Syrië, draagt nu haar nieuwe kleding.  

Hama is een van de zwaarst getroffen gebieden. UNICEF werkt samen met partners in twaalf collectieve opvangcentra om meer dan 700 kinderen van warme kleding te voorzien. Elk kind krijgt een pakket met kledingstukken, waaronder twee outfits en pyjama's, een paar schoenen en een jas.

Wat doet UNICEF in Syrië en Turkije?

Door de vele donaties kan UNICEF volop noodhulp bieden aan ruim 8 miljoen mensen, waaronder 4.1 miljoen kinderen:  

  • Water, sanitaire voorzieningen, en hygiëne: UNICEF zorgt voor sanitaire voorzieningen als toiletten en douches, bijvoorbeeld op opvanglocaties. Ook delen we hygiëne middelen als zeep uit. In Syrië is een gebrek aan schoon water. We werken aan het herstel van de waterinfrastructuur, controleren de kwaliteit van drinkwater, en zorgen we voor schoon water via watertransporten en purificatietabletten. 
  • Kinderbescherming en psychosociale ondersteuning: We bieden psychosociale ondersteuning aan kinderen om met de traumatische ervaringen van de aardbeving om te gaan. Dit doen we bijvoorbeeld in ‘kindvriendelijke ruimtes’ waar kinderen even in een veilige omgeving kunnen spelen en gewoon kind kunnen zijn. We identificeren risico’s en proberen die te beperken, bijvoorbeeld rondom gender-based violence of uitbuiting van kinderen. 
  • Onderwijs: UNICEF brengt de schade aan scholen in kaart en helpt bij het herstel. We zorgen voor tijdelijke onderwijslocaties en delen lesmateriaal uit. We trainen leraren zodat ze tijdens de lessen kinderen extra psychosociale ondersteuning kunnen geven. 
  • Gezondheidszorg en voeding: We ondersteunen gezondheidszorg door het leveren van medische spullen en vaccinaties. Zo hebben we samen met het WHO een vaccinatiecampagne tegen cholera gestart in Syrië. In Syrië zetten we mobiele teams in zodat mensen op plekken waar geen gezondheidscentra meer zijn ook de juiste hulp krijgen. UNICEF voorkomt ondervoeding door het screenen van kinderen, en waar nodig ze te behandelen. We adviseren moeders die borstvoeding geven hoe ze dit het best kunnen doen in zo’n moeilijke tijd.  
  • Ondersteuning: We ondersteunen kwetsbare gezinnen met cash transfers, zodat zij kunnen kopen wat ze het meeste nodig hebben. We delen warme kleding en dekens uit.  
Suzanne met kinderen

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, met kinderen tijdens een psychosociale sessie.

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, met kinderen tijdens een psychosociale sessie.

Help slachtoffers aardbeving

Doneer nu