Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oorlog in Syrië

Gevlucht voor het geweld met niet meer dan je kunt dragen. Niet meer naar school, niet meer buiten spelen met vriendjes. Vaders die niet meer thuis komen en moeders die er het beste van maken in een geïmproviseerde tent. Het is het leven dat miljoenen Syrische kinderen leiden.

Wat is er aan de hand?

Het conflict in Syrië duurt al bijna acht jaar. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters worden noodgedwongen uitgehuwelijkt en kinderen moeten bijdragen aan het familie-inkomen. De reserves van gezinnen zijn volledig uitgeput. Bijna zeven op de tien inwoners van Syrië leven onder de armoedegrens. In de buurlanden, waar veel Syrische vluchtelingen worden opgevangen, is dit percentage nog hoger. Armoede maakt Syrische kinderen extra kwetsbaar.

Momenteel zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en de buurlanden. Vooral nu de winter voor de deur staat, zijn basisvoorzieningen extra belangrijk. Het is noodzakelijk dat de komende maanden 1,3 miljoen kwetsbare kinderen UNICEF Basics krijgen, zoals warme kleding. Na meer dan zeven jaar oorlog drogen de fondsen op, terwijl noodhulp noodzakelijk blijft om deze kinderen een toekomst te bieden.

‘Afgelopen nacht werd ik wakker van de kou. Mijn kinderen hielden zich aan elkaar vast in hun slaap om warm te blijven. Ik legde mijn deken over hen heen’. – Abu Muhannad, Syrische vluchteling in Libanon.

Geweld en armoede

Platgebombardeerde gebouwen, opvangkampen in de woestijn, steden vol mijnen: dit is de situatie in grote delen van Syrië. Scholen en ziekenhuizen zijn gesloten of worden gebruikt door gewapende groeperingen of ontheemden.

Zes miljoen mensen zijn ontheemd geraakt: zij wonen in kampen in de woestijn nabij Raqqa en Rukban, schuilplekken net buiten Afrin en Ghouta, en in gastgemeenschappen. Daar hebben ze nauwelijks bescherming tegen de harde weersomstandigheden.

Ook in de buurlanden van Syrië, waar veel vluchtelingen verblijven, is de situatie schrijnend. Families wonen in kampen of tochtige appartementen. Ouders mogen vaak niet werken; daarom komt kinderarbeid veel voor. Kinderen werken om bij te dragen aan het familie-inkomen. Dochters worden jong uitgehuwelijkt - vaak aan een oudere man - zodat gezinnen een mond minder te voeden hebben.

Ahmad, Syrië

“Ik wilde later dokter worden, maar misschien word ik nu wel niets omdat onze school is gebombardeerd”

Ahmad, Syrië

De situatie in Syrië en de omliggende landen heeft een enorme impact op het leven van Syrische kinderen. Zij hebben familieleden en vrienden verloren, hun huis moeten ontvluchten, verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt. Veel jongens en meisjes zijn jarenlang niet naar school geweest. De extreme armoede komt daar nog eens bij. De oorlog is nog niet voorbij en zelfs wanneer er een einde komt aan het geweld, zullen miljoenen Syrische kinderen nog lang de gevolgen van de oorlog blijven ondervinden.

Een Syrisch meisje krijgt UNICEF Basics.

UNICEF Basics en bescherming

Kinderen hebben recht op basisvoorzieningen en bescherming, ook in crisissituaties. UNICEF staat dag en nacht klaar om Syrische kinderen te bereiken met humanitaire hulp: van UNICEF Basics – basisbenodigdheden die UNICEF snel kan verspreiden in noodsituaties – tot duurzame verbeteringen op het gebied van gezondheidzorg, watervoorzieningen, onderwijs en kinderbescherming.

UNICEF geeft niet op; al voor de crisis werkten we in Syrië en de buurlanden, en ook na de crisis zullen we ervoor blijven zorgen dat de meest kwetsbare kinderen worden bereikt. Dit jaar heeft UNICEF:

  • 1,9 miljoen mensen in Syrië bereikt met UNICEF Basics, zoals zeep, wasmiddel en luiers. Daarnaast hebben 14 miljoen mensen in Syrië structurele toegang gekregen tot drinkwater door reparaties en onderhoud aan het watersysteem.
  • De duizenden gezinnen die vastzitten in het afgelegen Rukban, een kamp voor ontheemden in Zuidoost-Syrië, zijn bereikt met noodhulp. Het gaat om UNICEF Basics in de vorm van winterkleding, antibiotica en vaccinaties voor ongeveer 50.000 mensen. UNICEF pleit voor ongehinderde humanitaire toegang tot deze gezinnen in nood.

In Syrië en de buurlanden wil UNICEF dit jaar de 1,3 miljoen meest kwetsbare kinderen bereiken met UNICEF Basics. Daarnaast zorgen we ervoor dat de meest kwetsbare families tijdens de wintermaanden een extra financiële bijdrage ontvangen, zodat ze hun kinderen warm kunnen houden. UNICEF heeft 45 miljoen euro nodig om komende winter kinderen in Syrië en de buurlanden te kunnen helpen.

Het conflict in Syrië in cijfers

Na zeven jaar oorlog

  • 70 procent van de Syrische bevolking leeft in extreme armoede, waardoor kinderen van soms nog geen drie jaar oud moeten werken of bedelen.
  • 1 op de 2 ziekenhuizen en klinieken functioneert niet meer optimaal.
  • 1 op de 3 scholen kan niet meer worden gebruikt, omdat de gebouwen zijn verwoest of bezet.
  • 2 miljoen kinderen in Syrië en 689.000 Syrische kinderen in de buurlanden volgen geen onderwijs.
  • 90 procent van de Syrische vluchtelingen woont in gastgemeenschappen, tussen de lokale bevolking.

In 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt:

1,6
miljoen

kinderen en volwassenen hebben voorlichting gekregen over het gevaar van onontplofte mijnen in Syrië

Heel
het Za'atarikamp in Jordanië

is voorzien van een water- en rioleringssyteem

12.994
Syrische leerkrachten

krijgen een maandelijkse bijdrage in Turkije

Families
van 50.000 kinderen

krijgen kinderbijslag in Libanon

Lama houdt haar wintertrui omhoog.

Lama's nieuwe wintertrui

De 9-jarige Lama woont in vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië. Haar ouders kregen een klein bedrag om winterkleding voor hun kinderen te kunnen kopen. Lama houdt haar favoriete wintertrui omhoog.

 ’Het geld heeft ons echt heel veel geholpen,' zegt Lama's vader. 'Zonder deze steun zouden we onze kinderen deze winter niet warm kunnen houden.’

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen van Syrië

geef UNICEF Basics