Unicef youthchallenge 2022 ©arnostevens 61

Wie doen er mee aan de Youth Challenge?

De pitchdag is achter de rug en de vijf teams die meedoen aan de Youth Challenge zitten vol goede ideeën. Kom meer te weten over ieder team én de oplossing die zij hebben bedacht! 

Team: Djovicolon met Djonie, Vivian, Lonneke en mentor Annelot van Randstad.  

Richting: verpleegkunde 

Probleem: Niet voor jezelf durven opkomen als je net begint met stagelopen of werken. 

Oplossing: Als stagiair verpleegkunde krijg je al snel veel verantwoordelijkheden. Soms is het lastig om aan te geven dat je iets moeilijk vindt of om ‘nee’ te zeggen. We willen langs scholen gaan om voorlichting te geven hoe je beter voor jezelf kunt opkomen. Dat doen we door middel van rollen spellen en scenario spellen om studenten meer zelfvertrouwen te geven. Dan hebben ze het hopelijk beter naar hun zin en blijven ze langer op de werkplek.  

Team: Care for you met Mimi, Weam, Noa en Merve en mentor Nicole van Cognizant.

Richting: verpleegkunde

Probleem: Geen vrije keuze om een stageplek te kiezen, waardoor stageplek en interesse vaak niet matchen. Stagiaires raken gedemotiveerd en kunnen zelfs afhaken, wat niet helpt bij het tekort in de zorg.

Oplossing: We willen een digitaal spel ontwikkelen, want wie houdt nou niet van spelletjes? Tijdens het spel leer je meer over hoe het werk op een bepaalde afdeling er uit ziet. Bijvoorbeeld wat je doet op een dag en wat de leuke en minder leuke kanten zijn van een baan. Aan het einde van ieder level geef je een score van 0 tot 10. Als het spel is afgelopen komt er een top 3 uit van werkvelden die bij jou passen. Dan organiseren we een speeddate tussen studenten en bedrijven om te kijken of het matcht. 

Team: Basic Pitches met Anna, Demi, Michou en mentor Cemil van Randstad.

Richting: kappersopleiding 

Probleem: Onvoldoende informatie hebben over het starten van je eigen onderneming.  

Oplossing: We willen een evenement organiseren waar studenten, docenten en ondernemers samenkomen. Studenten willen graag meer leren over het opstarten van een eigen onderneming, en ondernemers hebben die ervaring en kunnen dat delen. Docenten zijn erbij om ondernemers en leerlingen te verbinden. Er staan verschillende kraampjes waar je langs kan lopen om met mensen in gesprek te gaan.  

Team: Equal met Abdoe, Mehmet en Soraya en mentor Bart van Cognizant.

Richting: verpleegkunde 

Probleem: Geen goede begeleiding tijdens stage.  

Oplossing: Soms hebben praktijkopleiders het zo druk, dat ze geen tijd hebben om ons te helpen. Dat is begrijpelijk, maar wij zijn er ook om hun werk uit handen te nemen en later misschien wel hun collega te worden. Wij willen eerst bewijs verzamelen om mensen duidelijk te maken hoe groot het probleem is. Daarna willen we met de directeuren van stagebedrijven in gesprek om het probleem aan te kaarten. Dan kunnen we al in het stagecontract zetten waar je recht op hebt, bijvoorbeeld op feedback, pauze, en een uurtje per dag om aan je opleiding te werken. We willen dat praktijkopleiders in de zorg zich bewust worden van het probleem en zo een verschil maken in de samenleving.  

Team: De babyspecialisten met Mae, Tessa en Cherise en mentoren Mahesha van Cognizant en Charlotte van UNICEF Nederland.

Richting: pedagogisch medewerker kinderopvang 

Probleem: Miscommunicatie in het sollicitatieproces, bijvoorbeeld geen antwoord terugkrijgen als je solliciteert op een baan of stageplek. 

Oplossing: We willen een workshop organiseren op een toffe locatie waar studenten en werknemers samenkomen. Tijdens deze workshop leren studenten bijvoorbeeld hoe ze een goede brief of CV moeten schrijven met hulp van de werknemers. Tijdens een informele meeting kunnen werkgevers en werknemers elkaar alvast leren kennen. Zo is de spanning van een goede eerste indruk maken weggenomen omdat studenten zich meer op hun gemak voelen. En lopen werkgevers geen goede nieuwe werknemers mis!