Oorlog in Syrië

Gevlucht voor het geweld met niet meer dan je kunt dragen. Niet meer naar school, niet meer buiten spelen met vriendjes. Vaders die niet meer thuis komen en moeders die er het beste van maken in een geïmproviseerde tent. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden.

Wat is er aan de hand?

Bijna zes jaar duurt het conflict in Syrië inmiddels. Zes jaar van geweld en onzekerheid. Veel kinderen hebben in hun leven niets anders gekend dan oorlog. In Syrië en landen in de regio die veel vluchtelingen opvangen is er een groot gebrek aan basisvoorzieningen zoals voedsel, water en gezondheidszorg. Kinderen missen vaak jaren onderwijs en lopen het risico te moeten werken of te worden uitgehuwelijkt.

Veel families hebben hun huis moeten achterlaten omdat het niet langer veilig was om te blijven. In Syrië zijn 6,5 miljoen mensen ontheemd, waarvan 2,8 miljoen kinderen. Daarnaast zijn er bijna 4,8 miljoen Syriërs als vluchteling geregistreerd in landen in de regio, meer dan de helft is kind. Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte vangen de meeste vluchtelingen op. In Turkije verblijven bijvoorbeeld meer dan een miljoen Syrische kinderen en in Libanon ruim een half miljoen. De enorme instroom van vluchtelingen de afgelopen jaren legt een enorme druk op de basisvoorzieningen in deze landen. Hulp is en blijft hard nodig.

  De 7-jarige Hasan ontvluchtte twee maanden geleden het oostelijk deel van Aleppo en krijgt nu les op een noodschooltje. De eerste paar weken sprak Hasan niet met andere kinderen. Nu is hij een van de beste leerlingen van zijn klas én speelt hij weer met zijn klasgenootjes.

  De 7-jarige Hasan ontvluchtte twee maanden geleden het oostelijk deel van Aleppo en krijgt nu les op een noodschooltje. De eerste paar weken sprak Hasan niet met andere kinderen. Nu is hij een van de beste leerlingen van zijn klas én speelt hij weer met zijn klasgenootjes.

  Onderwijs geeft Syrische kinderen hoop

  Miljoenen kinderen in Syrië en in de regio krijgen van UNICEF schoon water, voeding, medische zorg en bescherming. We zorgen er ook voor dat zoveel mogelijk kinderen onderwijs kunnen blijven volgen - zelfs in moeilijk bereikbare gebieden - door hen o.a. te voorzien van (tijdelijke) leerplekken en lesmaterialen.

  • Ruim 2 miljoen kinderen in Syrië en 700.000 Syrische kinderen in de regio gaan niet naar school.
  • Kinderen die niet naar school gaan, lopen het risico te moeten werken of te worden gerekruteerd door gewapende groepen. Meisjes worden jong uitgehuwelijkt, omdat ouders hopen dat hun dochter veilig is bij hun (vaak oudere) man.
  • Veel kinderen hebben verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. Ze hebben dringend behoefte aan psychosociale zorg, zodat ze hun trauma's kunnen verwerken.

  Onderwijs geeft hoop en toekomstperspectief voor kinderen, hun familie en Syrië zelf. Uiteindelijk zijn het de kinderen die het land weer moeten opbouwen.

  Goed nieuws: Afgelopen schooljaar gingen er weer meer kinderen in Syrië naar school dan het jaar ervoor. Zo kunnen dankzij een grote 'Back-to-School campagne, meer dan 2,9 miljoen Syrische kinderen naar school.

  In 2016 hebben we onder andere het volgende bereikt:

  3
  miljoen

  kinderen konden naar school

  900+
  duizend

  kinderen en ouders zijn bereikt met programma's voor kinderbescherming en psychosociale zorg

  4
  miljoen

  mensen zijn bereikt met drinkwater door reparaties aan het watersysteem

  21
  miljoen

  kinderen onder de 5 jaar zijn ingeënt tegen polio

  Hasan (7 jaar) uit Aleppo

  “Ik hou ervan om naar school te gaan, omdat ik er zoveel plezier heb”

  Hasan (7 jaar) uit Aleppo

  Gun Syrische kinderen warme kleding, dekens en verwarming.

  Doneer nu