Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kleine Prinsjesdag

Kleine Prinsjesdag is een jaarlijks evenement waarbij jongeren met elkaar en met Kamerleden in gesprek gaan. Jongeren krijgen zo de kans om duidelijk te maken wat zij vinden van zaken die kinderen en jongeren in Nederland én daarbuiten aangaan. 

Wat is Kleine Prinsjesdag?

Dit jaar (2020) zouden wij de tiende editie van Kleine Prinsjesdag vieren! Reden voor een feestje én reden om jongeren nog meer een podium te geven voor hun eigen mening. Zoals iedereen weet heeft het Coronavirus roet in de eten gegooid. Maar niets te treuren, volgend jaar gaan we er alsnog een feest van maken!

Nog meer dan voorgaande jaren laten jongeren tijdens Kleine Prinsjesdag hun mening horen aan Tweede Kamerleden en aan minister De Jonge.

Nieuw voortraject

UNICEF werkt op dit moment aan een nieuw concept om jongeren voor te bereiden op Kleine Prinsjesdag. In dit nieuwe voortraject leren jongeren hun mening te vormen en te uiten. Zo zijn ze goed voorbereid om op Kleine Prinsjesdag met politici in gesprek te gaan. Meer informatie over dit traject volgt in de winter van 2020-2021.

Wat niet verandert is de locatie: de Ridderzaal. Deze prachtige zaal staat al helemaal in de opstelling voor de officiele Prinsjesdag die een aantal dagen later plaatsvindt. Net voor de troon is een extra podium, waarop jongeren met Tweede Kamerleden in gesprek gaan. En de nieuwe Koning of Koningin van de Jeugd zal ook weer zijn/haar troonrede voor de jeugd voorlezen. Het publiek zal het Kamerlid kiezen dat het best naar de jeugd geluisterd heeft. Want jongeren hebben het recht om hun mening te vormen en moeten gehoord worden als zij voor hun mening opkomen.

Lees het verslag van Kleine Prinsjesdag 2019.

Koets arriveert

Kinderrechten

Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Kinderrechten zijn afspraken over wat minimaal nodig is om ervoor te zorgen dat een kind gezond en veilig kan opgroeien en gaan over verschillende onderwerpen. Deze afspraken zijn gemaakt tussen bijna alle staten in de wereld en staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties uit 1989. Kinderrechten gaan over zo ongeveer alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Zoals bijvoorbeeld onderwijs, gezondheid, bescherming of de rol van familie en ouders.

Gerelateerd aan dit onderwerp