Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

TeamUp: sport-, spel- en dansactiviteiten voor gevluchte kinderen in Nederland

Je hebt 3 weken te voet gereisd met je ouders en je broertje. Je bent onder prikkeldraad door gekropen, je broertje bijna kwijtgeraakt en hebt een gedeelte van de overtocht in een overvolle rubberen boot gemaakt. Op zoek naar veiligheid.

Als vrijwilliger voor Team Up begeleid je gevluchte kinderen in Nederland en draag je bij aan hun sociaal emotionele ontwikkeling

Als vrijwilliger voor Team Up begeleid je gevluchte kinderen in Nederland en draag je bij aan hun sociaal emotionele ontwikkeling

Regelmaat en ontspanning

Nu ben je in Nederland, in een opvang voor vluchtelingen. Je mist je vriendjes, je eigen bed, het plein waar je vroeger speelde. Je vader zegt telkens 'Zo blijft het niet', maar je hebt geen idee wanneer het beter wordt. 's Nachts schrik je steeds wakker van nachtmerries en hoor je de bommen weer vallen.

De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan ontspanning, regelmaat en stabiliteit, zodat ze weer kind kunnen zijn.  War Child, Save the Children en UNICEF Nederland hebben hun jarenlange wereldwijde expertise gebundeld en ontwikkelden een programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

Houvast en vertrouwen met TeamUp

Het gezamenlijke project TeamUp biedt gevluchte kinderen recreatieve activiteiten zoals sport, spel en dans. Alle activiteiten hebben een dieperliggend doel en vinden plaats op vaste tijdstippen in de week. Hierdoor hebben kinderen houvast en kunnen ze altijd naar iets uitkijken. Ze leren om vrienden te maken en om volwassenen te vertrouwen. Zo kunnen kinderen zoals Evi zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Dat is noodzakelijk om zich weer veilig te kunnen voelen. 

Samen met haar vader en zusje (8) vluchtte Evi (11) uit Syrië. Ze wonen nu in de noodopvang in Tilburg. Evi kijkt uit naar elke dinsdag. Dan is het TeamUp-dag.

Samen met haar vader en zusje (8) vluchtte Evi (11) uit Syrië. Ze wonen nu in de noodopvang in Tilburg. Evi kijkt uit naar elke dinsdag. Dan is het TeamUp-dag.

Extra hulp

Kinderen zijn veerkrachtig. Met de juiste ondersteuning zijn ze in staat om enigszins de draad van hun leven weer op te pakken. Er zijn ook kinderen die extra hulp nodig hebben. In onze activiteiten signaleren we dat en zorgen we voor de juiste hulp. Zo verkleinen we de kans dat kinderen psychosociale problemen ontwikkelen. 

TeamUp is uitgebreid

Momenteel draait het project op ruim twintig opvanglocaties verspreid over het land. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gevluchte kinderen - in welke opvang dan ook - deze mogelijkheid te geven. Maar daarvoor zijn nog wel extra financiële steun en goede begeleiders nodig.

Vrijwilligers gezocht

We zijn op zoek naar gekwalificeerde vrijwillige 'facilitators' om de recreatieve activiteiten van het project TeamUp op de verschillende locaties te faciliteren. Solliciteer hier

Gerelateerd aan dit onderwerp