Yusuf en de Jonge in Ridderzaal

Kleine Prinsjesdag 2019

Kleine Prinsjesdag is een jaarlijks evenement waarbij jongeren met elkaar en met Kamerleden debatteren. Jongeren krijgen zo de kans om duidelijk te maken wat zij vinden van zaken die kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten aangaan, in de Ridderzaal.

Wat gebeurt er tijdens Kleine Prinsjesdag?

Dit jaar (2019) is het al voor de negende keer dat jongeren in de Ridderzaal mogen debatteren met Kamerleden. De prachtige zaal staat dan al helemaal in de opstelling voor de officiele Prinsjesdag die een aantal dagen later plaatsvindt. Net voor de troon is een extra podium, waarop telkens twee debatteams met elkaar en met Tweede Kamerleden in debat gaan over een aantal stellingen. Lees het verslag over de dag.

Minister de Jonge van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is deze ochtend de gastheer.

Dit jaar zijn er vier Tweede Kamerleden aanwezig: Bram van Ojik, (GroenLinks), Martin Wörsdörfer (VVD), Antje Diertens (D66) en Kirsten van den Hul (PvdA)

Bekijk hieronder de video en foto's en lees meer over de stellingen van 13 september 2019:

Stellingen

Het is heel belangrijk dat jongeren in Nederland hun stem en hun mening laten horen. Tijdens de debatten wordt er over stellingen gediscuseerd. Deze stellingen gaan over verschillende onderwerpen die jongeren bezighouden. Zo kunnen ze aan de politici duidelijk maken wat zij vinden van de situatie van kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten. Na het debat krijgt het publiek de kans zijn of haar stem uit te brengen door een rode of een groene kaart op te steken.

Dit jaar zijn de stellingen: "Supermarkten hebben de verantwoordelijkheid om jongeren voorlichting te geven over de gevolgen van suiker in voedselproducten"; "Alle middelbare scholieren moeten verplicht twee keer per jaar naar de psycholoog"; "De Nederlandse regering moet kinderen van Nederlandse uitreizigers naar Syrië per direct naar Nederland halen" en "Het is goed als Nederlandse scholen elke vijf jaar een uitwisseling organiseren met een school in de Nederlandse Cariben".

stemkaarten in de hand

Na het debat kan het publiek met rode of groene kaarten hun stem uitbrengen

Thema's, vragen en achtergronden

Druk Stress?! Daarbij denk je waarschijnlijk niet gelijk aan jongeren, maar denk je eerder aan werkende volwassenen. Steeds meer jongeren lijken last van stress of zelfs burn-out klachten te hebben. Stress hoeft daarentegen niet altijd verkeerd te zijn. Maar te veel stress en een langere tijd spanning is niet gezond.

Cariben Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen, waarvan drie in het Caribisch gebied. Wist je dat Nederland naast gemeenten in Europa ook bestaat uit drie bijzondere gemeentes in het Caribisch gebied? Is het belangrijk dat iedereen zowel in Caribisch Nederland als in Europees Nederland weet van elkaars bestaan?

Marketing en voedsel In supermarkten zijn veel producten met veel suiker erin. Supermarkten geven verder geen voorlichting over de gevolgen van suiker in voedselproducten. Hoe kom je dan aan je informatie over wat er in de producten zit? Moeten supermarkten daar meer voorlichting geven of is dat niet de rol van supermarkten maar van de overheid?

Kinderen van strijders Is de Nederlandse overheid verantwoordelijk voor deze kinderen van Nederlandse ouders? Moeten deze kinderen geholpen worden om (weer) naar Nederland te komen? Of moeten ze met hun ouders in de kampen blijven wonen?