Van aanbevelingen naar concrete plannen tijdens de derde Nationale Kinderrechtendialoog

8 april 2025

Hoe gaat het met kinderrechten in Nederland? En wat kunnen we doen om kinderrechten beter na te leven? Over die vragen werd op 7 april door jongeren, ministeries en kinderrechtenorganisaties gesproken tijdens de derde Nationale Kinderrechtendialoog. 

Kinderen nemen deel aan het Nationale Kinderrechtendialoog.

Kinderen nemen deel aan het Nationale Kinderrechtendialoog op 7 april waar werd besproken hoe kinderrechten beter nageleefd kunnen worden in Nederland. 

Kinderen nemen deel aan het Nationale Kinderrechtendialoog op 7 april waar werd besproken hoe kinderrechten beter nageleefd kunnen worden in Nederland. 

Elke vijf jaar kijkt het VN-Kinderrechtencomité hoe Nederland zich houdt aan kinderrechten en geeft het Comité aanbevelingen over hoe het beter kan. De aanbevelingen gaan over alle thema's in het leven van kinderen zoals school, armoede en gezondheid. Tijdens de Kinderrechtendialoog op 7 april werd besproken hoe het ervoor staat met het naleven van deze aanbevelingen. Voorbeelden zijn het beschermen van kinderen tegen geweld, zowel in de online als de offline wereld, hoe het gaat met kinderen die naar Nederland zijn gevlucht en wat we kunnen doen om het jeugdstrafrecht te verbeteren. 

“De aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité laten zien dat we een rijk en goed land zijn en daarmee dus extra verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat het met álle kinderen goed gaat”, benadrukt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland in een panelgesprek met Carsten Herstel, Directeur-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief. ''De positie van kinderen verbeteren is best hard nodig,'' gaf Carsten Herstel aan. ''Je hebt één keer een jeugd en die is voor de rest van je leven. Het is zo belangrijk hoe je je dan ontwikkelt. Daarom moeten kinderen een plek hebben in alles wat de samenleving biedt.''

Kinderen willen betere bescherming

Kinderen vroegen tijdens de opening van de Kinderrechtendialoog extra aandacht voor discriminatie, onderwijs en geweld tegen kinderen. Zo vonden ze dat kinderen veel meer informatie moeten krijgen over wat veilig opgroeien betekent, zodat ze weten wat normaal is en wat niet. Bedrijven moeten verplicht worden om kinderen te beschermen in de online wereld. Het is noodzakelijk dat als een kind meldt dat het gediscrimineerd wordt, er altijd wat met die melding moet worden gedaan. 

Aan de thematafels dachten deelnemers na over concrete vragen. Voorbeelden die voorbijkwamen zijn hoe vertrouwenspersonen duidelijker en toegankelijker kunnen zijn voor kinderen en jongeren in de jeugdzorg, hoe professionals effectiever met kinderen en jongeren kunnen communiceren en er werd ook nagedacht over suïcidepreventie voor kinderen onder de 16 jaar.

 Uit elke gesprekstafel zijn verschillende vervolgstappen gekomen waaronder werksessies met kinderen en jongeren om samen met hen te bepalen hoe je zichtbaar en bereikbaar kan zijn als vertrouwenspersoon. Of om met elkaar verder uit te denken welke rol gemeenten kunnen spelen om volwassenen te ondersteunen bij het praten met kinderen over mentale gezondheid.

De Nationale kinderrechtendialoog werd georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Frisse Blikken, het Kinderrechtencollectief en UNICEF Nederland. Aanwezig waren daarnaast ambtenaren van het ministerie van SZW, J&V, OCW, BZK en VRO, diverse organisaties zoals Jeugdstem, De Kleine Ambassade en Yope, en natuurlijk dachten ook kinderen en jongeren mee.