Kinderrechten in de klas

Een betere kinderrechtensituatie begint bij kennis over kinderrechten. Want wanneer kinderen en volwassenen over kinderrechten leren, kunnen zij daar samen beter voor opkomen. UNICEF ontwikkelde lesmateriaal en trainingen om docenten tools te geven om over kinderrechten te onderwijzen in de klas. 

Kinderrechteneducatie in de Nederlandse Cariben

Kinderrechten in het onderwijs

Van het recht op onderwijs en veilig opgroeien tot aan het recht op privacy: kinderrechten hebben invloed op allerlei thema’s in het dagelijks leven. Sinds 2016 traint UNICEF docenten van zowel de basis als middelbare school over kinderrechten. 

In de lessen over de rechten van het kind in de klas worden vaardigheden als onderzoek doen, kritisch denken, het vormen van een eigen mening en het belang van het luisteren naar de mening van een ander behandeld. Vaardigheden die kinderen in Caribisch Nederland, nu én in de toekomst, ondersteunen in het dagelijks leven. UNICEF is dan ook voorstander dat lessen over kinderrechten een vast onderdeel worden van het curriculum. 

Meer weten over kinderrechteneducatie in de Nederlandse Cariben? Neem contact op met onze kinderrechtenspecialist Esther Polhuijs via epolhuijs@unicef.nl 

Het VN-Kinderrechtenverdrag

UNICEF ontwikkelde een kindvriendelijke versie van het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind in drie talen:

“'Als docenten focussen wij ons vaak op de rol van de ouders thuis, maar als docent heb je ook een verantwoordelijkheid om over de rechten van kinderen te vertellen. ”

Basisschooldocent Bonaire
kinderen in klas

  Lesmateriaal voor de Basisschool en de Middelbare school

  In het lesboek staan interactieve lessen om kinderen en jongeren op een speelse manier te leren over kinderrechten. Het lesboek en het begeleidend lesmateriaal zijn hieronder te downloaden. 

  • Lesboek primair onderwijs: NL, PAP
  • Begeleidend lesmateriaal: NLPAP
  • Lesboek middelbaar onderwijs: NL, PAP
  • Begeleidend lesmateriaal: NLPAP

  Extra: Lesbrief op basis van films gemaakt door leerlingen in het UNICEF Child Rights Film Festival Caribbean editie

  jongen op skateboard

  Lesson plans primary and secondary school

  UNICEF developed a lesson book to help teachers make children's rights more accessible in class. The lessons can be used during the whole school year. There are supporting materials available that come with the lesson book, both can be downloaded below.

  Extra: Lesson based on the videos made by the students in the UNICEF Child Rights Film Festival Caribbean edition