Oorlog in Syrië

Gevlucht voor het geweld met niet meer dan je kunt dragen. Niet meer naar school, niet meer buiten spelen met vriendjes. Vaders die niet meer thuis komen en moeders die er het beste van maken in een geïmproviseerde tent. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden.

Strijd om Raqqa bijna voorbij

Zodra het kan helpen wij de paar duizend kinderen die nu nog in de stad verblijven. Veel van hen zijn nog afgesloten van de meest basale voorzieningen. Meer dan honderdduizend kinderen die Raqqa zijn ontvlucht, verblijven in overvolle vluchtelingenkampen buiten de stad.

Wij roepen alle partijen op om de kinderen in Raqqa te beschermen en ze een veilige doorgang te verlenen als ze de stad willen ontvluchten. Maar we doen meer dan vragen om respect, hulp en bescherming: we vangen ook gevluchte kinderen op en geven hen medische zorg, tenten, goede voeding, water, schone kleren en psychosociale hulp. 

  UNICEF zorgt dat kinderen die Raqqa zijn ontvlucht toegang hebben tot basisvoorzieningen en bescherming.

  Wat is er aan de hand?

  Zes jaar duurt het conflict in Syrië inmiddels. Zes jaar van geweld en onzekerheid. Veel kinderen hebben in hun leven niets anders gekend dan oorlog. In Syrië en landen in de regio die veel vluchtelingen opvangen, is er een groot gebrek aan basisvoorzieningen zoals voedsel, water en gezondheidszorg. Kinderen missen vaak jaren onderwijs en lopen het risico te moeten werken of te worden uitgehuwelijkt.

  Veel families hebben hun huis moeten achterlaten, omdat het niet langer veilig was om te blijven. In Syrië zijn 6,5 miljoen mensen ontheemd, waarvan 2,8 miljoen kinderen. Daarnaast zijn er vijf miljoen Syriërs als vluchteling geregistreerd in landen in de regio, meer dan de helft is kind. Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte vangen de meeste vluchtelingen op. In Turkije verblijven bijvoorbeeld meer dan een miljoen Syrische kinderen en in Libanon ruim een half miljoen. De enorme instroom van vluchtelingen in de afgelopen jaren legt een enorme druk op de basisvoorzieningen in deze landen. Hulp is en blijft hard nodig.

  Ahmad, Syrië

  “Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school is gebombardeerd”

  Ahmad, Syrië
  Het conflict in Syrië in cijfers
  • 85 procent van de Syrische families leeft onder de armoedegrens.
  • De helft van de ziekenhuizen en klinieken in Syrië is geheel of gedeeltelijk gesloten.
  • Vijf landen in de regio vangen 80 procent van de Syrische vluchtelingen op (Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte).
  • Families zijn gemiddeld een kwart van hun inkomen kwijt aan het kopen van water.
  • In driekwart van de Syrische huishoudens moeten kinderen werken om bij te dragen aan het familie-inkomen.

  In de eerste helft van 2017 hebben we onder andere het volgende bereikt:

  1,5
  miljoen

  kinderen en volwassenen hebben voorlichting gekregen over het gevaar van onontplofte mijnen in Syrië

  180+
  duizend

  mensen hebben toegang tot schoon water in Jordanië

  499
  duizend

  Syrische kinderen kunnen naar school in Turkije

  126
  duizend

  meisjes en vrouwen kregen voorlichting over seksueel geweld in Libanon.

  Gerelateerd aan dit onderwerp

  Help de kinderen in Syrië

  geef nu